vissza a főoldalra

 

 

 2007.12.07. 

A szakszervezetek hadat üzentek a kormánynak

A vasutasok hatórás sztrájkja mellett az ország több megyéjében és számos termelőegységében munkabeszüntetéssel tiltakoztak a kormány egészségügyi politikája, a társadalombiztosítás privatizációja és a nyugdíjtörvények kedvezőtlen módosítása miatt. 2007. november 21-én a „Társadalmi Szolidaritás Napján” sztrájkolt és tiltakozott az ország. A tüntetések figyelemfelkeltő jellegűek voltak. Az utóbbi évek legszélesebb körű és legfontosabb tiltakozó akcióit rendezték meg a szakszervezetek. A kormány figyelmen kívül hagyja a nép haragját. A sztrájkok, tiltakozások java még hátra van.

 Gaskó Istvánt a LIGA Szakszervezetek elnökét, a tiltakozások és sztrájkok fő szervezőjét kérdeztük.

 -Elnök úr, hiánycikk ma Magyarországon a szolidaritás?

 -A választ a történelembe kell keresni. A Kádár -korszak szétdarabolta a társadalmat, ezzel megakadályozták az összefogás gondolatát is, hogy ne legyenek képesek az emberek egymás mellé állni, egymásért kiállni, hiszen attól retteg minden diktatórikus rendszer. Úgy tűnik az elmúlt 17 év nem volt elég idő arra, hogy az emberek egymásra találjanak, ami nagy hiány. A polgári demokráciában az emberek egymás iránti felelősség érzete alapvető követelmény kellene, hogy legyen. A fő baj az, hogy a rendszerváltás óta nem csak a termelőeszközöket privatizálták, hanem a társadalombiztosítási, egészségbiztosítási rendszert is célba vették. Az utóbbira vonatkozólag már 1997-ben tették meg az első lépést azzal, amikor a nyugdíjrendszer magánosítását elfogadták, viszont most az egészségbiztosításba beengednék a magántőkét. Ez a rendszerváltás óta a legsúlyosabb döntése a mindenkori kormányoknak.

 -Történelmi napnak nevezte a november 21-ei sztrájkot. A kormány mégis mintha nem vette volna komolyan, az egész ország szembefordulását.

 -Számomra is megdöbbentő; talán már nincsenek antennái a kormánynak az emberek felé, nem érzékelik a társadalomi folyamatokat. A „Társadalmi Szolidaritás Napján” lebonyolított sztrájkok és tüntetések a tagszervezetek által meghozott döntéseknek megfelelően sikeresen lezajlottak.

Két fontos része volt az egységbe tömörülésnek, egyrészt soha nem látott kiterjesztésű sztrájk volt Magyarországon, amit a munkavállalók szerveztek. A másik, a társadalmi megítélése és támogatottság. A nép a sztrájkolók oldalára állt, hatalmas egységbe, és összhangba szerveződtek, amit kormánynak nem szabad figyelmen kívül hagynia.

 -Milyen következő lépéseket vonz maga után a kormány erőszakossága?

 A kormány kényszerpályára tolja a szakszervezeteket. Nagy valószínűséggel, hosszabb kiterjesztésű, nagyobb volumenű sztrájkkal felelünk a kormánynak azért, mert figyelmen kívül hagyja a szakszervezetek követeléseit. Határozatlan idejű sztrájkot javaslok majd a vasutas szakszervezetek közeljövőben történő megbeszélésén.

A legfontosabb, hogy a szakmák dolgozói kiálljanak magukért, úgy hogy a döntéshozókra megfelelő nyomást tudjanak gyakorolni. Természetesen nem ez a célunk, hanem a megegyezés.

 - Mit gondol, miért e nagy sietség a kormány részéről az egészségbiztosítás privatizációját illetően?

 - Nem tudom, milyen összhang van a honatyák között a törvényalkotásról, mindenesetre mi is oda illesztjük akcióinkat, hogy december 17-én a lelkiismeretes parlamenti képviselők ne nyomják meg az „igen” gombot a kormány akaratának megfelelően. Egyébként azt érzékelem, hogy az MSZP –s képviselők között nagyon sok felelősen gondolkodó ember van, és reményeim szerint a félelmeiken felül tudnak emelkedni a döntő pillanatban.

