vissza a főoldalra

 

 

 2007.12.28. 

Cigánygondok Székelytamásiban

Miután a székelytamásfalvi lakosság többször fordult panaszlevéllel a zabolai polgármesteri hivatalhoz, a faluban és a falu határában garázdálkodó, a vetésekben, kaszálókon, portákon tetemes kárt okozó – a romák tulajdonában lévő – lovakkal kapcsolatosan, advent harmadik vasárnapján 20-25 tagból álló helybéli csapat próbálta orvosolni a problémát.

A fiatalok fejszékkel és botokkal felfegyverkezve indultak el a falu szélén levő cigánytanyára. Az esetnek akár tragikus végkifejlete is lehetett volna, amennyiben a roma család otthon tartózkodik. Gerebenes Ferenc elmondása szerint aznap éppen Haralyban jártak, szénát vásároltak az állataiknak. Már messziről észrevették, hogy valami történt a portájukon, hiszen – mint mondják – az út tele volt a lakásukból kihajigált ruhákkal. Hazaérve szörnyű látvány fogadta őket: „a kapu összetörve, ajtók, ablakok betörve, az udvar közepén egy agyonvert kiskutya... Még a villanyvezetéket is megpróbálták elvágni.”

A faluban a kapu előtt álldogáló emberek másként tálalják az esetet. „Jól tették azok a fiatalok – mondja egy idős néni –, én sem vertem meg a gyerekeimet, ha nem voltak hibásak. Kötnék meg a lovaikat, akkor nem történt volna meg ez az eset.”

Az utóbbi időben a lovak,már a falu temetőjében, a sírokról is lelegelték a virágokat. Több gazda is panaszkodik, hogy portájára rendszeresen bejárnak a lovak. Ráadásul a romák több helybéli magyart megtámadtak, volt, akit villával akartak leszúrni a saját udvarán, de olyan is, akinek egy-két arasznyira repült el a fejsze a feje mellett.

Hónapok, talán évek alatt felgyűlt mérgét, haragját vezette le a falu – mondja Ambrus Attila tanácsos. – Azonban mindez elkerülhető lett volna, ha a polgármester alkalmazza a zabolai tanács határozatait, hiszen számtalan tanácshatározat született az illegális legeltetéssel kapcsolatosan.

A székelytamásfalviak többször fordultak írásban – aláírást is gyűjtöttek – a zabolai polgármesteri hivatalhoz és a község rendőrségéhez. A lakosság kérésére a rendőrség többször kiszállt a helyszínre, azonban a törvényben előírt büntetések alkalmazásán kívül mással nem tudta segíteni az ügy előmenetelét. Ők legalább ennyit megtettek – mondja Ambrus –, a büntetések összértéke eléri a 7000 új lejt. Igaz, ebből egy banit sem fizettek ki. A polgármesteri hivatalnak kellene valamilyen úton-módon behajtania a romák adósságait.

Olyan eset is előfordult, hogy a falu lakossága behajtott egy lovat a polgármesteri hivatalhoz, még takarmányt is vittek, hogy az etetésével ne legyen gond, de estére szabadon engedték. „Ennyi segítséget kapunk mi a polgármesteri hivataltól, nem értem, kinek és milyen érdeke van pártfogolni ezt a roma családot?” – teszi fel a kérdést a tanácsos.

 (Forrás: szekelyhirmondo.hu)