vissza a főoldalra

 

 

 

 2007.08.17. 

Jelképek ereje és erőtlensége

Figyelem az önhergelő technikával egyre jobban korbácsolódó indulatokat a jelképek körül. Ma reggel például, magas szellemi szféráiból alászállott közénk Tamás Gáspár Miklós, az erdélyi, hogy a tévében eredetieskedjen néhány percet Budakeszi nagy botrányáról: egy-két napon át az Országzászló rúdjára nem a trikolór, hanem az árpádsávos lobogónk volt felhúzva! Skandalum! Európaiatlanság! Antiparlamentarizmus! Terror! Nyilas fasizmus! Sötét, véres, halált hozó jövő!

Ugyancsak ide sorolnám az aktualitásából soha, semmit sem vesztő Turul-kérdést, ugyanis vannak tiszteletre méltó „lakósok” – (ezeket újabban szeretik civil kezdeményezőknek titulálni) -, akik igenis félnek, ha az 59-es villamosból kitekintve a bronzba öntött turulmadarat látják meg a fordulóban. Megfigyeltem: ugyanők soha nem félnek, sőt tekintetük megenyhül, vonásaik kisimulnak, révedező mosoly jelenik meg vastagbőrű orcájukon, ha bárhol találkoznak – az amúgy törvényileg betiltott, tömeggyilkos jelképpel – az ötágú vörös csillaggal, akarom mondani: Vöröscsillaggal. (Az, hogy én viszont a vörös csillagtól kezdek el félni, senkit nem érdekel, de a turulra – amely a városi galamb mellett az egyetlen nem védett madár Magyarországon - vadászengedélyt kérőket egészen biztosan nem.)

A legfrissebb sajtóhírek szerint – rend- és polgárvédelmi feladatokra, sőt, háborús helyzetben is bevethető – gárdát szervez a Jobbik. Gárdistáinak fekete egyenruháját árpádsávos címer ékesíti majd. Sok sikert kívánok nekik, új színfolt lesznek ebben a kavargó, színes, nagy magyar semmiben. Hozzátenném, a Jobbiknak különösen kifinomult érzéke van a pótcselekvésekre, arra, hogy szimbolikus-liturgikus tevékenységgel helyettesítse a valós tettet. Emlékeztetnék keresztállító szorgalmukra, zászlóadományozásaikra, valamint a nem kívánt dolgok lepedővel való szakrális letakarására. Így takarták le például egy szép fehér lepedővel a kommunista, fegyveres terrorista Spitz úr – (ismertebb nevén Ságvári Endre) – Szépilona cukrászda-beli márványtábláját, a valóságos, az ex- és a kryptokommunisták máig szent zarándokhelyét. Aztán, mit ad Isten, az idén tavasszal ismeretlenek – egészen biztos, hogy nem jobbikosok, mert azokra nem jellemző a valódi cselekvés – széttörték Spitz elvtárs tábláját, de annak helye nem sokáig állott üresen. Alig két hete a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége már fel is avatta a közadakozásból elkészült újat. Szebb, mint a régi. Fiúk, megint van mit letakarni! Esetleg majd a gárdisták őrizhetik a lepedőt, nehogy valaki letépje.

Minden arra utal, hogy a Böszörményi úti Turulnak már a nyoma sem lesz meg, de - a rendőrgyilkos - Spitz úr aranybetűs, márvány tábláján mindig lesz friss vörös szegfű. Mindebből egy tanulságot tudok levonni: nemcsak a könyveknek, de a jelképeknek is megvan a maguk sorsa. Merthogy, ne higgye senki, hogy én alábecsülöm a jelképek jelentőségét és fontosságát. Éppen fordítva: gondolkodásomat évtizedek óta áthatja a jungizmus, tisztában vagyok a szimbólumok túl nem értékelhető erejével, mindig, mindenütt kimutatható mélytudati jelenlétével. Csakhogy értelmezésemben más a mélytudat és más a közélet. Az előbbit lelki energiák determinálják, az utóbbit politikaiak. És ez azért lényeges különbség. Szerintem.

