vissza a főoldalra

 

 

 2007.12.07. 

Mit tegyen a szerb elnök?

A Vajdasági Magyar Demokrata Párt – összhangban a négy vajdasági magyar párt nagybecskereki megállapodásával – a következő elemeket tartja fontosnak beiktatni a közös köztársasági elnökjelölt programjába:

1. A Szerb Köztársaság parlamentje mielőbb egységesítse a kisebbségi jogokra vonatkozó jogszabályokat. Erre a legalkalmasabb eszköz egy Kisebbségi Kódex kidolgozása lenne.

2. A nyelvhasználat kérdéseinek kormányzati hatáskörbe történő visszautalása.

3. A köztársasági kisebbségi tanácsra nincs szükség, mert az csak a miniszterelnök politikai dominanciáját foglalja intézményes keretekbe.

4. A közös elnökjelölt síkraszáll a nem-területi autonómia ismérveinek népszerűsítésé­ért. Eszerint autonómia akkor van, ha:

- legális és legitim képviseleti testülete van;

- a képviseleti testület a kisebbségi szavazók névjegyzéke alapján, demokratikus több­párti választások útján jön létre;

- közjogi szempontból beépül az államhatalom intézményrendszeré be;

- tevékenysége kiterjed az oktatás, a művelődés és a közszolgálati típusú tájékoztatás autonóm funkcióinak biztosítására;

- e területeken önálló jogszabályalkotási és végrehajtási jogosítványai vannak;

- vagyonnal és önálló pénzforrásokkal rendelkezik, amelyek, csakúgy, mint jogszabályalkotási jogosítvány, összhangban vannak a nem-területi autonómia jogkörével és szük­ségleteivel;

- nem követel területi elhatárolódást, ugyanakkor lehetővé teszi, hogy a kisebbségi közösség autonómiájának keretei között feltárja, kifejezze, s legitim módon képviselje identitása megőrzése szempontjából fontos nemzeti érdekeit.

A párt, hírlevelében azt is jelzi, hogy ellenzi a kishatárforgalmi kedvezmények esetleges bevezetését a hivatalos Budapest részéről, mert az „területileg is megosztaná a magyarságot”.

Az Ágoston András vezette párt szerint „Magyarországnak a NATO-n belül meglevő befolyása eredményeként, megbízható információkra lenne szükség arra vonatkozóan, hogy a Koszovó határán egyre izmosodó szerb katonai kontingensben nincs két és fél százaléknál több magyar. Ha ilyen információ nincs, vagy nem szerezhető be, Magyarország a nyilvánosság bevonásával kérjen megnyugtató választ Belgrádtól”.

 (forrás: VMDP-hírlevél)