vissza a főoldalra

 

 

 2007.12.28. 

Tadić Szabadkán: Választási ígéretek ismétlése

December 24-én Szabadkán járt Boris Tadić, Szerbia elnöke, a Demokrata Párt elnökjelöltje. Választási nyilatkozataiban megismételte az utóbbi napokban hangoztatott irányelveket. Szerinte Szerbia európai integrációs folyamatai a koszovói válság ellenére nem állnak meg. Mint mondta, az ország területi integritása megvédhető jogi eszközökkel, és ez a küzdelem nem veszélyeztetheti az Európába vezető utat.

Tadić a Vajdaságot és a szabadkai községet érintő kérdésekre is kitért. Az aszálykárról szólva kiemelte, hogy győzelme esetén mindent megtesz e probléma enyhítése érdekében, ám az állam nem játszhatja a télapó szerepét és nem tudja teljes mértékben kárpótolni a gazdákat. Elsősorban az öntözési rendszerek létesítésbe kellene befektetni, hogy a termelők a jövőben ne függjenek a szeszélyes időjárástól. Ezt az elmúlt évtizedekben az állami szervek sajnos elmulasztották, mondta Tadić.

Az Y-ág kiépítése stratégiai fontosságú és ennélfogva érthetetlen, hogy még mindig nem valósult meg. A következő időszakban ezt a beruházást mindenképpen véghez kell vinni, hangsúlyozta Szerbia elnöke. Lévén, hogy Szabadka roppant sajátos multietnikai község, a Szabadkai Rádió, csakúgy mint számos más, több nyelven műsort sugárzó elektronikus médium privatizációja nem célszerű, szögezte le Tadić, majd hozzáfűzte, hogy ő már javasolta ennek a folyamatnak a leállítását.

Tadić még elmondta, tiszteli Pásztor Istvánt, de furcsállja, hogy egy etnikai közösség elnökjelöltet állít, továbbá nem tartja szerencsésnek a területi autonómia követelését, de főleg azt, hogy valaki párhuzamot von a koszovói albánok és más szerbiai kisebbségek helyzete és (esetleges) leendő jogai között.

 (Forrás: vajdasagma.info)