A jelképek a történelem során mindig is legerőteljesebb ösztökéi voltak a tenni hajlandóknak és képeseknek. Utalnék rá, hogy a régi csaták rendjét az határozta meg, hogy legelöl, mindenek és mindenki előtt vitte a zászlóvivő a zászlót, és bizony elsőként általában a zászlóvivő bukott le a lováról. Aztán a rudat más valaki ragadta meg, vitte tovább, amíg ő is el nem esett. Csak a zászló élte túl – elrongyolódva, megpörkölődve - a csatákat, hordozói csak nagy ritkán voltak olyan szerencsések. A legveszélyesebb, és a legnagyobb dolog volt zászlóvivőnek lenni, amit ki kellett érdemelnie annak, aki eljutott odáig. Sokat tudna erről beszélni legrégibb nemzeti szimbólumunk, az árpádsávos lobogó. Az, amelynek mai használata a szégyenek szégyene – Tamás Gáspár Miklós, az erdélyi szerint.

De talán éppen a sereg előtt vitt lobogó példája mutatja a legjobban, az amúgy eléggé nyilvánvaló összefüggést: a jelkép ereje  mindig a mögötte lévő erőből fakad. Gyanítom, ez nemcsak a társadalmi szimbólumokra, de a jungi archetípusok hatásaira is vonatkozik, igaz, különböző mechanizmusok szerint. Keresztnek, Turulnak, árpádsávnak akkora ma az ereje, amekkora erőket mozgatni képes. Vagy másképpen fogalmazva ugyanezt: amekkora erők állnak mögötte. A Vatikán a megmondhatója, hogy bizony a Kereszt mögött álló erők szignifikánsan, és gyorsuló ütemben fogynak. A Turul a XIX. században élő-lüktető nemzeti szimbólumunk volt, maga a magyarság, amely akkori erőnlétéhez képest, ma csak egy kitömött madár a tárló üvege mögött. (Erre utal, hogy nem vagyunk képesek megvédeni.) Az árpádsáv sorsa ugyancsak méltatlanul alakult: törölték ezeréves érdemeit, a százezernyi magyart, aki a honfoglalást követő századok vonulatában alatta és érte hullatta vérét, törölték áldott jelenlétét az Aranybulla pecsétjén, mindent kiradíroztak, amit tőle és általa kapott a nemzet, pusztán csak azért, mert a XX. század közepe táján, néhány éven át egy olyan magyar politikai erő is alatta vonult fel, amelynek célkitűzései sértik  az erdélyi származású politikust, Tamás Gáspár Miklóst. Méltatlan történet. Ennél már csak az volna méltatlanabb, ha egy magamfajta újságírónak kellene megvédenie a magyar államiság – talán - legősibb jelképét. Nem is teszem.

Inkább azon meditálgatnék egy kicsit, hogy szerintem a fekete ruhás, árpádsávos Jobbik Gárda legényei fordítva ülik meg a lovat: ők kapni akarnak valamit az árpádsávtól, nem pedig adni neki. Adni ugyanis nem képes a létrejötte óta cselekvésfóbiás Jobbik. Az árpádsáv nem varázsszer, a gyengét nem teszi erőssé, csak azt az erőt képes mozgósítani mindenkiben, ami benne van. Már pedig én tartok tőle, hogy ez a gárda a lepedős letakarások, a keresztállítások, a zászlóadományozások állandó háttérdíszleteként fogja megtalálni hivatását. Ismerve a Jobbik sompolygását a hatalom megragadása, a parlamentbe besurranás lesése körül – (a kutya és a forró kása esete) -, ismerve politikájukat, demagógiájukat és tényleges tetteiket, van egy félelmem, amely nem feltétlenül igaz, de nem is egészen megalapozatlan: a Jobbik Gárdától nem erősödni, de gyengülni fog közérzetünkben az árpádsáv szimbólumereje.

 Szőcs Zoltán