| 
               2007.08.10. Guargumi-ügy:
              Pánik nincs, az óvatosság nem árt  Hamarosan
              elkészülnek az első vizsgálati eredmények azokban a laboratóriumokban,
              amelyekben az Indiából importált guargumi-szállítmányokat
              elkezdték dioxinra tesztelni. Süth Miklós országos főállatorvos
              megerősítette: egyelőre nem tudnak arról, hogy lenne a
              magyarországi boltokban a rákkeltő anyaggal szennyezett élelmiszer,
              mégis azt javasolta, egyelőre ne fogyasszunk olyan ételeket,
              amelyeken az E 412-es adalékanyag-jelzés szerepel, ugyanis ez a
              szám a guargumi kódjele. Időközben az Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági
              Igazgatóság tájékoztatott arról: az Európai Bizottság értesítése
              szerint az India Glycols Ltd. által forgalmazott tételeket érinti
              a magas szennyezettség, de ha vegyi környezetszennyezés során
              vagy növényvédő szerek használata miatt került méreg az élelmiszeradalék-
              anyagba, nem zárható ki más indiai gyártók érintettsége
              sem. (Az ázsiai ország a tejtermékekbe, húskészítményekbe,
              pékárukba, jégkrémekbe kevert, de gyógyszerek kötőanyagaként
              vagy állatok takarmányozásához is használt guargumitermelés
              80 százalékát adja.) 
              
               A
              sajtó által megkeresett kereskedők eddig még nem tapasztaltak
              forgalom-visszaesést, a termékvizsgálat viszont tételenként
              440 ezer forintjukba kerül majd. Keddhez képest megháromszorozódott
              azoknak a felelős vállalkozóknak a száma, akik bejelentették,
              hogy forgalmaznak vagy felhasználnak olyan adalékanyagot, amely
              tartalmaz guargumit. Így már 300 cég várja a vizsgálati eredményeket.
              A pékárukat gyártó és forgalmazó Fornetti elsőként vitte
              termékeit a mezőgazdasági hivatalhoz vizsgálatra, ezért a cég
              ügyvezetője, Szabó József abban bízik, hogy már szerdán
              megkapja a teszteredményt. „Súlyos milliókba fog kerülni a
              vizsgálat, de az élelmiszer-biztonsággal nem viccelünk” –
              mondta a cégvezető, ugyanakkor nincs kétsége afelől, hogy az
              eredmény negatív lesz dioxinra. Szemes Gábor, a Don Pepe Kft.
              ügyvezetője pedig arról számolt be : sok megrendelőjük kért
              tájékoztatást, termékeikben használnak-e guarlisztet, illetve
              E 412-es adalékanyagot. Pizzáik közül csak a light tartalmaz
              guarlisztet, és beszállítójuk nem az érintett indiai cégtől
              vásárol, a guarliszt dioxinmentességéről egyébként kapott
              is tanúsítványt, ettől függetlenül bevizsgáltatta az adalékanyagot.
              A Coca-Cola és az Univer pedig arról tájékoztatta őket:
              folyamatosan bevizsgáltatják alapanyagaikat, és azokban nincs mérgező
              anyag. A dioxinnal szennyezett guargumi-szállítmányok az India
              Glycols Limited Új-Delhiben lévő gyárából kerültek a svájci
              Unipektin cégen keresztül a magyar termékekbe. A indiai Glycols
              elsősorban a Punjab és Radzsasztán tartományból származó
              guarbab- (Cyamopsis tetragonaloba) termést dolgozza fel. 
              
