2007.08.03. 

Kóka János Kockanadrág, az több-bizniszes miniszter

A fiatalabb korosztály nagy kedvence a Spongyabob Kockanadgrág című rajzfilmsorozat. A címszereplő egy elképesztően idegesítő tengeri szivacs, akinek előre állnak a fogai, sárga és szivacs mivoltából következőleg mindenféle alakváltozásra képes. Spongyabob legidegesítőbb tulajdonsága, hogy hiperaktív: képes reggeltől estig herkentyűburgert készíteni a Rozsdás Rákolló nevű vendéglőben - igazából az Amerikában dinnernek nevezett a vendéglő és a mcdonalds közötti átmeneti egységben -, medúzákat kergetni Bikinifenék rétjein, vagy hülye játékokat játszani retardált barátjával Patrikkal. (Patrik tengeri csillag)

Nem ismerek olyan korosztályt, akinek a Kóka János a miniszter című groteszk nagy kedvence lenne. Szerintem mindenki utálja. Kivéve a dél-koreaiakat, de az nem számít. Kóka valójában egy elképesztően idegesítő puhatestű uracs, akinek előre állnak a fogai és puhatestű uracs mivoltából következőleg mindenféle alakváltozásra képes. Kóka legidegesítőbb tulajdonsága, hogy hiperaktív: Képes megjelenni mindenhol és ahol megjelenik ott valami belső késztetést érez, hogy beszéljen kerekre nyílt ostoba szemekkel. Nagyon csúnya és ezt azzal kompenzálja, hogy úgy tesz, mintha nem zavarná saját förtelmessége. Ennek tudható be, hogy sokat okoskodik. Ezekből viszont az következett, hogy miniszter lett. Ez világos. Idegesítő, öntudatos frusztráltakra minden kormányban szükség van.  Szóval az nyilvánvaló, hogy Kóka miért lett miniszter. De vajon miért mond le. Spongyabob ilyet sohase tenne. Hacsak...

Sokáig, azt hittem, hogy Lepp Gyula és rajta keresztül a Wallis-kör, azért tartja strómannak Kókát, hogy a megfelelő pillanatban feláldozhassák. De úgy látszik Kóka hosszabb távú befektetés. Sőt az is lehet, hogy valójában Lepp is stróman és Kóka mentora mögött nagyobb erők állnak, minthogy ő önállóan okoskodjon. Ezidáig az üzletmenet egyértelmű volt: Adott egy senkiházi orvostanhallgató, aki elvette Lepp testvérét feleségül. Lepp bevette a cégbe, hamár a gyerek a testét is adja a karrierért. Csinált belőle igazgatót. Közben az Elender a sulinet programon keresztül milliárdokat szaggatott  - és talán valahol itt lehetne keresni a nagyokat -, hogy aztán 30 millió dollárért megvegye egy amerikai cég az egész Elendert. Az amerikai cég később tönkrement, így Lepp vissza tudott vásárolni mindent. Jött utána a Dataplex, ahol lényegében ugyanezt -a hogyan szivattyúzzunk ki pénzt a költségvetésből társast - játszották, annyival kiegészítve, hogy talán éppen a Wallisosok tanácsára itt már ciprusi off-shore cégek áltak a háttérben, így a szerzett pénz után adózni se nagyon kellett. Azért mondom, hogy talán a wallisosok tanácsára, mert amikor a Wallis csoport padlóra küldte a Hajdú-bétet, mezítlábra állítva több ezer libatartót, szintén egy ciprusi off-shore céget állított a háttérbe. Ráadásul a Dataplex tulajdonosai és az akkor még Bajnai Gordon - ma önkormányzati és területfejlesztési miniszter - által vezetett Wallis között 2.2 milliárdos adásvétel jött létre. ( ez a szocialistáknak se tetszett: még tavaly egy MSZP frakcióülésen Karsai János képviselő a Hajdú-bét ügy alapján állította, hogy Bajnai lopott )  Ezek után Kókából minisztert csinált a másik komplexusos, aki ráadásul szintén női ágon lett mérvadó. Jött a vizitdíjautomata-üzlet, de az igazi fogás úgy tűnik a Hankook volt. Különben érthetetlen, hogy minden idők legnagyobb terülj-terülj asztalkámja  mellől miért szedelőzködne egy Kóka jellegű éhes vándor. Hiszen még ki sem mondták a varázsigét! A liberalizmus szent inkvizíciója még csak a tortúra negyedik fokát alkalmazza a szocialista frakción, hogy kínok között kiordítsák magukból végre: több biztosítós modellt akarunk.

Ki lakik odalent, kit rejt a víz?

Több lehetőség van: a Hankook üzlet akkora kasza volt, hogy idejekorán el kell tűnni a porondról, mielőtt egy Karsai féle MSZP-snek eszébe jut, hogy mi miért nem kaptunk a nagy munakhelyteremtő pénzekből. A másik, hogy nem lesz semmi az egész többiztosítóból. Akkor meg mire várjon? Én az előbbit tartom valószínűnek, dehát ezeknél ki tudja A címlapon még egyéb szellemesebb megoldásokkal is találkozhatnak. A sok bizonytalanság mellett biztosan állíthatjuk, hogy Kóka távozásától, vagy agrár népbiztossá vedlésétől, semmi sem változik. A volt KISZ, az egykor a Wallis köré csoportosult fiatalos héják, - vagy inkább csak karvalyok – a belvárosi Soros szponzorálta jakhecek, a nagy pártfamíliák leszármazói és nemzetközi bizniszben is jegyzett mérvadók, ez az egész szövevényes szivattyútelep tovább pumpálja a pénzt a világszerte kiépített tárolóhelyekre. A szivattyútelep fenntartása megköveteli az újabb apport bevonását és ehhez  dollár milliárdokban kifejezhető vagyon kell. Az új biznisz feltehetőleg a termőföld és az erdőgazdaságok letarolása, nem véletlenül veszi az irányt Kóka helikoptere erdő, mező felé. Legalább ekkora lecsapolható pénztömeget rejt  az egészségbiztosítás, így a több évtizedes zavartalan működés záloga lehetne. Az óriási vízhozamból némi erecskék lefolynak a lakosság felé és ha tetszik, ha nem, ez a magyar gazdaság. Ezen a túlgépesített telepen nincs mit reformálni. Ezt csak bezárni, vagy elszenvedni lehet.

czyba