vissza a főoldalra

 

 

 2007.12.14. 

Átverték az RMDSZ-t Váradon

Mihai Grozát választotta Nagyvárad ideiglenes polgármesterévé tegnapi rendkívüli ülésén a helyi tanács. A demokrata párti alpolgármester egyetlen szavazattal kapott többet, mint az RMDSZ-es Biró Rozália: a 27 képviselőből 14-en voksoltak rá, ami elegendő volt a polgármesteri jogkör átvételéhez. Bár az előzetes megállapodások szerint Biró Rozália szerezhette volna meg a többséget, hisz az RMDSZ hét szavazata mellett a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Szociáldemokrata Párt (PSD) négy-négy voksára is számíthatott, az utóbbi alakulat két tanácsosa nem teljesítette a vezetőség utasítását, és Grozára voksolt.

A testület december 12-én  immár harmadik alkalommal ült össze azzal a céllal, hogy megválassza az ideiglenes polgármestert, miután Petru Filip eddigi elöljáró EP-képviselői mandátumot szerzett. Az ülést vezető PNL-s Petru Lezeunek nehezen sikerült uralnia a helyzetet, a két óra alatt számtalan személyeskedő megjegyezést kapott társaitól. Egyértelmű volt, hogy melyik párt szurkolótábora hol foglal helyet, hiszen színházban is ritkán hallani annyi tapsot, mint amennyivel a tanácsosokat jutalmazták egy-egy elmés megjegyzés után. Még a napirend elfogadása előtt kitört a vita, ugyanis egyik tanácsos azt kifogásolta, hogy a sajtóban megjelent hirdetéssel ellentétben – ahol csak a polgármester-választás szerepelt napirendi pontként – a december 6-án lemondott PSD-s tanácsos utódjának, Ioan Judeának a mandátumát is érvényesíteni kellett. Végül Judea letette az esküt, és a testület kiegészült.

Delorean Gyula RMDSZ-es tanácsos javaslatára öttagú bizottság felügyelte a polgármester-választás menetét. Hiába állt azonban össze, hiába vizsgálták meg kívül-belül az urnát, kisebb botrányba fulladt a szavazás.

Pásztor Sándor RMDSZ-es tanácsos közölte, hogy ő nem akar a díszteremben szavazni, ki is ment onnan, és példáját több RMDSZ-es, PNL-s és PSD-s társa is követte. Amire ők visszatértek, a bent maradt PD-s tanácsosok felbontották az urnát, és mivel ez törvénytelen, érvényteleníteni kellett a szavazást. A testület azonban egy újabb rendkívüli ülés összehívása mellett döntött, amire Petru Lezeu lemondása miatt új ülésvezetőt választottak. A szünet után fordult a kocka. A PSD-s tanácsosok ingadozása akkor lett egyértelmű, amikor a PD a körükben népszerűtlen Silvia Suciut javasolta ülésvezetőnek. Másodjára már simán ment minden, és Suciu, illetve Ioan Mintaş támogatása révén Mihai Groza 14 vokssal elnyerte a tisztséget.

„Valamennyi nagyváradi ideiglenes polgármestere leszek, etnikai hovatartozástól függetlenül” – jelentette ki az újdonsült városvezető, és megköszönte a két PSD-s tanácstagnak, hogy a „különböző érdekcsoportok nyomásgyakorlása ellenére lelkiismeretük szerint szavaztak”. Biró Rozália ugyanakkor elismerte, hogy alulmaradt a versenyben. „Tejesen természetes, hogy alávessük magunkat a tanácsosok akaratának. Az a fontos, hogy továbbra is a nagyváradiak érdekében dolgozzunk” – mondta az alpolgármester. „Nem árulhatom el, hogy kire szavaztam, a szavazás titkos. De elmondhatom, hogy nyomást gyakoroltak rám, és Mihai Bar elnök úr megfenyegetett, hogy kizárnak a pártból” – nyilatkozta a pártja utasításának ellenszegülő Silvia Suciu. Az ülésen jelen lévő PSD-elnöknél ugyanis több kizárási dokumentum is volt, amelyeket meg is mutatott az újságíróknak. Ioan Mintaş az RMDSZ-esek jelenlétében szavazott az ellenfélre. „Azt mondtam nekik, az egyezség arról szólt, hogy 15-en leszünk, akik Biró Rozáliát támogatjuk. 13-an voltunk, így úgy véltem, hogy mentesültem a pártbeli kötelességek alól, és saját lelkiismeretem szerint szavaztam” – mondta.

Szabó Ödön, a Bihar megyei RMDSZ ügyvezető elnöke a Krónikának elmondta: jelen kontextusban nem bizonyos, hogy továbbra is megmarad a PNL-vel és a PSD-vel kötött megállapodás. „Nekünk olyan megállapodásokat kell kötnünk, ahol megvan a többség, csak azokkal fogunk partnerségre lépni, akik ezt biztosítani tudják” – hangsúlyozta. Az ügyvezető elnök kijelentette: egy szavazaton múlott, hogy Nagyváradnak nem lett magyar polgármestere, és ez a szavazat meglett volna, ha 2004-ben Orbán Mihály függetlenként nem indul tanácsosi mandátumért. A 2004-es helyhatósági választásokon a második fordulóban dőlt el, hogy ki lesz Nagyvárad polgármestere. Az első fordulóban Petru Filip volt polgármester a szavazatok 47,73, Biró Rozália pedig 20,66 százalékát kapta, így bejutottak a második fordulóba, ahol Filip a voksok 72,42 százalékával lett polgármester. A 2002-es népszámláláskor a 206 614 váradi közül 56 985, a lakosság 27,58 százaléka vallotta magát magyarnak. Nagyváradot a polgári közigazgatás 1848-ban történt bevezetése óta irányítja polgármester, a most megválasztott ideiglenes városvezető az 50. Érdekesség: 1945 és ’73 között csupán egyetlen román polgármestere volt Nagyváradnak. (Képünkön: Nagyvárad központja, a városháza, illetve a Szent László templom.)

 (forrás: Krónika)