vissza a főoldalra

 

 

 2007.12.21. 

Oszama bin Laden azt üzente…

Oszama bin Laden november 29-én üzenetet intézett „Európa népeihez”. Ilyenkor azért mindig munkál az emberben a kisördög: talán nem is ő szólalt meg, hanem valamelyik /vélhetően az amerikai vagy az izraeli/ titkosszolgálat szórakozik velünk. No persze csakis a „mi biztonságunk érdekében”. De bárhogy legyen is, mégis csak elhangzott a vezér szózata az Al Jazira hírtelevízióban /két hónap alatt immár negyedszer/, s ha valóban a titokzatos bin Laden szólalt meg, az amerikai-cionista világhatalomnak esetleg érdekében is állhatott a közlés. Még akkor is, ha azok a nyugati vezetők, akik egyáltalán reagáltak, „nevetségesnek”, „képtelenségnek” nevezték a terroristavezér szavait. De hát mit is mondott? Nos, felszólította „Európa népeit”, ne támogassák az amerikaiak afganisztáni agresszióját, és gyakoroljanak nyomást a kormányaikra csapataik kivonása érdekében. Mindemellett sürgette az iraki ellenállókat, egyesítsék erőiket a megszállók elleni harcban. A legtöbb nyugati politikus persze ilyenkor úgy tesz, mintha oda se figyelne arra, mit mond a „fő gonosz”, a Nyugat jelenlegi első számú közellensége. Vagy ha válaszolnak is, a legélesebb hangon kell elutasítaniuk bin Laden felhívásait. No persze. Mert ugye a jelszó: „terroristákkal nem tárgyalunk”. Ám a valóságban az Al Qaida médiaüzenetei mégis csak hatást gyakorolnak a nyugati kormányok politikájára.

2002. november 21-én – tehát még Irak lerohanása előtt – bin Laden egy videó üzenetében az USA csatlós országainak közvéleményéhez intézte szavait: „egy háborúban a kölcsönösség elve uralkodik… Kormányaitok miért szövetkeznek a bűnöző amerikai vezetéssel a muszlimok ellen? Miért támadtátok meg az USA-val együtt Afganisztánt? Ha ti gyilkoltok, titeket is gyilkolni fognak. Ha ti ártatlanokat bombáztok, ugyanez lesz a ti osztályrészetek is.” Fenyegetés? Az. Akkoriban Magyarországon is sokan feltették a kérdést: muszáj nekünk katonákat küldeni Afganisztánba? Nem lesz baj abból, ha odamegyünk?  De hát Oszama bin Laden éppen azt akarta elérni, hogy ezeket a kérdéseket minél többen és többen szegezzék neki gerinctelen, gyáva kormányaiknak. 2004. áprilisában – egy hónappal a madridi véres merényletek után - az Al-Qaida vezére „békejobbot” nyújtott az európaiaknak. „Békét ajánlok – hangzott az újabb üzenet - nem indítunk semmilyen akciót azokban az országokban, amelyek nem támadják a muszlimokat, és nem avatkoznak a mi ügyeinkbe…A tűzszünet akkor lép érvénybe, amikor az utolsó idegen katona is elhagyja a mi országainkat.”  A politikusok látszólag a fülük botját sem mozdították, habár az iraki háborút lelkesen támogató spanyol kormány ekkor már megbukott. Zapatero miniszterelnök pedig már bejelentette: Madrid a legrövidebb időn belül kivonja csapatait Irakból. Bin Laden „tűzszüneti ajánlatát” természetesen válaszra sem méltatták – ám a terroristavezér szavai és a madridi merényletek mégis megtették a magukét. Európában sorra megbuktak Washington leghívebb szövetségesei. Nem csupán a spanyol Jose Maria Aznar nincs immár a kormányfői poszton, de Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök is ellenzékben politizál. De a közel-keleti gyarmatosító háborúk egyik leglelkesebb híve, Tony Blair is háttérbe szorult /mert azért teljesen nem tűnt el a színről, mert mint tudjuk, közel-keleti békeközvetítő lett, ami persze képtelenség, de hát ilyen abszurd világban élünk/. De nem is oly rég egy másik amerikai csatlós, John Howard, ausztrál miniszterelnök kormánya is megbukott a választásokon. Az új canberrai vezetés pedig már közölte is: katonáit hazarendeli Irakból. Az elmúlt néhány évben 19 ország hagyta faképnél az amerikaiakat a Közel-Keleten: kivonult immár Olaszország, Spanyolország, Dél-Korea, a Fülöp-szigetek, Japán, Ausztrália, Lengyelország, Thaiföld, Portugália, Norvégia, Szingapúr, Nicaragua, Honduras, a Dominikai Köztársaság, Szlovákia, Moldova, Ukrajna, Új-Zéland és Magyarország. Ezek után mondja valaki azt, hogy az Al- Qaida vezér megszólalásai illetve fenyegetései fölöslegesek és hatástalanok voltak!

