2007.04.27. 

Jövőre egyesülhet a rendőrség és a határőrség

Elfogadta a kormány a rendőrség és a határőrség jövő évi egyesüléséhez szükséges törvényjavaslatokat. Bár az integrációhoz több kétharmados törvényt, köztük az alkotmányt is módosítani kell, a kormány szerint a parlament nem gördít akadályt az összevonás elé. A kabinet 10 milliárd forintos megtakarítást vár az átszervezéstől.

A kabinet tervei szerint a schengeni övezethez csatlakozással egy időben, 2008. január 1-jétől már a határőrség és a rendőrség fúziójából létrejött szervezet felel Magyarországon a bűnügyért, a közrendvédelemért, a közlekedésrendészetért, az igazgatásrendészetért és a határrendészetért.

A kormány április 25-ei ülése után a kormányszóvivői posztot is betöltő Gál J. Zoltán államtitkár elmondta: az integrációval megszűnnek az eddigi párhuzamosságok. A határőrség jelenleg három feladatot lát el, ezek közül kettőben, az idegenrendészeti és bűnügyi tevékenységben eddig is voltak feladataik a határőröknek és a rendőröknek is. Az átalakítás után, a feladatokat a rendőrség szervezetei látják majd el. Gál J. Zoltán elmondta: a fúzió utáni új csúcsszervezetnek 44-45 ezer dolgozója lesz. Elbocsátások nem várhatók, körülbelül 10 milliárd forint megtakarítás viszont igen. Az államtitkár hozzátette: január 1-jétől az országos és a megyei rendőrfőkapitányoknak egy gazdasági és egy szakmai helyettesük lesz.

 

(forrás: inforadio.hu)