vissza a főoldalra

 

 

 2007.12.21. 

Egységesen a közösségért

„El kell mondanunk, milyen legyen az a Szerbia, ahol nekünk is jó” - Pásztor István, a Magyar Koalíció közös elnökjelöltje Kishegyesen és Bácsfeketehegyen

Kampánykörútja során december 17-én este Kishegyesen és Bácsfeketehegyen járt Pásztor István, a vajdasági magyar pártok közös elnökjelöltje és elbeszélgetett az intézmények és szervezetek vezetőivel. Ezt követően Kishegyesen a Metalpepi üzemben találkozott a helybeli vállalkozókkal, Bácsfeketehegyen pedig a Vinum Lodi pincegazdaságban tartott megbeszélést a vállalkozókkal.

Az intézmények és szervezetek vezetőivel folytatott beszélgetésen Pásztor István, a Magyar Koalíció elnökjelöltje elmondta: sokan nem értenek egyet azzal, hogy a vajdasági magyarságnak elnökjelöltje legyen, mondván, hogy úgysincs semmi esélye a választások megnyerésére. Ezzel szemben, mint mondta, tény, hogy meg kellett mutatni a vajdasági magyarság egységes fellépését.

- Amikor a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége darabokra hullott 12-13 évvel ezelőtt, akkor fogalmazódott meg a vajdasági magyarságban az elvárás, hogy ha a jövőben nem is leszünk egy párt, legalább a közösség kérdéseiben legyünk egységesek. Ezért nyitottunk a többi párt felé és hoztuk létre a vajdasági magyar koalíciót. A folyamat hosszadalmas volt, de nem szerettünk volna olyan hibákat elkövetni, amelyek felborították volna ezt a folyamatot. A Vajdasági Magyar Szövetségen belül is voltak olyan vélemények, hogy az elnökválasztásban vereségre vagyunk ítélve, ettől függetlenül a pártok többsége azon a véleményen volt, hogy a vajdasági magyarságnak állítani kell egy közös jelöltet, mert fontos elmondani, milyen legyen az a Szerbia, ahol mi is jól érezzük magunkat, véleményünk szerint mit kell tenni annak érdekében, hogy felgyorsuljon az európai integrációs folyamat, és mit azért, hogy Kosovo lekerüljön napirendről. Szavazatainkat ezután már nem adjuk látatlanban egyik vagy másik jelöltnek, hanem majd annak, aki a 12 pontban megfogalmazott elvárásainkat fel tudja vállalni. Joggal számítunk tehát a vajdasági magyarság támogatására, de más kisebbségek támogatására is, hiszen érdekeink nagyon gyakran összecsengenek, és számítunk azoknak a szerbeknek a szavazataira is, akik tudják, hogy Vajdaság autonómiájának kérdését igazából csak mi képviseljük - mondta többek között Pásztor István a bácsfeketehegyi kultúrotthonban megtartott beszélgetésen.

Az eseményt követően az elnökjelölt Kishegyesre látogatott, ahol a Metalpepi vállalkozás termeiben találkozott a helybeli vállalkozókkal. A vállalkozók elmondták: a legfontosabb, hogy időben értesüljenek a különféle kedvező pályázatokról, amelyek segítségével fejleszteni tudják vállalataikat, mert a bankhitelek annyira drágák, hogy szinte lehetetlen kigazdálkodni őket. Ugyanezen a véleményen voltak a bácsfeketehegyi vállalkozók is, akikkel Pásztor a Vinum Lodi pincegazdaságban beszélgetett. (Képen: Pásztor István kishegyesi vállalkozókkal.)

 (Forrás: Magyar Szó)