2007.04.20. 

„Tanításában van valami, ami személyesen és összetéveszthetetlenül a sajátja”

P. Federico Lombardi gondolatai a Pápa 80. születésnapjára és péteri szolgálata második évfordulójára

XVI. Benedek pápa születésnapja és megválasztásának évfordulója igen közel esik egymáshoz: április 16-a és 19-e. Két nagyon intenzív év áll a Szentatya mögött, emeli ki jegyzetében P. Federico Lombardi (képünkön), a Vatikáni Rádió főigazgatója, aki egyben a Szentszék szóvivője:

"XVI. Benedek pápa - ahogyan mondani szokás - "csúcsformában" van, lendületesen és szoros napirend szerint végzi tevékenységét, ami minket is arra ösztönöz, hogy ezt a két évfordulót örömmel és lelki derűvel éljük meg, további termékeny szolgálati évek elé tekintve. A Pápa mögött már egy hosszú élet áll, amelyet hivatásának egyre növekvő elkötelezettsége és felelőssége jelöl meg, s amelyet nagy következetesség és egység jellemez. Lelkipásztor és teológus: a hit, a kultúra és az egyházi szolgálat embere. A kultúra és a hit nem marad meg a kutatás és a személyes élet határain belül, hanem egyre szélesebb körben közkinccsé válik, egészen a mai egyház és az emberiség egyetemes szintjéig. Két évvel ezelőtt megsejthettük, hogy ezt a pápaságot különösen meghatározza majd a tanítás tartalma és stílusa. Mára ez nyilvánvalóvá vált. XVI. Benedek ez alatt a két év alatt járt a kölni zsinagógában, az auschwitz-birkenaui koncentrációs táborban, a törökországi Kék Mecsetben. Kölnben találkozott a világ ifjúságával és most arra készül, hogy Sydneyben köszöntse őket újra. Találkozott Bartolomaiosz pátriárkával, az anglikán prímással, az Egyházak Ökumenikus Világtanácsának titkárával és számos más személlyel az ökumené és a politika világából. Átszelni készül az Atlanti-óceánt, hogy fölkeresse Latin-Amerikát. Egyszóval, gyorsan és természetes módon folytatta az elődei által megkezdett utat - állapítja meg jegyzetében Lombardi atya, majd így folytatja:

Ugyanakkor tanításában van valami, ami személyesen és összetéveszthetetlenül a sajátja. Mélyrehatóan, világosan és rendszerezve beszél hitünk középpontjáról: megmutatja nekünk és segít megértenünk annak a folytonos és mindennapos összefonódásnak a szükségességét és egyben szépségét, ami a hit, az értelem, a tanulás és a lelkiség között fennáll. Ez tűnik XVI. Benedek karizmájának. Az "Isten szeretet" - k. enciklika és "A názáreti Jézus" - c. könyv két kiindulópont ahhoz, hogy belépjünk ebbe a távlatba és hagyjuk, hogy magával ragadjon, mondhatjuk: lenyűgözzön bennünket. De e művek körül növekszik a Pápának az a folyamatos szolgálata, amely a szentbeszédeiben és a katekéziseiben mutatkozik meg, amelyek természetesen tömörek és mély mondanivalójúak, de mindenki számára érthetők, aki komolyan igyekszik meghallgatni azokat.

Különösen két szempont van ránk nagy hatással - folytatja ünnepi gondolatait P. Lombardi. Elsősorban az a természetesség, amellyel gyakran utal az egyházatyákra. Nem egy kétezer éves ugrásról van szó a Szentírástól napjainkig: hanem a hitről való elmélkedés és a hit elmélyítésének folytonossága Jézus korától napjainkig. A hívők átlagkultúrájában elhomályosult az egyházatyák tanítása: ma azonban már ismerőseinkké váltak. Másrészt az, ahogyan a Szentatya mélyen átéli a liturgia, hitünk ünneplésének magyarázatait: a rítusok jelentését, a hívők és az Isten közötti kapcsolat kifejeződését egy élettel teli környezetben, ahol az emlékezés valósággá válik, s így jobban megértjük, hogy a liturgiában Isten misztériumával kerülünk kapcsolatba. Isten, Jézus Krisztus Istene, a szeretet Istene, akivel az egyház élő hitében találkozhatunk, mely az évszázadokon keresztül jut el hozzánk és amelyet a nekünk ajándékozott szentségekben ünnepelünk. Ez a pápaság azt jelenti számunkra, hogy újra meghallgatjuk és megízleljük annak örömét, hogy erről mély, méltóságteljes és szenvedélyes szavakat hallhatunk, nem hivatalos formában, hanem számunkra, a harmadik évezred embereinek hihető módon, hogy így derűvel és bizakodón mindig megfeleljünk mindenkinek, aki reménységünkről von kérdőre bennünket. Ebben Joseph Ratzinger, ma XVI. Benedek pápa igazán segítségünkre van, és megértjük, hogy ez életének és szolgálatának értelme. Azt kívánjuk neki - és magunknak is -, hogy még hosszan folytathassa ezt az utat - zárja ünnepi gondolatait P. Federico Lombardi.

 (forrás: Vatikáni Rádió)