2007.04.20. 

Bugár Béla és Duray Miklós a JOJ televízióban

A JOJ kereskedelmi televízió 2007 április 12-ei DE FACTO című vitaműsorában - ha csak telefon segítségével is (Duray a stúdióban volt Dušan Čaplovič Smer-es miniszterelnök-helyetttessel, Bugár Bélát telefonvonalon "kapcsolták" be a vitába) - élőben "ütköztették" Duray Miklós és Bugár Béla véleményét. Most ennek a beszélgetésnek rövidített, magyarra fordított változatát ismertetjük.

Műsorvezető : Duray úr a legutóbbi időszak legtöbbet idézett szlovák politikusa, annak ellenére, hogy magyar nemzetiségű. Čaplovič úr, Ön személy szerint mit szól ahhoz, hogy Duray úr ezekben a napokban a szlovák politikai élet igazi sztárja lett?

Čaplovič: Én Duray urat már jó ideje olyan politikusnak ismerem, aki nagyon pontosan fogalmaz több problémát illetően és mindig tartja magát a nézeteihez – ellentétben más politikusokkal. Mindenképpen érdemes a vele való párbeszéd.

Műsorvezető: Duray a Magyar Fórumban nagyon kemény kijelentéseket tett, engedtessék meg, hogy idézzek belőle. Bugár úrnak címezve a következőket mondta: „Már 1990-ben kapott utasítást a volt kommunista titkosszolgálat egyik együttműködő ügynökétől. Amikor 1990-ben a parlamenti választások eredményeként bekerültünk a prágai Szövetségi Gyűlésbe, a csehszlovák szövetségi parlamentbe, akkor ettől a személytől azt a megbízatást kapta, akadályozza meg, hogy engem válasszanak meg a párt, illetve a koalíciónk frakciójának vezetőjévé. Ez nem sikerült neki. Mert volt négy olyan képviselő, aki a Magyar Kereszténydemokrata Mozgalom színeiben vett részt a koalícióban a képviselőválasztáson, és ez a négy személy nem aszerint szavazott, ahogyan ő azt szerette volna, hanem ellenkezőleg: engem támogatott. Ezután történt egy érdekes dolog: a titkos ügynök tanácsára - aki az MKDM-nek az úgynevezett független főtanácsadója volt - Bugár Bélát megválasztották az MKDM elnökévé. Első nagy tette az volt, hogy ezt a négy kollégáját, akik engem támogattak a prágai parlamentben és nem az ő javaslatára hallgattak, egyenruhás rendőrök segítségével kikísérte a pártkongresszusról és utána kizáratta őket a pártból. Ilyen módon kezdődött el az ő politikai karrierje.“ Tehát Bugár politikai karrierje az egykori ŠtB valamelyik volt ügynökének köszönhető?

Duray: A karrier nem, de legalábbis a kezdet összefügg vele.

Műsorvezető: Kitart ezen állítása mellett?

Duray: Igen, hiszen szemtanúja voltam ennek. Ez nem vádaskodás, hanem tény. De Bugár úrnak nem kellett tudnia arról – és feltételezem, nem is tudott -, hogy ez az adott személy az ŠtB titkos munkatársa.

Bugár (telefonon kapcsolódik a beszélgetésbe): Az elhangzottak Duray úr közönséges hazugságai, ezenkívül sértő állítások az MKDM egykori tagjai és vezetősége ellen, melynek tagja volt Csáky úr, utána Bárdos úr, Farkas úr és még mások. Mintha nem ők dolgoztak volna az MKDM egyre növekvő népszerűségén, hanem valaki az ŠtB-ből. Ezt nagyon keményen vissza kell utasítanom. Megvárom az MKP elnökségének állásfoglalását, melynek tagjai azok a kollégáim is, akik velem együtt dolgoztak. Remélem, hogy állásfoglalásuk nem ama bizonyos beígért változás a párton belül. Kikérem magamnak, hogy Duray úr a nevemet mocskolja, és fontolóra veszek bizonyos jogi lépéseket is.

Műsorvezető: Ön szerint Duray úr közönséges hazudozó?

Bugár: Ezeket a dolgokat illetően legalábbis félrevezetően viselkedik.

Duray: Azoknak a dolgoknak, melyeket az előbb elmondtam, szem- és fültanúja voltam. Csak abban az estben lenne hazugság, ha akkor nem beszámítható állapotban lettem volna.

Bugár: Duray úrnak nem szeretnék semmit sem üzenni, mindössze félek, hogy ezen a módon tönkreteszi az MKP-t. Műsorvezető: Duray úr, Ön azok közé a politikusok közé tartozik, akik azt mondják, amit gondolnak. Ez tény. 1990 előtt is így cselekedett és ezért be is börtönözték. Jelenleg Szlovákiában az autonómia jelenti az érzékeny témát. Ön azt mondta, hogy a déli határ sérti a magyarokat. Úgy látja, hogy bizonyos változtatásokra lenne szükség e tekintetben?

Duray: Arról beszéltem, hogy a határ a magyarok kárára lett meghúzva, és nem beszéltem a jelenlegi helyzetről. Az adott helyzetet kell elfogadni, és ebből kell kiindulni.

Műsorvezető: Szeretné megnyitni az autonómiáról szóló vitát? Ezt követően pedig konkrét lépéseket tenni az ügyben, hogy a megkezdett vita végül Dél-Szlovákia autonómiájához vezessen?

Duray: Vitázni csak az eddigi nem világos, problematikus dolgokról, ill. azok tisztázásáról lehet, amely aztán esetleg megállapodáshoz vezet vagy éppen nem.

 (forrás:duray.sk.)