2007.04.27. 

Verdi Trubadúrja a Művészetek Palotájában

A részben szcenírozott olasz nyelvű előadást április 27-én, 19.30-kor tekinthetik meg a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben.

A szereposztás:

Luna gróf: Renato Bruson

Leonora: Sümegi Eszter

Manrico: Alfred Kim

Azucena: Tichina Vaughn

Ferrando: Cseh Antal

Közreműködik: a Kolozsvári Magyar Opera Zenekara és Énekkara

Vezényel: Medveczky Ádám

Rendező: Káel Csaba

 Renato Bruson, a hetvenedik életévén túl is kitűnő teljesítményekre képes olasz bariton a Verdi- és általában a bel canto szerepek egyik legértőbb tolmácsolója. Éppen Luna gróf szerepében debütált 1961-ben, s e fellépése után köszöntött rá a világhír. A magyar közönség a Miskolci Nemzetközi Operafesztiválon 2003-ban Don Giovanniként, két évvel később pedig Tell Vilmosként tapsolhatott neki.

1992-ben Sümegi Eszter megnyerte a Luciano Pavarotti Nemzetközi Énekversenyt Philadelphiában, és nemzetközi karrierje is ott indult: Donizetti A kegyencnő című operájának Ines szerepében debütált. 1993 óta a Magyar Állami Operaház tagja, s vendégszerepelt már Bécsben, Torontóban, Párizsban, Bregenzben és Frankfurtban is.

A dél-koreai tenor, Alfred Kim nemzetközi versenysikerei közül kiemelkedik győzelme a Belvedere Énekversenyen (1997) és különdíja a Plácido Domingo Énekversenyen (2002). Szülőhazája, valamint Németország, Olaszország, Kanada és Svédország operaházaiban szerepel rendszeresen, s 2005-től a Wiesbadeni Állami Színház tagja.

Tichina Vaughn amerikai mezzoszopránt tökéletes hangú és sokoldalú művészként tartja számon a zenei élet. 1998-tól a Stuttgarti Állami Színház tagja. Egyik főszerepe Azucena, amelyet világszerte nagy sikerrel alakít. Koncerténekesként ugyancsak bejárta a világot.

Szvétek László tanulmányait a Zeneakadémián folytatta, mestere Sólyom-Nagy Sándor volt. Még diplomájának megszerzése előtt, 1994-ben szerződtette a Magyar Állami Operaház, amelynek azóta magánénekese.

Kolozsvárott 1992-ben ünnepelhették a zenés színpad fennállásának kétszázadik évfordulóját, 1998-ban pedig az önálló Kolozsvári Magyar Opera létrejöttének fél évszádos jubileumát. A társulat magas szakmai színvonalára vezetője, Selmeczi György neve a garancia.

Az előadás dirigense, Medveczky Ádám 1974-ben második helyezést ért el a Magyar Televízió I. Nemzetközi Karmesterversenyén. Azóta a Magyar Állami Operaháznak is elismert karmestere, és világszerte vezényel. Káel Csaba a Művészetek Palotájában már több sikeres operaprodukciót állított színpadra világsztárokkal.

A képen: Renato Bruson

 (forrás: mupa.hu)