Vagyis ha az Al-Qaida médiakampányának /és a madridi és londoni merényleteknek/ a célja az volt, hogy az európaiakat eltántorítsák a muszlim világ ellenei háború folytatásától, akkor – legalábbis ami Irakot illeti – a bin Laden vezette szervezet elérte célját. Afganisztánban azonban még mindig az USA több csatlós államának hadereje tartózkodik. /Köztük sajnos ott vannak hazánk fiai is, ami szégyenletes ránk nézve./ Ezért most az Al-Qaida vezére megkísérelte rávenni az európaiakat: gyakoroljanak nyomást „vazallus” kormányaikra az afganisztáni kivonulás érdekében. Mert ha nem…nos, azt nem mondta, mi történik ebben az esetben. A fantáziánkra van bízva. Legyinthetünk, vagy félhetünk, ám mégis egyre többen és többen fogják föltenni a kérdést Európa-szerte: mi keresnivalónk van Afganisztánban? Érdekes módon, amíg az iraki háborút a kontinens lakóinak nagy többsége kezdettől fogva ellenezte, Afganisztán lerohanását illetően megértőbb volt a közvélemény.  Végtére is Oszama bin Láden állítólag a kabuli rezsim vendégszeretetét élvezte, amely egyébként is rettenetes „bűncselekményeket” követett el a saját népe ellen. Legalábbis ezt mondták nekünk. Meg azt, hogy a tálibok őrült „terroristák”, akik „veszélyeztetik a világ békéjét”. Így a tálib rendszer erőszakos megdöntése egy katonai támadással– ami az ENSZ alapokmányának egyértelmű és súlyos megsértése volt – semmiféle felháborodást nem okozott a világban. Pedig a civil áldozatok száma is immár több tízezerre tehető, rengeteg a menekült, az utóbbi hónapokban pedig a mudzsahedin fegyveresek az ország egyre nagyobb területeit foglalják vissza. És miért ne tennék? Értsük már meg: Afganisztán az ott élő embereké, táliboké és pastuké, valamint más ott lakó népeké és törzseké. Miféle erkölcs, miféle jog alapján pöffeszkednek a mi eszement politikusaink is Afganisztánban? Mit keresett ott Gyurcsány, Szekeres elvtárs, Göncz Kinga, meg Horváth Ágnes a férjével? Úgy viselkedtek, mintha nyaralni mentek volna oda. Mintha a világ legtermészetesebb dolga lenne, hogy ők egy megszállt országban, ahol szabadságharc folyik, utazgatnak és vigyorognak. Roppant visszataszító jelenség, amikor az egyik gyarmat kilóra megvett, hazájukat kiárusító vezetői a másik, függetlenségéért még harcoló gyarmatra látogatnak, és ott a hódítók hatalmának fényében sütkéreznek. Pedig pontosan ez történik, amikor valamelyik magyarországi potentát Irakba vagy épp Afganisztánba látogat. Józan eszükben nem bízhatunk, legfeljebb abban, hogy a ottani ellenállás erősödése és még néhány hasonló Bin Laden üzenet után talán elmegy a kedvük nekik is, meg másoknak is attól, hogy a megszállt országokban utazgassanak.

No és ha bin Laden üzenetei valóban a titkosszolgálatok hamisítványai? Természetesen ez az eshetőség sem zárható ki. Hiszen Izraelnek a legfőbb célja, hogy - miután sikerült az amerikai politikát immár teljes egészében a saját érdekeinek szolgálatába állítani – az európaiakat is felsorakoztassa maga mellett /vagy inkább mögött/ az iszlám és az arab világ elleni harcban.  A civilizációk összecsapásának huntingtoni elmélete, a kereszténységen belüli filoszemita irányzatok erőteljes támogatása valamint az iszlám terjeszkedés veszélyének az állandó emlegetése mind ugyanezt a célt szolgálja. Ezért Washingtonban és Tel-Avivban azt gondolhatják, ha bin Laden megfenyegeti az európaiakat, akkor majd a vén kontinens megfáradt és elöregedett lakói lelkesebben állnak csatasorba a „terrorizmus elleni háborúban”. Ez a feltételezés logikus ugyan, mégsem tűnik valószínűnek, hogy bin Laden felhívásait a CIA vagy épp a Moszad fabrikálja. És az Al-Qaida vezér megszólalásaival egyáltalán nem játszik ellenségeinek a kezére sem. Pontosan tudja: Európa népei valóban „megfáradtak” és „elöregedtek”, ezért a kitartó harc odahaza, és a jól irányzott fenyegetések idővel elveszik a kedvüket a hódító háborúk folytatásától. Európa már nem akar – mert nem képes - részt venni a világbirodalom fönntartásának és terjeszkedésének fáradságos műveletében. Oszama bin Laden tudja, miről beszél: úgy látszik, jól ismeri és érti a hanyatló civilizációk népeinek lélektanát.

 Zábori László