vissza a főoldalra

 

 

 2007.12.21. 

Aláírták a tordai magyar gimnázium létrehozásáról szóló rendeletet

A tordai magyarság több évtizedes álma vált valóra azt követően, hogy Cristian Adomnitei oktatási és kutatási miniszter december 17-én aláírta az állami támogatású önálló magyar tannyelvű gimnázium létrehozásáról szóló rendeletet.

A Krónika értesüléseit Pásztor Gabriella oktatási államtitkár, valamint Matekovics Mihály, a tanügyi és kutatási tárca nemzeti kisebbségek oktatásáért felelős vezérigazgatója is megerősítette. „Magam hoztam ki a miniszter úr kabinetjéből a tordai Jósika Miklós- iskola létrehozásáról szóló, 2007. december 14-i keltezésű, 2807. számú rendeletet” – jelentette ki 17-én délután Matekovics Mihály.

„Alig hiszem el, úgy tekintem ezt a magyar iskolát, mint egy újszülött gyermeket, éppen ezért féltem minden bajtól” – reagált a hírre Szedilek Lenke tordai ügyvéd. A tordai municípiumi tanács tagja, a magyar iskola(újra)alapítás egyik szorgalmazója a Krónika érdeklődésére azt mondta: „Rengeteg gáncsoskodást, idegeskedést, sajnos emberéletet is követelt ez a küzdelem, de megérte”. Arra utalt, hogy a tordai önkormányzatban a demokrata, de főleg a Nagy-Románia párti képviselők éveken át akadályozták a magyar intézmény létrehozását, bár a helyi magyar közösség részéről az igény egyértelmű volt: kell a magyar iskola. A gáncsoskodás okozta feszültség odáig fajult, hogy a vita hevében a 2007. február 28-i tanácsülésen a magyar iskola létrehozásáért felszólaló Kiss László tordai unitárius lelkész az elszenvedett sértegetések következtében másnap szívrohamban elhunyt.

A Krónika érdeklődésére a tanügyi és kutatási tárca nemzeti kisebbségek oktatásáért felelős vezérigazgatója, Matekovics Mihály elmondta: a miniszteri rendelet a tordai Jósika Miklós-gimnázium létrehozásáról szól. „Általános iskolát a megyei tanfelügyelőségek is létesíthetnek, a miniszteri rendeletre azért volt szükség, hogy a gimnázium osztályokkal együtt létrejöhessen az I–XII. osztályokat magában foglaló magyar gimnázium” – magyarázta a vezérigazgató.

 Már nem kell a tanácsi jóváhagyás

 Szedilek Lenke ügyvéd, önkormányzati képviselő szerint a tordai magyar iskola megalakulását kezdeményezők – az RMDSZ helyi szervezete, a római katolikus, a református és az unitárius egyházközségek, valamint a Petőfi Társaság – iskola(újra)alapító törekvése két tényezőnek köszönhetően jutott sikerre. „Egyfelől a szülők, összességében a magyar közösség kitartása, másfelől pedig az oktatási tárca és a Kolozs megyei tanfelügyelőség közötti elvi megállapodás tette ezt lehetővé” – mondta el lapunknak a városi tanácsos. Hozzátette, a tordai magyar közösség igénye elé az gördítette a legfőbb akadályt, hogy az akkori jogi szabályozás szerint csak a helyi önkormányzat beleegyezésével lehetett létrehozni új iskolát; a Demokrata Párt, illetve a Nagy-Románia Párt helyi tanácsosai ezt az eszközt kihasználva utasították el a kezdeményezést, majd ígéretük ellenére odázták egyre a magyar közösség igényének napirendre tűzését.

 A módosított jogszabály azonban már lehetővé teszi, hogy az oktatási és kutatási tárca a megyei tanfelügyelőségekkel egyetértve a helyi önkormányzat megkérdezése nélkül is létesíthet oktatási intézményeket – ebben az esetben gimnáziumot –, így elhárult a tordai tanács gáncsoskodásának a lehetősége. Péter Tünde Kolozs megyei főtanfelügyelő-helyettes szerint nemcsak a jogszabály, hanem a megyei tanfelügyelőség vezetőtanácsának pozitív hozzáállása is kellett ahhoz, hogy az új iskola létrejöjjön. Hozzátette: bár Bánffyhunyadon is megfogalmazódott a magyar iskola létrehozásának igénye, az ottani kezdeményezők még nem állították össze az ehhez szükséges dokumentációt, így a vezetőtanácsnak nem volt amiről tárgyalnia.

 Összegyűjtik a nyájat

 A tordaiak sikerét elősegítette, hogy kezdeményezésük már kezdettől fogva megfelelt az iskolaalapítás valamennyi követelményének. A tordai egyházközség által 2005 áprilisában visszakapott, egykor államosított – ma is iskolaként használt – ingatlanban a hely és a körülmények adottak, az egyházközség és a polgármesteri hivatal pedig szerződésben állapodott meg arról, hogy az épületben működik majd az új gimnázium. Emellett a magyar tanszemélyzet is adott ahhoz, hogy a Torda iskoláiban ma szétszórtan magyarul tanuló közel háromszáz gyermek minőségi anyanyelvi oktatásban részesüljön. „A református egyház épületében ma is iskola működik. Tulajdonképpen nem másról van hát szó, mint a város különböző iskoláiban tanuló magyar osztályok, illetve oktató magyar tanárok egy fedél alá csoportosításáról, gyakorlatilag a nyáj összegyűjtéséről. Amíg minden a helyére kerül, ha kell, azt is vállaljuk, hogy a gyermekek két váltásban járjanak iskolába” – magyarázta Szedilek Lenke.

 Erre azonban még várni kell , hiszen Cristian Adomniţei oktatási tárcavezető rendelete 2008. szeptember 1-jei hatállyal mondja ki az új intézmény létrehozását. „Addig sem ülhetünk tétlenül, mert a hét végéig össze kell állítani a 2008/2009-es tanév beiskolázási tervét, s ez most már a Jósika Miklós-iskolára is vonatkozik” – szögezte le Matekovics Mihály.

 Újrakezdés ötven év után

 Fél évszázados szünet után indulhat újra önálló magyar iskola Tordán. Az Aranyos-parti városban a 19. század elején létesített felekezeti iskolát a római katolikus egyház. Az újrakezdést szorgalmazó Ádámosi Klára városi RMDSZ-elnök adatai szerint az unitárius és a református egyházközség is működtetett saját iskolát. Az utolsó önálló magyar tanodát 1957-ben szüntették meg, a kommunizmus idején Tordán csak magyar tannyelvű tagozatok működtek.

 (Forrás: kronika.r