vissza a főoldalra

 

 

 2007.12.28. 

Ján Čarnogurský: Szlovákiára a magyarok jelentik a veszélyt

Csehszlovákia kettéválását nem lehetett megakadályozni, de ahogy ezt a folyamatot Vladimír Mečiar irányította, Szlovákia számára végzetes lehetett volna – állítja Ján Čarnogurský abban az exkluzív interjúban, amelyet a TA SR állami hírügynökség adott közre december 27-én délelőtt. Szlovákia számára legnagyobb veszélyt, az úgynevezett magyar kihívást, egyes magyarországi politikusok területi igényeit tartja.

 A volt máskéntgondolkodó, majd szlovák kereszténydemokrata politikus, a KDH egyik alapító tagja, a rendszerváltás utáni első csehszlovák szövetségi kormány egyik alelnöke a csehek és a szlovákok közös állama megszűnésének közelgő, 15. évfordulója alkalmából nyilatkozott. A nagypolitikából évekkel ezelőtt kilépő, ennek ellenére tekintélyes szlovák közéleti személyiség a beszélgetés elején azt fejtegeti, hogy Csehszlovákia kettéválása elsősorban anyagi problémák, a költségvetés körüli éles ellentétek miatt volt elkerülhetetlen. Annak ellenére, hogy a felmérések szerint egyre több szlovák szeretné visszaállítani Csehszlovákiát, ezt a fejleményt a politikus nem tartja reálisnak.

 „Csehszlovákia már kétszer szétesett, a csehek és a szlovákok egyaránt az unió tagjai, csehszlovák nemzet, sem pedig politikai nemzet nem létezik. Ezek a tények, miként az is, ha újraalakulna a szövetségi állam, ismét fellángolnának a végeláthatatlan viták arról, hogy ki fizet rá a másikra“ – vélekedik Čaronogurský. Aki szerint Vladimír Mečiar nem volt szalonképes Európában, ezért elszakadási törekvéseivel nagy veszélybe, a mai Szerbiához hasonló helyzetbe sodorhatta volna Szlovákiát. S ezt szerinte a magyarok újabb zsarolásokra kihasználhatták volna ki. Ezért a kereszténydemokraták tudatos ellenzéki politikát folytattak a Mečiar-kabinettel szemben, s ennek köszönhetően bevezették az országot az Európai Unióba, s ezzel végérvényesen elhárították a nemzetközi elszigeteltség veszélyét.

 Čarnogurský szerint a még nem független Szlovákia első nagy gőzelme az volt, amikor a múlt század kilencvenes éveinek elején elterelték a Dunát, majd az erőteljes magyar ellenvetések ellenére felépült a bősi vízerőmű, később pedig a két állam közti vitában a Hágai Nemzetközi Bíróság Szlovákiának adott igazat Magyarországgal szemben. A politikus Szlovákia uniós tagságát nagyra értékeli, az észak-atlanti katonai szövetségbe való belépését viszont nem, mert szerinte a NATO szétesőben van, belehajszolta Szlovákiát is az iraki és az afganisztáni háborúba, s ki tudja, még hova vonhatnak be bennünket – válaszolta. Az unió viszont egészben véve jó dolog, hiszen nem akadályoz meg egyetlen tagállamot sem, hogy bizonyos politikai szempontokkal kapcsolatban kifogásai legyenek. A világ ma sem problémamentes – szögezte le a szlovák politikus.

 Végezetül azt fejtegette, hogy a mai Szlovákia számára a legnagyobb veszélyt a magyar kihívást jelenti. „A magyar igények mindig akkor jelentkeztek, amikor Szlovákia akár csak egy lépéssel előbbre jutott. Az osztrák-magyar kiegyezés után betiltották a Matica Slovenská nemzeti kulturális szervezetet, Csehszlovákia megalakulása után magyar katonai támadásnak voltunk kitéve, az 1938-as bécsi döntés után elvették déli területeinket. Amikor 1939-ben megalakult az első szlovák állam, kisebb háború tört ki a két szomszédos állam között. Újabb magyar nyomás nehezedett ránk akkor is, amikor tizenöt éve létrejött az önálló Szlovákia. Ennek a nyomásnak meg kell tanulnunk ellenállni – jelentette ki Ján Carnogurský.

 Az utolsó két kérdés és a válasz így hangzott:

 -Tény, hogy Szlovákiának csaknem kilencven éve ugyanazok a határai. Ám néhány magyar politikus megnyilatkozásai alapján olyan érzésünk támad, mintha ma is azt gondolnák, hogy valamit elloptunk volna tőlük...

 „De mi semmit sem loptunk el. Ha ilyen érzéseik vannak, ez legyen az ő gondjuk“.

 -Vajon nem lehet olyan politikai lépéseket tenni, amelyek véget vetnének ennek?

 „Ezt egyetlen lépéssel nem lehet megszűntetni. Ez a politikai probléma még akár száz évig is elhúzódhat. De ezt a küzdelmet is meg kell nyernünk.“ -- felelte az interjúalany.

 (Forrás: parameter.sk)