2007.07.13. 

A református teológia közéleti jelentősége

A református teológia közéleti jelentősége címmel került sor a német és magyar biblikus és rendszeres teológusok második konferenciájára a Debreceni Református Hittudományi Egyetemen 2007. június 29. és július 1. között.

A témaválasztást az a felismerés indokolta, hogy a média és a piac által meghatározott világunkban már nem lehet csak az egyház és a nyilvánosság, egyház és állam kettős koordinátarendszerében szemlélni az egyház és teológia helyét, illetve szerepét a társadalomban. A közéletet a "nyilvános terek" (média, oktatás, tudomány, kultúra, család stb.) sokszínű összessége képezi, de a reformátori teológia - lényegét tekintve - képes arra, hogy az Evangélium igazságát megfogalmazza a pluralista társadalomban, és választ adjon a különböző társadalmi kihívásokra. Az egyes témákat (igehirdetés nyilvánossága; egyház-állam kapcsolat; rendszerváltást követő teológiai tájékozódás; értékek; igazmondás és hazugság, mint politikai kategória stb.) egy-egy német és magyar előadó világította meg. Végül arra a kérdésre keresték a választ, hogy a református teológia milyen módon járulhat hozzá a politikai párbeszéd színvonalának emeléséhez vagy éppen új politikai kultúra megteremtéséhez. A konferencia keretében került sor a Kelet-Közép-Európai Karl Barth Kutatóintézet megnyitására, amelynek feladata a barthi teológia recepció- és hatástörténetének vizsgálata, Barth magyarul eddig megjelent műveinek kritikai újrakiadása, új fordítások készítése, tudományos ülésszakok szervezése. A megnyitó főelőadója Eberhard Busch göttingeni professzor, a debreceni teológia díszdoktor volt.

 A konferencia, amely Fritz Thyssen Stiftung für Wissenschaftsförderung alapítvány és a Tiszántúli Református Egyházkerület támogatásával került megrendezésre, istentisztelettel zárult a Debreceni-Nagytemplomban, amelyen Michael Welker heidelbergi professzor hirdette az igét.

 

(forrás: reformatus.hu)