vissza a főoldalra

 

 

 2007.08.24. 

Nemzet ellen a nemzet kenyerén

Valaki mostani rádiós (tévés, népszabadságos, népszavás) szerkesztő ma, mai is igyekszik azonnal tisztázni a (egy) forgatóköny-íróval, hogy „ugye…természetesen…kétség kívül semmiféle politikai irányulás nincs…nem lesz a műben”; abban, amelyik még félkész áruként sem szerepel óriási sodrásúnak egyáltalán – a zsidó Imre Kertész Nobel-díjával együtt – nem nevezhető mai irodalmunkban. Ez a megnyugtató esdeklés valóságosan azt jelenti, hogy a készülő mű nem magyar(kodik), pontosabban: nem a magyarokhoz szól, semmiképp sem esik egybe szellemi hozadéka – ha lesz az neki – a mai Magyarország azon nemzeti érzelmű és küszködő pártjainak szellemi bástyáival, melyek valahogy nehéz szülésben, de láthatóvá kényszerültek az eltelt húsz esztendőben, önvédelemre, nemzeti és (talán) országnyi megmaradásra.

Hányszor idéztünk, csak az eltelt ötven esztendőben, Babits axiómáját, mikor a nemzet megmentéséről – ismét pontosítok: az igazság kimondásáról volt szó, arról, hogy „vétkesek közt cinkos, aki néma”; arról volt és van szó ma is, hogy a nemzet oldalán álló és ott érző író hallgatása árulás, megalázkodás a nyilvánvaló nemzetpusztító erők előtt.

A magyar nemzetre legyintő, gondjainkat újratermelő és annak tengerén egyre gazdagodó idegenségnek gondja van arra, hogy a hallgató író, költő megéljen ám, és vesszen az, ki ellenszegül.

Nem tétel ez, nem csak én mondom, mások is mondják néha és szenvedik.

Az úgynevezett pártatlan író és irodalom szabadon engedi legelészni Magyarországon az idegen, az idegenség nyájait, és csőszt, mezőbírót kiált, ha a lepusztított hegy, mező igazi gazdája karót ragad birtoka védelmére.

Németh László írja Kisebbségben c. tanulmányában (1939) Kemény Zsigmond hazafiságával kapcsolatosan: „Az ő egyetlen pártfogója a művelt olvasó (akár mecénás, akár tömeg); a társaságok: bűntanyák, a jutalmak: megtévesztések..”

Nincs mérce, nem volt kétszáz éve sem, azóta sem, pártok, társaságok voltak és egyre inkább azok mondták meg, hol s ki, mi az érték, melyik oldalon. Mondom én: melyik oldalon, melyik hátsó ajtón közelítette meg Illető a Parnasszust.

Ha már ujjal illettem századokat, nézzünk belé a magyar felvilágosodást beintő Bessenyei György gondolataiba; de elébb még egy Német László felkiáltást: „Nagy népek, melyek tömegükkel is elvegetálnak, megengedhetik, hogy irodalomtörténetük egy jardin de plantes legyen – virágzó művek egymás mellett; kis népeknek azonban, melyek aggódó karavánként vonulnak át a századokon: az íróik vigyázók, s a szellemet itt éberségéből kell megítélni”.

Hol áll ettől a szemlélettől a Kossuth Rádió mai irodalmi szerkesztője és annak „pártatlan elvárása – egy másik párt, az éppen uralkodó párt(ok) nevében!

És itt áll Bessenyei György félreérthetetlen kijelentése az övé, aki egy korszakot indított el, s el a magyar gondolkodást is a nemzeti irányba a 18. század végén, a nagy kuruc háború után: „Én csak annyiban tartok valakit okosnak, amennyiben hazájának javára dolgozni nem mulasztja el”.

Az ízlés sosem volt egységes, ahogy egy nemzet műveltségben sem állott és áll rétegeit tekintve, azonos szinten. De mégis, mindig elvárható volt, legalábbis az utóbbi két században, hogy ne klikk, tábor, asztaltársaság vagy sunyi pártoskodás határozza meg, mi élhet és mi nem a magyar kultúrában, művészetben.

Ami drámai minálunk, ami nemzeti katasztrófa most Magyarországon: maga a kormány, maga a diktatórikus hatalom mondja ki a maga és pártjai javára: mit tekint támogathatónak, mit enged élni és mit törekszik lepusztítani hajszálgyökeréig.

Semmi nem véletlen. Szándékolt minden. A művészek, írók hallgatása, meghunyászkodása is, ahogy szándékolt a nemzeti érdek elpusztítása naponta, valami világminőség, világérték nevében. És a Rádió ugat, véd, óv a nemzetitől.

 Czegő Zoltán