 - Sok vád érte önöket azért, mert jobboldali politikai szervezetek is támogatták tiltakozásaikat, arról már ritkán szól a fám, hogy néhány településen MSZP-s polgármesterek is a sztrájkoltak. Mások pedig azt mondják, azért nem csatlakoznak önökhöz, mert politikai színezetűek a követéseik. Hogyan értékeli ezeket a megnyilvánulásokat?

 - Nincs politika a sztrájkunkba! Persze, egyesek szeretnék, ha lenne. Célkitűzéseink csupán gazdasági szempontokból születnek. Nyilván azért próbálják befeketíteni törekvéseinket, harcunkat, hogy az embereket megfélemlítsék, s eltántorítsák a felületes szemlélőt. Úgy néz ki, hogy a megfélemlítési akciók nem hoztak számukra nagy sikert, hiszen a felmérések szerint a társadalom, több mint 60 %-a egyetért a szakszervezetekkel.

 -Folytat önökkel tárgyalásokat a kormány?

 -Nem. Azokkal folytat titkos tárgyalásokat, akik nem vesznek részt a tiltakozó akciókban.

 -Kinek áll érdekében pénzorientálttá átszervezni az egészségbiztosító rendszert?

 -A bankoknak, a pénzügyi világnak, és azoknak a dollármilliárdosoknak akik startra készen állnak, hogy hasznot húzzanak az emberek társadalombiztosításban, egészségbiztosításban összekuporgatott pénzükből is.

 -Azt lehet hallani, hogy a MÁV csak januárba fogja nyilvánosságra hozni az átszervezéseket, vonalak megszüntetéseit. Mi ennek az oka?

 -A kormány meghátrálását jelzi ez, de vigyázat, trükköznek! Azt szeretnék, ha tiltakozók visszavonulnának, és amikor nem figyelnek oda, a kormány gyorsan előugrik ezekkel a javaslatokkal. Hiába minden trükk, mi ott leszünk, amikor újabb kísérletet tesznek a 38 nyomvonal megszüntetésére.

 -Sokan vannak önök mellett, további szervezetek csatlakozássására is számítanak?

 - Így van. Nincs olyan szakszervezet, aki ne értene egyet a megfogalmazott céljainkkal, viszont voltak olyanok, akik tevőlegesen nem tiltakoztak. Úgy gondolom, hogy ezeknek a szervezeteknek is át kell gondolni: ha együtt lépünk fel, többen tiltakoznak, akkor nagyobb esélyünk van, hogy követeléseinket elérjük.

 -Létezhet –e kompromisszum? És mi lenne az, amit önök elfogadnának?

 -A kormány vonja vissza az egész magyar társadalmat érintő egészségbiztosítás privatizációját tartalmazó törvénytervezetet, s teremtse meg a tényleges társadalmi egészségbiztosítást. A kabinet nyújtson be törvénytervezetet a jelenleg hatályos nyugdíjszámítási szabályok fenntartására, és valamennyi, egészségre ártalmas munkakörben dolgozónak biztosítsa a korkedvezményes nyugdíj lehetőségét. Folytasson érdemi társadalmi párbeszédet a munkavállalók gazdasági és szociális érdekeit érintő minden fontos kérdésről.

 -Mikor várható a következő sztrájk?

 -Amennyiben a kormány nem ad pozitív választ a LIGA Szakszervezetek a követeléseire, további tiltakozó akciókra – sztrájkokra és demonstrációkra – hívjuk el tagszervezeteinket, sőt a civil szervezeteket és szakszervezeteket is hogy, aktív részvételükkel támogassák megmozdulásainkat.

A LIGA Tanács felhatalmazása alapján, az elnökség 2007. november 26-áig kijelöli a tiltakozó akciók kezdőnapját úgy, hogy az még hatásos legyen a 2007. december 17-i végszavazás előtt.

 Oláh János