vissza a főoldalra

 

 

 2007.12.21. 

Csehszlovák mementó

Szlovákia lakosainak többsége 15 évvel Csehszlovákia szétválása után is úgy látja, hogy helyesebb lett volna megőrizni a közös szövetségi államot. A szlovákiai magyarok az országos átlagnál is nagyobb nosztalgiát éreznek a volt Csehszlovákia után – derül ki az MVK közvélemény-kutatásából, melyről a SME napilap számol be. A cseh és szlovák közös állam 1993-ban szűnt meg.

A felmérés szerint az emberek 41,7 százaléka örömmel venné, ha napjainkban tárgyalások kezdődnének egy csehekkel közös állam felújításáról, míg a megkérdezettek 40,8 százaléka ellenezné az ilyen terveket. 17,4 százaléknyian nem tudtak vagy nem akartak véleményt mondani a kérdésben. A felmérésből az is kiderül, egyértelműen többségben vannak azok, akik sajnálják, hogy megszűnt a közös állam – a megkérdezettek 34,7 százaléka vélekedett így, míg csak 5,5 százaléknyian vannak azok, akik nem szívesen gondolnak Csehszlovákiára. A közös államra nosztalgiával gondolók között túlsúlyban vannak az idősebbek és a szlovákiai magyarok – közli a SME. A válaszadók 28 százaléka egyformán szereti a közös államot és az önálló Szlovákiát is – ebbe a csoportba tartozik a felsőfokú végzettséggel, illetve magas jövedelemmel rendelkezők többsége –, míg 15,6 százalékuknak tökmindegy, hogy melyik államban él. A felmérés szerint 16,2 százalék azoknak az aránya, akik nem tudtak véleményt mondani, mert már nem emlékeznek az egykori szövetségi államra. Pavel Haulík szociológus szerint főleg a társadalom peremén élők, a nyugdíjasok, rokkant-nyugdíjasok éreznek nagyobb nosztalgiát Csehszlovákia után, míg azok, akik az új államban is megtalálták számításukat, kevésbé éreznek ilyesmit. Hozzátette: noha a felmérés szerint többségben vannak a közös államra pozitívan tekintők, ez csak amolyan passzív nosztalgia, hiszen egyetlen olyan szervezet sincs Szlovákiában, amely Csehszlovákia ismételt feltámasztását tűzte volna zászlajára.

Ján Čarnogurský (KDH) volt miniszterelnök egyetértett Haulíkkal, szerinte már 1994-ben is csak 1 százalékot ért volna el a választásokon egy olyan párt, amely a közös állam mellett kampányolt volna. Bugár Béla, az MKP volt elnöke úgy látja, ha nem történt volna meg a szétválás, nagy feszültségeket okozott volna és előbb-utóbb Szlovákia úgyis függetlenné vált volna. Haulík szerint a csehszlovák állam iránti pozitív érzelmek fokozatosan a múlt homályába vesznek majd, a schengeni csatlakozással például eltűnik a határ, amely a szétválás egyik jelképe volt.

 A cseheket már nem hozza lázba Csehszlovákia

 A csehek egyébként kevésbé siratják az egykori Csehszlovákiát. Egy tavaly decemberi felmérés szerint 56 százalékuk helyesnek tartotta a szétválást és csak 34 százalékuk gondolta úgy, hogy ez hiba volt. 1993-ban még a cseh állampolgárok 53 százaléka vélte úgy, hogy a különválás nem helyes.

 ( Forrás: bumm, SME)