vissza a főoldalra

 

 

 2007.12.28. 

Basescu nyilatkozatban ítélné el a Molotov–Ribbentrop-paktumot

Újabb diplomáciai szóváltásba torkollt a Moldovai Köztársaság és Románia között az elmúlt hónapokban egyre feszültebbé váló viszony. Chisinau tiltakozását ezúttal az a tény váltotta ki, hogy december 22-23-án Adrian Cioroianu román külügyminiszter részt vett a moldovai fővárosban az új román konzulátus avatóján, de elmulasztott kétoldalú találkozót kezdeményezni a helyi illetékesekkel.

A román diplomácia vezetője az újabb konfliktus nyomán párbeszédre hívta moldovai kollégáját, Andrei Stratant, azzal a céllal, hogy megpróbálják a normális mederbe terelni a két ország kapcsolatát. „Felkérem, legyen a segítségünkre abban, hogy ledöntsük a gyanakvás és bizalmatlanság falát, amely a Prut folyó mentén emelkedik. Sem a Moldovai Köztársaságnak, sem Romániának, sem a két ország állampolgárainak nincs szükségük a bizalmatlanság légkörére” – hangoztatta Cioroianu. A miniszter egyúttal beismerte, hogy ellentétes az udvariasság és a diplomácia szabályaival, hogy a konzulátus avatójára nem hívtak meg egyetlen moldovai illetékest sem. Leszögezte: Románia tiszteletben tartja a Moldovai Köztársaság szuverenitását, területét és függetlenségét.

Traian Basescu államfő ugyanakkor kijelentette, megtörténhet, hogy a kommunizmust elítélő tavalyi nyilatkozatához hasonlóan a parlamentben nyilvánosan ítéli majd el az 1939. augusztus 23-án megkötött Molotov–Ribbentrop-paktumot is, amelynek nyomán a Szovjetunió megszállta a mai Moldovai Köztársaság területét. A moldáv–román viszony kapcsán leszögezte, Bukarest nem Vladimir Voronin moldáv államfő vagy a Moldovai Kommunista Párt számára kíván megoldásokat kidolgozni, hanem a szomszédos országban élő négy és fél millió román számára. Az államfő szerint az európai politikusok zöme úgy véli, a két országban élő családokat olyan paktum miatt választja el a Prut folyó, amelynek semmi köze a mai tényekhez. „Célunk az, hogy a Moldovai Köztársaságban élő négy és fél millió román minél hamarabb élvezhesse az európai uniós tagság áldásait” – mutatott rá Basescu. (Képünkön a paktum aláírása.)

 (Forrás: erdely.com)