vissza a főoldalra

 

 

 2007.12.07. 

Ólomveszély

A szlovák kormányfőnek postázott levélben a Dunaszerdahelyi járás nyolc politikai és társadalmi szervezete arra kéri Robert Ficót, hogy foglaljon állást a csallóközi ivóvízkészletek védelmében. Miután a levél aláírói között éppúgy ott szerepel a helyi Csemadok, mint a Matica slovenská, vagy a helyi MKP, mint a HZDS képviselőjének kézjegye, egyértelmű, hogy az ólomveszély a Dunaszerdahelyi járásban nem pártszínezetű. A levél aláírói azért tartják szükségesnek a közös fellépést, mert az osztrák Banner Baterien cég Királyfiakarcsa kataszterében tervezett akkumulátorgyára várhatóan súlyosan veszélyezteti az itteni, pótolhatatlan ivóvízkincset.

Mint a szlovák miniszterelnökhöz intézett levél is hangsúlyozza, közép-európai viszonylatban is fontos ivóvízkészletről van szó. Az ólmot is nagy mennyiségben felhasználó akkumulátorgyár tervezett telepének egy kilométeres körzetében lévő kutakból a Nyugat-Szlovákiai Vízművek jelenleg a régióban másfél millió ember vízszükségletét biztosítja, beleértve Nyitra jelentős részét is. A távlati tervek pedig azzal számolnak, hogy a csallóközi kutak adják majd Szlovákia több mint hárommillió lakosának az ivóvizet. Éppen ezért tartja fontosnak a Robert Ficóhoz intézett levél kezdeményezője, Pázmány Péter dunaszerdahelyi polgármester, hogy az országos kihatású ügyben a miniszterelnök is véleményt mondjon.

Dunaszerdahely polgármestere nem utolsósorban azért is emelt szót a gyár megépülése ellen, mert az évente hatmillió akkumulátort gyártó, 50 millió kilogramm ólmot és 12 millió liter kénsavat feldolgozó üzem Dunaszerdahely szomszédságában épülne. A beépítési határozatot az illetékes szervek már kiadták, méghozzá úgy, hogy a környezetvédelmi minisztérium nem tartotta fontosnak környezeti hatástanulmány elrendelését. Az aláírók egybehangzóan nehezményezik, hogy a külföldi multinacionális cégek mintegy szemétlerakatuknak tekintik az Európai Unió új tagállamait, ahova áttelepíthetik a környezetre káros beruházásaikat. (Képünkön Dunaszerdahely címere.)

 (Forrás:Felvidék Ma, Pátria, DH)