2007.07.13. 

Negyvenmillió mérges feles

Jól gondolja meg, aki nem hivatalos italmérésekben vagy akár működési engedéllyel rendelkező kocsmákban bizonytalan eredetű röviditalt, elsősorban vodkát rendel, különösen a Dunától keletre. Nem tudhatja ugyanis, hogy nem abból a több mint hatszázezer liternyi tömény ablakmosóból kortyol-e, amelyet az elmúlt időszakban alakítottak szeszes itallá. Az átváltoztatásra szakosodott honfitársaink az alapanyagot egy Nógrád megyei vállalkozótól szerezték be tavaly májustól napjainkig. Azt igazán nem állíthatjuk, hogy nem figyeltek a kémiaórákon, ugyanis az ablakmosó szert lepárló-berendezéseken engedték át, miközben aktív szén és szűrők segítségével kivonták belőle a denaturált szeszt. Módszerük azonban nem volt tökéletes, a folyadékban májkárosító anyagok maradtak. Az így előállított szeszt felhígították, majd aromát kevertek bele. Hogy mennyi keveréket készítettek így, azt egyelőre csak találgathatjuk, de mennyisége elérheti akár a kétmillió litert is.

A Vám- és Pénzügyőrség nemrég számolta fel a szeszesital-előállító csoportokat. Összehangolt akciójával nyolc társaság tevékenységének vetett véget. A pénzügyőrök összesen csaknem ötven helyszínen ellenőriztek, s tizenhét helyen foglaltak le az átalakításhoz szükséges eszközöket. Jászdózsa külterületén például, egy tanyán tizenöt, földbe rejtett, egyenként egy köbméteres, csővezetékkel összekötött tartályt találtak. Valamennyit az átalakított szesz tárolására használták. A pénzügyőrök találtak még háromezer liter alapanyagot, ötezer liter aromásított szeszes italt és tízezer liter cukorcefrét.

Az ablakmosó literjét a bűnözők kétszáz forintért szerezték be, majd az átalakított folyadékot kétezer forintért értékesítették. A kétmillió liter szeszes ital után be nem fizetett adó mértéke 1,6 milliárd forint.

Nem tétlenkedtek a pénzügyőrök az elmúlt napokban a fővárosban sem. Itt egy kínaiakból, izraeliekből, irániakból álló csoportot számoltak fel, amelynek különös ismertető jele az áfacsalás volt. Két magyarországi gazdasági társaság számára hoztak be távol-keleti gyerekjátékokat. Az árut azonban a saját maguk által alapított, valós tevékenységet nem folytató gazdasági társaságok számára vámkezeltették halasztott áfafizetés mellett Bécsben, Pozsonyban és Dunaszerdahelyen. S biztos, ami biztos, az ügyletekhez szükséges okmányokat is maguk készítették el.

Az általuk be nem fizetett adó 300 millió forint. Az összeg ez esetben befolyhat az államkincstárba, ugyanis az akció során nagy összegű kézpénzt, valamint két raktár és három üzlet teljes árukészletét is lefoglalták.

Az egyik gyanúsított a pénzügyőrök tevékenysége közben igyekezett elhagyni az országot. Őt a rendőrség tartóztatta fel az M1-es autópályán.

 

(forrás: Szabad Föld)