vissza a főoldalra

 

 

 2007.12.14. 

A fényűzés alkonya

Az olaj ára 90 $ felett, és nem tudni, Oroszország mikor zsarol legközelebb az általa szolgáltatott földgázzal, mikor srófolja még feljebb annak már ma is magas árát. Érdemes elgondolkoznunk azon, miképpen tudnánk csökkenteni ezen a téren kiadásainkat.

Apró otthoni trükkök

Televíziónk készenléti állapotban fogyasztja el energiafelvételének akár 30-40%-át is. Ezért lehetőleg kevés időre hagyjuk ilyen standby üzemben, és ugyanezt tegyük a többi szórakoztató-elektronikai eszközünkkel és irodai berendezésünkkel, melyek hasonlóképpen „ugrásra kész” állapotból is indíthatók. Nem jelent azonban valódi megtakarítást, ha a lámpát akkor is lekapcsoljuk, ha csak egy-két percre megyünk ki a szobából. A ki-be kapcsolgatás ugyanis az izzólámpa élettartamát lényegesen lerövidíti. Leginkább energiatakarékos égőkkel lehet takarékoskodni. A Thomas Edison által 1879-ben kifejlesztett izzók technológiai őskort idéznek, s a felhasznált energiájuk 5%-a megy el világításra, a többi hőtermelésre. Az EU 2015-től energiatakarékos égőket ír elő. A kompakt fénycsövek közül az újabbak már csak ötödannyi árammal működnek, mint az azonos teljesítményű izzólámpák, és fénykibocsátásuk nagyobb. Gazdaságos működésük behozza jóval nagyobb beszerzési árukat.

 Régebben az ajánlólista elején említették az ablakok, külső ajtók záródás körüli hőszigetelését, például hőszigetelő csíkokkal. Időközben kiderült, hogy a túl jól sikerült hőszigetelések gátolják a természetes légcserét, és a felgyülemlett párát is benn tartják a lakásban, ami páralecsapódást, sőt penészesedést is okozhat. Ezért ez a módszer csak a kifejezetten rosszul záró nyílászárók esetében ajánlható fenntartás nélkül, olyan helyen, ahol gyakran szellőztetnek, vagy a szellőzés mesterséges. (Lehetőleg hőcserélős, azaz a kibocsátott használt levegő adja át egy hőcserélőben a hőtartalmát a kintről beérkező friss levegőnek.)

 A passzív ház

A jó hőszigetelés a leghatékonyabb megtakarítási mód, de jóval nagyobb beruházási igényű. Az igazán energiatakarékos, jó hőszigetelő ablakok ma már nem két-, hanem háromrétegűek. Ilyeneket építenek be az úgynevezett passzív házakba, melyeknek fűtéséhez, melegen tartásához jóformán alig kell energia. Egy 100 éve épült ház minden négyzetméterére például 25 liter fűtőolaj szükséges. A mai előírások szerint megépült épületeknél ez már csak 10- 12 liter , a passzív házaknál pedig csupán 1,5- 3 l , de nagyobbrészt ezt is pótolják az épület tetejére szerelt napelemek. Igazából a hagyományos fűtésnek akkor kell itt bekapcsolódnia, amikor nagy hideg mellett tartósan borult az ég. Az ilyen házakat legószerűen összerakott hungarocell (pl. BASF Neopor) elemekből falazzák, az elemek közét betonnal töltik ki. (Egyelőre azért több évtizedes, évszázados fennállás még nem bizonyítja e házak tartósságát.)

 A passzív házak 3 rétegű ablakai ablakradiátorként működnek, belső oldalukra felragasztott fóliába vezetett árammal fűtik őket.

 A ház fűtéséhez célszerű padló-vagy falfűtést kialakítani. Ezek alacsony hőmérsékletű, 35-40 fokos vízzel üzemelnek, és könnyen csatlakoztathatók egy majdani, még gazdaságosabb hőszivattyús fűtési módhoz is. A felületfűtések előnye még, hogy a hősugárzás miatt hőérzetünk a 18 fokot 22 foknak érzékeli.

 A hűtőszekrény és a jegesmedve

Otthon is megvalósítható, energiatakarékos megoldásokról kérdeztük a WWF Magyarország környezetvédő szervezet igazgatóhelyettesét, Csáki Rolandot, aki otthonos a témában, mivel erről Budapestet és hat vidéki várost érintő őszi klímaturnét szerveztek.

 – Háztartásunk energiaigényét három tényező határozza meg: az elhasznált áram és fűtési energia, valamint a vízigény. Egyszerű és praktikus megoldásokkal takarékoskodhatunk ezekkel, ráadásul úgy, hogy emiatt a kényelem terén nem kell kompromiszszumokat felvállalnunk. Használjunk víztakarékos zuhanyrózsát és csapfejet. Ezek felére csökkentik vízfelhasználásunkat, miközben ugyanazt a zuhanyzásélményt adják. A kert öntözését időzítsük az esti, hajnali órákra, mert ekkor háromszor jobban hasznosul a kilocsolt víz, mint a napsütéses órákban. Az energiafaló légkondicionáló berendezés helyett használjunk redőnyt, telepítsünk lombos fát a ház napos oldalára, vagy szigeteljük házunkat.

 Fontos, hogy megfelelő helyet találjunk konyhánkban a hűtőszekrénynek. Minél közelebb van a hűtő a tűzhelyhez vagy a radiátorhoz, annál több áramra van szüksége belső terének lehűtésére. Új hűtő vagy mosógép vásárlásakor ne csak az árcímkét, de az energiatakarékossági kategóriáját is jól figyeljük meg. (Nagy A betűvel jelölik a legtakarékosabb készülékeket, C és D betűk az energiafaló eszközöket jelölik.) Vételárban talán 10 ezer forintnyi a különbség, az élettartam alatt viszont ennek többszörösét is kifizetjük áramszámlára.

 Az energiatakarékosság nemcsak a zsebünk miatt fontos. A felelőtlen energiafelhasználás drámai következményei már tapasztalhatóak. A WWF klímaturné emblémaállatának sorsa is ezt jelzi. Az Északi-sark az éghajlatváltozás miatt az egyik leginkább érintett terület, itt tapasztalható a legerősebb felmelegedés. A jegesmedve talpa alatt olvad az otthona. A jég vastagsága az elmúlt 30 évben 40%-kal lett vékonyabb, és 2 millió km2-rel kevesebb az állandóan jéggel borított terület. A jegesmedve a klímaváltozás vesztese, 2050-re a sarki jégmezők olvadása miatt legalább a jegesmedvék egyharmada fog elpusztulni.

 A világítás hatékonyságát növeli a fal színe is. A teljesen fehér fal a világító sugarak 80%-át veri vissza, a sötétzöld kb. 15%-át, a fekete pedig csak 9%-át. A legtakarékosabb a fehér színű fal, vagy a hozzá hasonló, világos színárnyalatú.

 Ne hagyjuk fenn az autón az üres tetőcsomagtartót! A légellenállás leküzdése akár 10%-kal is több üzemanyag-fogyasztással járhat, s ugyanennyivel több káros szén-dioxid-kibocsátást is jelent.

 Klímaturné

Otthon megvalósítható, praktikus energiatakarékos megoldásokat mutatott be a WWF nemzetközi természetvédelmi szervezet szeptemberi klímaturnéja során Miskolcon, Debrecenben, Nyíregyházán, Kecskeméten, Szolnokon, Szegeden és Budapesten.

 (Forrás: Képmás)