vissza a főoldalra

 

 

 2007.12.28. 

"Ad limina" a küszöbön

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia december 4. és 5. között tartotta rendes téli ülését, melynek végén Német László SVD, a konferencia titkára tájékoztatta a sajtó képviselőit az ott elhangzottakról.

 A püspökök 2008. május 5. és 10. között ad limina-látogatást tesznek Rómában, és tájékoztatják XVI. Benedek pápát, valamint a Szentszék illetékes hivatalait a magyar egyház helyzetéről. Az iratokat már elküldték Rómába, hogy ott a megfelelő hivatalok részletesen megismerhessék a hazai egyház helyzetét.

 Országunkat érte az a megtiszteltetés, hogy az Apostoli Szentszék Budapestet választotta ki a katolikus-zsidó párbeszéd következő találkozójának helyszínéül, melyet jövőre, november 9. és 12. között tartanak. A testület tagjai megvitatták és elfogadták a Biblia évét meghirdető körlevelet, amelyet január 1-jén olvasnak fel a templomokban, és megszületett a megszentelt életről szóló körlevél, amelyet február elején ismerhetnek meg a hívek.

 A sajtótájékoztatón külön hangsúlyt kapott az egyházi fenntartású szociális otthonok helyzete, a jelenlegi jogszabályok ugyanis tovább szigorították az intézményekbe bekerülés lehetőségét. Nemcsak az állami támogatást vonják meg a napi négy óránál kevesebb gondozást igénylőktől, hanem az idősek otthonába való bekerülés lehetőségét sem adják meg számukra - még akkor sem, ha a gondozást saját maguk vagy a fenntartó finanszírozná. A főpapok azonban hangsúlyozták, hogy az egyház továbbra sem mondhat le az irgalmasság szempontjáról, ezért további anyagi áldozatok árán is igyekszik idősotthonait a rászorulók számára elérhetővé tenni.

 Az ország nehéz szociális helyzetére való tekintettel az egyházi szertartások stóladíja jövőre nem emelkedik.

 Végül a püspöki konferencia elfogadta a Katolikus Karitász országos igazgatója, Nagy Károly lemondását, akit nemrégiben bíztak meg a Thököly úton lévő domonkos templom vezetésével. Karitászbeli utódjának kinevezéséről később intézkednek.

 (Forrás: ujember.hu)