2007.04.09. 

Akik hozzájárultak a magyarság szellemi múzeumához

Idén márciusban adták át a Magyar Örökség-díjakat és az alternatív Kossuth-díjat. Az utóbbit Reviczky Gábor, színész vehette át. Reviczky 1973-ben végezte el a Színház- és Filmművészeti Főiskolát. 1973-tól 1978-ig Kaposvárott, Debrecenben, Miskolcon és Kecskeméten lépett fel. 1979-től a Vígszínház, 1989-től a Nemzeti Színház, majd 1991-től újra a Vígszínház tagja. Színészi munkájának elismeréséül 1986-ban Jászai Mari-, 1999-ban Ajtay Andor-díjat kapott.

A Magyar Örökség-díjas Kóka Rozália énekes és mesemondó a vajdasági Bajmokon látta meg a napvilágot. Családját 1945 márciusában telepítették le a Völgységben, egy kis, ezerlelkes, németek lakta faluban, Felsőnánán. Itt végezte el az általános iskolát, majd a szekszárdi Garay János Gimnáziumban tanult tovább. A Kaposvári Felsőfokú Tanítóképzőben szerezett tanítói oklevelet. Majd Tárnokon, Érden és Diósdon volt tanító. 1992-től 2000 decemberéig a Magyar Művelődési Intézetnél dolgozott népzenei főelőadóként. Tíz éves korától táncolt iskolái néptánc csoportjaiban, de a szekszárdi Sárközi Együttesnek és később a Somogyi Népi Együttesnek is tagja volt. Tizenkilenc korától meséket és népdalokat gyűjt. 1971-ben alakította, és máig vezeti az Érdi Bukovinai Székely Népdalkört. 1989-ben jelent meg első könyve, a bukovinai székely, gyímesi és moldvai népi szerelmes történeteket tartalmazó Egy asszon két vétkecskéje c kötet. 1991-ben a népdalkörét hagyományőrző tevékenységéért Európa-díjjal jutalmazták.

Lichtenberger György orvos- professzor, a Szent Rókus Kórház Fül-orr-gége, Fej-Nyaksebészeti Osztályának vezetője 1995-ben a Szentgyörgyi Albert Orvostudományi Egyetemen habilitált, majd 1996-ban az egyetem kari tanácsától egyetemi magántanári, professzori címet kapott és felruházták az önálló egyetemi oktatás jogával. A mindennapi gyógyító munka mellett rendszeresen tart tantermi előadásokat az orvostanhallgatóknak. A hazai orvostovábbképzésen túl vendégprofesszorként részt vesz az orvostovábbképzésben külföldi egyetemeken és műtéti bemutatásokat végez hazai és külföldi tanfolyamokon. Az elmúlt évtizedben kiváló, betegcentrikus gondolkodású és tehetséges munkatársakat szervezett az osztályra, többségük orvosi tevékenységét itt kezdte és ma már kiemelkedő színvonalon végzik gyógyító munkájukat. Reviczky Gábornak, Kóka Rozáliának és Lichtenberger Györgynek kívánunk a jövőre is eredményes munkát, művészeti és tudományos tevékenységük során további sikereket.

 

m.a.