2007.04.27. 

Már fenyegetőznek is a "reformerek"

A nagyhéten halálosan megfenyegették a genovai érseket, akit nemrég nevezett ki a Szentatya az olasz püspöki konferencia elnökévé. Az Angelo Bagnasco érseket halállal fenyegető üzenetek genovai házfalakon jelentek meg, a Vörös Brigádok olasz szélsőbaloldali terrorista szervezet jelképe, az ötágú vörös csillag társaságában. A székesegyház falára is szidalmakat mázoltak. A rendőrség megerősítette az érsek védelmét szolgáló biztonsági intézkedéseket. Az érsek - a pápával és a világegyház püspökeivel összhangban - elnöki beiktató beszédében a házasságon kívüli életközösséget, így a homoszexuális párok ilyen jogait is elismerő törvénytervezetet - amelyet most tárgyal az olasz parlament - elfogadhatatlannak és veszélyesnek nevezte, ezért melegszervezetek és baloldali körök is erősen bírálták.

 Ugyancsak a közelmúltban megtámadták a dél-belgiumi Namur főpásztorát, André-Mutien Leonard püspököt azzal, hogy hátrányos megkülönböztetésben részesíti a homoszexuálisokat. Ehhez a Godfried Danneels bíboros, brüsszeli érsek jövendő utódának tekintett püspök nyilatkozatait önkényesen idézték. Egy "magánszemély" feljelentette "rasszizmus és diszkrimináció" vádjával. Homoszexuális szervezetek pedig tüntetésekre szólítottak fel. Leonard püspök természetesen visszautasította a vádakat. A homoszexuálisok emberi jogait tiszteli - mondta többek között -, de a házasság fogalmával ellenkezik életközösségük. A család intézményét alapvető értéknek tekinti, az életet pedig védendőnek fogantatásától a természetes halálig.

 Mélyen elszomorító az a világjelenség, hogy egyre agresszívebben immár "társadalmi reformkövetelménynek" tekintik bizonyos körök az abortusz minél szélesebb körű engedélyezését, a házasságon kívüli hetero- és homoszexuális együttélések legalizálását, és az aktív eutanáziát. Az egyház a családot és az életet védi, fenyegetésektől sem megriadva. Egyrészt nem tehet mást, mert nyilvánvalóan ez a teremtő Isten szándéka és minden ember, az emberi társadalom érdeke.

 Érdemes idézni az utóbbi év néhány idevonatkozó egyházi megnyilatkozását annak bizonyságául, hogy a mostani agresszivitást nem e megnyilatkozások hangneme váltja ki, hanem a társadalmat szétziláló "reformerek" törekvései.

 A valenciai érsek tavaly megdöbbentőnek nevezte, hogy Spanyolországban az anyakönyvezésben az apa és anya megnevezést A és B betűvel helyettesítették. "Azok, akik a család identitásának megsemmisítésére törekszenek, illetve az apa- és anyaszerep jogi és társadalmi jelentésének eltörlésén dolgoznak, olyan ideológiát képviselnek, amelynek célja a családon alapuló társadalom lerombolása, és ezáltal magának a társadalomnak tönkretétele."

 Belgiumban, ahol a namuri püspököt támadják, most derült ki egy genti egyetemi tanulmányból, hogy egy év alatt háromszáz újszülött kilenc százalékának aktív eutanázia volt az oka, vagyis a szülők beleegyezésével megölték őket. A többi esetben az ellátás, ápolás hiánya volt a halál oka. Belgiumban 2002 óta engedélyezett az eutanázia, de csak felnőttek esetében, ám jól látható, hogyan hat más területre is. Nagy-Britanniában jellemző módon a jövő évtől törvénnyel kötelezik a vallásos alapon működő örökbefogadási intézményeket, hogy homoszexuális párok kérését is teljesítsék. A katolikus egyház természetesen tiltakozik ez ellen, hiszen ezeket az együttéléseket a természet rendje szerint sem lehet a házasságokhoz hasonlítani.

 Tipikus antidemokratikus visszaélés történt Portugáliában, ahol februárban népszavazást tartottak az abortusz szélesebb körű engedélyezéséről. A jogosultaknak csak 44 százaléka vett részt a népszavazáson, tehát érvénytelen maradt. A kormány azonban már előzőleg bejelentette, hogy bármi lesz is az eredmény, a művi vetélést szabadabbá teszik. Ez most a parlament részéről meg is történt.

 Természetesen a választók többségének akaratát tükrözik a parlamentek és a kormányok. Az Európai Unió három tagállamában, Lengyelországban, Írországban és Máltán ma sincs széles körben engedélyezett abortusz, legalizált egynemű együttélés és eutanázia.