               A
              The Times Of India napilap a dioxinbotrány kapcsán megszólaltatta
              a cég vezetőit, akik szerint elképzelhetetlen, hogy a szennyeződés
              az ő üzemükben került az Európába szállított guarlisztbe.
              „Az üzem teljesen automatizált, és minden szabványnak tökéletesen
              megfelel” – emelte ki a napilapnak adott interjújában Lalit
              Kumar Sharma, a cég egyik igazgatója. Szerencsétlen módon
              azonban az üzem területén növényvédő szerek, rovar- és
              gombairtók előállításával is foglalkoznak. A cég saját
              honlapja szerint is állítanak elő a helyszínen DDT-t, azt a növényvédő
              szert, amelynek a dioxin az egyik fő alkotóeleme (és Európában
              már vagy harminc éve betiltották). Svájci lapértesülések
              szerint maga az indiai üzem figyelmeztette az importőr svájci
              Unipektin menedzsmentjét, hogy a gyár területén az egyik
              dioxintartály meghasadt, és nagy mennyiségű mérgező anyag
              keveredett a guarlisztbe. Az üzem vezetői azonban állítják: a
              szennyeződés a feldolgozott guarbabbal került a lisztbe, miután
              az ültetvények közelében hulladékot égettek. A guargumi fő
              termőterülete Északnyugat-India. Az adalékanyag a guarbab nevű
              növény megőrölt magjából készül. A termést napon szárítják,
              a magokat ledarálják, áztatják, extrudálják és őrlik.
              Felhasználási területei: olajbányászat, papírgyártás,
              textilipar, robbanóanyagok, élelmiszer- és gyógyszeripar. A
              termékeken guargumi vagy E 412 néven szerepel leggyakrabban.
              Megtalálható öntetekben (majonéz, ketchup, szószok), tejtermékekben
              (tejitalok, sajtok, sajtkrémek), üdítőitalokban, húskészítményekben
              (felvágottak), lekvárokban és gyümölcszselékben, péksüteményekben,
              mirelit termékekben (jégkrémek) és állateledelekben. Elsősorban
              állagjavító, de sűríti például a tejet, és növeli a pékáruk
              eltarthatóságát. A guargumi hatóanyagként hashajtókban és
              étvágycsökkentőkben is jelen lehet. Krémekben, kenőcsökben,
              rázókeverékekben stabilizálóként van jelen, és fontos
              szerepet játszik a hidrogélek létrehozásában, mikrokapszulák
              előállításában, a tabletták feloldódásának elősegítésében.
              
               Össznépi
              sporttá vált az E 412 utáni nyomozás a magyar fogyasztók körében,
              a dioxinos guargumitól rettegők azonban nincsenek könnyű
              helyzetben. Sokszor ugyanis minimum nagyító kell ahhoz, hogy a
              termékek csomagolására nyomtatott mikroszkopikus betűhalmazból
              kiolvassuk az adott élelmiszer összetevőit. A parányi méret
              mellé rendszerint még az is hozzájön, hogy tucatnyi nyelv között
              kell megtalálnunk a magyar szöveget. Érkeznek is rendszeresen
              panaszok a fogyasztóvédőkhöz a hunyorítva is alig olvasható
              jelölések miatt. „Semmilyen minimális betűméretet nem ír
              elő a szabályozás, csupán a jól olvashatóság a követelmény”
              – tájékoztatta a sajtót Kathi Attila, a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség
              szóvivője. „Egy csokipapíron jóval kisebb helyen kell
              elhelyezniük a gyártóknak a kötelező információkat, mint
              egy gyümölcslé dobozán. Ami pedig lehetetlen lenne, ha mondjuk
              fél centiméteres karakter alkalmazása lenne az előírás”
              – tette hozzá. Ezért ha kicsi a rendelkezésre álló csomagolási
              felület, a szóvivő szerint a gyártóknak arra kellene törekedniük,
              hogy kontrasztos legyen a felirat. Azaz például fehér alapon
              fekete betűkkel szerepeltessék termékük összetevőit. Nyilvánvaló
              azonban, hogy az olvashatóság fogalma mást jelent egy nyugdíjasnak,
              mint egy mesterlövésznek, hiszen a fogyasztók látásától is
              nagyban függ, hogy ki milyen típusú, színű és méretű betűkből
              összeállított szövegen tud eligazodni. Konkrét paramétereket
              előíró szabályozást ezért is lenne nehéz hozni a kérdésben.
              Úgy tűnik azonban, lassan a gyártók is kezdenek rájönni,
              hogy a fogyasztók igenis igénylik az egyszerű, átlátható és
              egyértelmű megjelöléseket. A folyamatos élelmiszerbotrányok,
              a nők körében örök slágernek számító fogyókúrák és az
              egészséges táplálkozás végett ugyanis egyre többüknek
              fontos, hogy pontosan megtudják, mi az, amit elfogyasztanak.
              Nyolc nagy nemzetközi élelmiszergyártó cég ennek jegyében
              egy önkéntes, új jelölési rendszert vezetett be Magyarországon.
              Termékeik csomagolásán a jelenleginél teljesebb formában tüntetik
              fel az adott élelmiszer vagy ital összetételére vonatkozó
              legfontosabb tápanyag- információkat. A rendszer lényege: a
              csomagoláson látható lesz a termék egy adagra vetített
              energia- (kilokalória) tartalma, hosszabb változatában az
              energia, cukor, zsír, telített zsírsav és nátrium mennyisége,
              és az, hogy ezek a tápanyagok egy felnőtt napi szükségletének
              (azaz az úgynevezett Irányadó Napi Beviteli Értéknek, INBÉ)
              hány százalékát teszik ki.
              
               
               
               Europress-összeállítás
              
               
               (forrás: vg.hu)
              
               |