vissza a főoldalra

 

 

 2007.12.07. 

Adósságcsapdába került a lakosság

Ötvenhárommilliárd forintra nőttek idén az elmaradt közüzemi díjak a Díjbeszedő Holding Zrt. felmérése szerint. Bár a Díjbeszedő bízik abban, hogy a közeljövőben helyreáll a fogyasztók számlafizetési hajlandósága, de arra persze semmi garancia nincs, hogy nem romlik tovább a helyzet. A társaság reményei annak fényében igencsak kérdésesek, hogy még csak most kézbesítik az átalánydíjból adódó számlaegyenlegeket, amelyek döntő része befizetési kötelezettséggel jár. Eközben folyamatosan érkeznek a hírek a közüzemi díjak jövő évi emeléséről, pedig már most is rengetegen panaszkodnak, hogy nem tudják kifizetni számláikat. A szakemberek ugyanakkor arra figyelmeztetnek: a szolgáltatók fokozatosan érvényesíteni fogják a piaci árakat, ami a fogyasztói árak további növekedését hozhatja magával. A cég egyébként még aktív követelésként megvásárolja a közüzemi szolgáltató partnereitől a lakossági számlatartozásokat.

A társaság a tavalyi 45 milliárd forintnyi élő követelés után az idén 52-53 milliárd forintnyi követelést vásárol meg ezektől a közműcégektől. A díjbeszedő a vásárlás mellett minden esetben végigviszi a behajtást, a késlekedők pedig könnyen a banki adóslistákon találhatják magukat. Ugyanakkor az általunk megkérdezett közműcégek sajátos módon még nem éreznek jelentős változást a fizetési hajlandóságban, ám ez valószínűleg annak köszönhető, hogy felkészülve a helyzetre, részlet- vagy késleltetett fizetési lehetőséget biztosítanak azoknak a fogyasztóknak, akik elmaradnak a számlák kifizetésével.

A Főtáv Zrt.-nek évente három-négy milliárd forintnyi kintlevősége van. A tárgyhavi beszedési hajlandóság 96 százalékos, a 180 napon túli késedelmeket átadják a cégen belül létrehozott DHK Pénzügyi Zrt-nek amely 98 százalékos sikerrel hajtja be ezeket. Az esetlegesen felhalmozódott tartozásokra a cég részletfizetési lehetőséget tud felajánlani.

Az Elműnél nem tapasztalják, hogy jelentősen növekednének a számlafizetési elmaradások, de Boross Norbert sajtószóvivő tájékoztatása szerint nagyon odafigyelnek, hogy megoldást találjanak – például részlet- vagy késleltetett fizetéssel – ezekre a problémákra. Ezért ritkán fordul elő, hogy valakinél végül is kikapcsolják az áramot.

A Fővárosi Vízműveknél elsősorban a közületi nagyfogyasztók díjhátraléka számottevő. Míg 2005-ben a határidőn túli követelések aránya majdnem elérte a hatszázmillió forintot, a tavalyi szaldó meg is haladta ezt. Ez a szám az idei év első felében fokozatosan nőtt, így a jelentős, egymillió forintot meghaladó tartozást felhalmozó ügyfelek száma mintegy húsz százalékkal, míg a tartozások összege csaknem harminc százalékkal emelkedett.

Csongrád megyében 2007-re száztizenhétezer-hétszáznyolcvannégyen kérelmeztek különféle szociális támogatást, segélyt, illetve az államkincstártól gázártámogatást. A szegedi önkormányzat szociális, családvédelmi és egészségügyi irodáján elmondták, hogy városi szinten nem áll módjukban külön kedvezményt, segítséget nyújtani a díjhátralékot felhalmozó, szociálisan rászoruló családoknak. A hódmezővásárhelyi önkormányzat nem feledkezik meg szociálisan rászoruló polgárairól. Vásárhelyt sem hagyja érintetlenül az elszegényedés: több mint ezren igényelnek a várostól lakásfenntartási támogatást azért, hogy közüzemi díjaikat rendezni tudják, persze ennél lényegesen többen vannak, akiknek problémát okoz a számlák kifizetése.

 Kommunális adó tekintetében százezres nagyságrendű, vízdíjban 34 millió, a távfűtés előző szezonjából hatmillió, a gépjárműadó esetében is milliós nagyságrendű a kintlévőség Hódmezővásárhelyen.

 Somogyban cégtitokra hivatkozva semmilyen információt nem adott ki az E.ON Dél-dunántúli Igazgatósága azzal kapcsolatban, hogy a megyében mekkora a lakossági adósságállomány az áram és a gázszolgáltatás terén. Az viszont biztos, hogy Kaposváron a Regionális Családsegítő Központ adósságrendezési programjára tavaly 377 esetben összesen tizenegy és fél millió forint értékben jelentkeztek a megyeszékhelyen élők. A központtól kapott információk szerint a legnagyobb mértékű elmaradás a távhőszolgáltatás kifizetésénél volt érzékelhető, ez négy és fél millió forint volt. Az áram három-, a vízhátralék kétmillió forintra rúgott összesen.

A programra abban az esetben jelentkezhetnek az adósok, ha legalább hathavi és legkevesebb ötvenezer forint az elmaradásuk. Kaposváron kívül Marcaliban és Nagyatádon van ugyanilyen kezdeményezés.

A visszafizetéshez minden esetben a helyi önkormányzatok közreműködésére is szükség van, hiszen a költségvetésből el kell különíteniük az erre fordítható pénzügyi biztosítékot.

 Fejér megyében a díjfizetések elmaradásának jelentős növekedését még nem tapasztalták a közüzemi vállalatok. "A Mórhő Kft.-nél jelentősen nem növekedett a kintlévőségek mértéke" – mondta Braun Béla gazdasági vezető. Hozzátette: a tartozások nagyjából az éves árbevételük 2,5-3 százalékát teszik ki és ez 3,5-4 millió forintot jelent. Az adósságállomány folyamatosan hullámzik, télen kezd el növekedni és a csúcsot márciusban éri el. A legalacsonyabb szinten pedig október–november tájékán áll. "A Fejérvíz Zrt.-nél az elmúlt egy év alatt nagyságrendileg nem változott a tartozások mértéke, ezen belül a lakosságinál minimális növekedés észlelhető" – mondta Szalai István gazdasági vezérigazgató-helyettes. Elsősorban azokban az években ugrik meg a kintlévőségek mértéke, amikor egy nagyobb gazdálkodó szervezet csődöt jelent.

 A Fejérvíz Zrt.-vel szembeni egy éven túli tartozások mértéke 110-115 millió forint között mozog, amiből évente körülbelül 10-12 millió forintot nyilvánítanak behajthatatlan tartozásnak. A helyzet Dunaújvárosban már rosszabb, ma a víz-, fűtés- és csatornadíj-tartozások mértéke közel hatvanmillió forint. Éppen ennek a helyzetnek a kezelésére született döntés a legutóbbi rendes közgyűlésen a Védőháló a Közüzemidíj-hátralékosoknak Alapítvány támogatásáról. Ezzel kapcsolatban Dorkota Lajos alpolgármester elmondta, hogy az alapítványt a Dunaújvárosi Víz-, Csatorna- és Hőszolgáltató Kft. és a Dunaújvárosi Vagyongazdálkodó Zrt. 15 millió forinttal hozza létre, az önkormányzat évente ennyivel támogatja.

 (Forrás: magyarhirlap.hu)