vissza a főoldalra

 

 

 2007.08.31. 

Húsba vágó megszorítások ellen szólít utcai tiltakozásra a NOE

A Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE) utcára vonul szeptember 8-án: tagjai az egészségügy átalakítása, a több-biztosítós rendszer bevezetése, az iskoláztatás feltételeinek romlása, valamint a tömeges elbocsátások és az esélyegyenlőség háttérbe szorulása ellen tiltakoznak. A tüntetés résztvevői egymás kezét fogva élőláncot alkotnak a Fiumei úti sírkerttől a Kossuth térig. A nagycsaládosok babakocsikkal demonstrálnak majd, rajtuk kívül más szervezetek képviselői is jelen lesznek, így legalább tízezer embert várnak a szervezők a fővárosba. Hogy a demonstráció ne bénítsa meg Budapest közlekedését, csak tízpercesre tervezték. Az élőlánc feloszlása után a tiltakozók visszatérnek a gyülekezési helyekre, és onnan teherautó felvezetésével vonulnak át a Kossuth térre.

A szervező NOE-t képviselő Szabó Endre elnök mellett a tiltakozás szónokai közé várják Horváth Tamást, a Magyar Gyógyszerészkamara elnökét, Éger Istvánt, a Magyar Orvosi Kamara első emberét, valamint Kerpen Gábort, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének vezetőjét is. A tiltakozó megmozdulás szervezői petíciót adnak át Szili Katalinnak, az Országgyűlés elnökének. A szeptember 8-i tüntetést számos civil szervezet is támogatja részvételével, köztük az Élőlánc Magyarországért, az Asztmás és Allergiás Betegek Országos Szövetsége, a Bencés Diákszövetség, az Egészségügyi és Szociális Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezete, a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete, a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége, a Magyar Gyógyszerészkamara, a Magyar Írószövetség, a Magyar Lemezlovas-egyesület, a Magyar Orvosi Kamara, a Munkástanácsok, a Nemzeti Pedagógusműhely, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete és a Szülői Közösségek is.

A lista korántsem teljes: a résztvevők köre napról napra bővül.

 A NOE felszólítja a kormánypártokat, hogy ne egyeztessenek a társadalom háta mögött a társadalombiztosítás üzleti alapokra helyezéséről. A szakma, az érdekvédelmi szervezetek, a betegszervezetek és a közvélemény döntő része is elutasítja a tervet. Sem a nagyobbik kormánypárt választási ígéreteiben, sem a kormányprogramban nem esett szó a most tervezett változtatásokról, így a koalíciónak a választóktól nincs felhatalmazása a társadalombiztosítás leépítésére – áll a szervezet közleményében.

 (forrás: magyarhirlap.hu