vissza a főoldalra

 

 

 2007.12.07. 

Mindszenty József bíboros Szent Erzsébetről

A mártír sorsú főpap élete utolsó időszakában sorra látogatta az emigrációban élő magyarokat, akiket szentjeink példáját felidéző homíliáival buzdított hitük és magyarságuk megőrzésére. Szent Erzsébet ünnepén, 1971. november 19-én este főpapi szentmisét mutatott be a bécsi kapucinusok templomában. A Bécsben élő magyarok teljesen megtöltötték a templomot.

Szent Erzsébet is emigráns volt...

 Csodálatos az Isten az ő szentjeiben, és különlegesen csodálatos Szent Erzsébet életében.

 Ez a Szent Erzsébet négyéves korában már emigráns volt, ahogy mi is mind emigránsok vagyunk. Tanulhatunk tőle ebben a minőségben is. Mert ő ebben is csodálatos volt! Megjelent Wartburgban, ő lett ott a hercegi kastélynak a csillaga, nevelte leendő férjét, felemelte a családból a gyermekeket, és igyekezett szeretettel viszonozni az anyának és a sógornak a keménységét, mostohaságát. Ő szemmel, kézzel, szívvel és élettel fogta meg ezt a Nyugatot, és megszentelte ezt a Nyugatot.

 Mi is jöttünk, tegyük fel magunkban a kérdést: süllyedtünk-e ettől a Nyugattól, amióta hazánkat elhagytuk, vagy emeltünk valamit ezen a Nyugaton? Ez a mi zarándok életünknek a legfontosabb kérdése: emeltünk, szenteltünk, vagy magunk is romlottunk Nyugatnak a jólétében?! Ez legyen ma este a lelkiismeret-vizsgálat tárgya minden magyar lélekben. És hogyha mi gyengének érezzük magunkat, mint ahogy azok is vagyunk, hát itt van a szentnek a példája, és rendelkezésünkre áll a szentnek a közbenjárása a mi imádságunkra, hogy ez a földi életszakasz legyen Istennek dicsőség, legyen Szent Erzsébetnek közvetítés és legyen lelkünknek üdvössége. Ámen!

 (A mise végén a bíboros még a következőkre figyelmeztette az osztrák főváros magyarságát:)

 Nagyon örülök, hogy ilyen szép számmal eljöttetek a szentmisére. Nagyon jó nekünk együtt lenni, hontalan magyaroknak. Minden vasárnap és ünnepnap van itt Bécs városában magyar papnak a szentmiséjén magyar szentbeszéd. Keressétek ezeket az alkalmakat, még áldozatok árán is! Szentmisét minden templomban találtok, de a szentbeszéd is rendkívül fontos. Szent Pál szerint a hit hallomásból van. Minden vasárnap és ünnepen keressétek a magyar szentbeszédet!

 Isten áldjon meg benneteket!

 1975. április 25-én a dél-amerikai Columbiában kereste fel az ottani magyar közösséget. A fővárosban, Bogotában a szeretetről és a kereszthordozásról beszélt - két héttel halála előtt...

 Szeretet és keresztviselés

 Köszönet a magyarok befogadásáért az országnak, az egyháznak.

 Mi, magyarok nem vagyunk ismeretlenek Bogotában. Székesegyházatok, mely 1572-ben épült, Árpád-házi Szent Erzsébet ereklyéjében gazdag. Az ereklyéket az első bogotai bíboros hozta mint Juanna la Loca , II. Fülöp nagyanyjának ajándékát Nueva Granada számára.

Azt is tudjátok, ki volt Szent Erzsébet. Magyar királyleány, de hazájától távol négyéves korától, eszménye a magyar emigránsoknak, de eszménye a kisleánynak, nagyleánynak, jegyesnek, feleségnek, édesanyának, özvegynek, szerzetes nővérnek is. Kevés szent vetekedhetik vele a legszélesebb kört érintő eszményképben, és abban is, hogy halála után három és fél év múltán már szentté volt avatva, és királyi atyja, II. Endre magyar király még itt a földön imádkozhatott hozzá.

 Lénye a szeretet és a kereszthordozás. Négyévesen emigráns, tizennégy évesen feleség, húszévesen özvegy három árvával, huszonnégy évvel halott, huszonnyolccal szentté avatva. Bélpoklosokat ápol, és egyszer a szenvedő Jézus mutatkozik neki. Majd az egész wartburgi udvar ellene van, de vőlegénye azt mondja, ha az egész hegy a lábától a csúcsáig arannyá változnék, akkor sem mondana le Erzsébetről. Magyar rangos küldöttség jelent meg nyomorában, hogy hazavigye. "Nem megyek - mondta. - Itt tart halott férjem kötelessége alattvalói iránt."

 (Forrás: Új Ember)