2007.07.20. 

Nagycsaládosok Országos Egyesülete a koalíciós szerződés kiegészítéséről

A Nagycsaládosok Országos Egyesülete szakértői elemezték a koalíciós szerződés új mellékletét, aminek tartalmával kapcsolatban a NOE - csak az Egyesület érdekkörébe tartozó legfontosabb kérdésekről - a következőket tartja fontosnak leszögezni.  

1. Tartunk tőle, hogy az elvonási rendszerben tervezett változtatások - a jövedelemadóztatásban a kedvezmények szűkítése, az ún. kisadók felváltása érték alapú ingatlanadóval, valamint az ún. egyszerűsítés - megfelelő differenciálás hiányában tovább rontanák a gyermeknevelés feltételrendszerét, tovább csökkennének a születésszámok és olyan családokat is a szegénységi küszöb alá sodornának, akik mindeddig önerőből tartották el magukat, iskoláztatták és gyógyíttatták gyermekeiket.

 2. Tartunk tőle, hogy a munkakínálat ösztönzése megfelelő differenciálás hiányában az elhelyezkedni minden erőfeszítésük ellenére sem képesek, valamint a kisgyermek, ill. több gyermek gondozásával, ápolással lekötött állampolgárokat hozhatja lehetetlen helyzetbe.

 Jónak tartanánk ugyanakkor, ha ez a terv a legalább három gyermekük gondozásával jórészt lekötött, GYET-en lévő szülők munkavállalási és gyermekintézmény-igénybevételi korlátainak feloldását jelentené, a GYES-en lévőkhöz hasonlóan.

 3. Tartunk tőle, hogy a közoktatásban tovább folytatódik a lopakodó tandíjasítás. Nem látjuk, mi garantálná az esélyegyenlőséget és a minőségbiztosítást a felsőoktatásban, valamint a művészetoktatás különböző szintjein a szegény családok gyermekei számára.

 4. Tartunk tőle, hogy a nyugdíjrendszeri változások újra azokat fogják leginkább sújtani, akik több gyermek felnevelésével a maguk részéről mindent megtettek a nyugdíjrendszer hosszú távú fenntarthatósága érdekében.

 5. Tartunk tőle, hogy ismét veszélybe került a családpolitikából még megmaradt néhány, a szociálpolitika eszköztárába sorolt elem, ami mind társadalompolitikai, mind családpolitikai és demográfiai, de hosszútávon gazdasági szempontból is megengedhetetlen lépés lenne.

 6. Tartunk tőle, hogy az egészségügyben tovább folytatódik az indokolt igények kielégítetlensége, és tiltakozunk az ellen, hogy közpénzekből juthassanak profithoz magánvállalkozások.

 7. Tartunk tőle, hogy a kormány tovább folytatja azt az alkotmánysértő gyakorlatot, hogy érdemi hatásvizsgálatok és a megfelelő érdekegyeztetés nélkül terjeszt elő, valamint pártfegyelmi erővel hajszol át a parlamenten a lakosság nagy csoportjait, esetenként a társadalom egészét érintő, hosszú távú veszélyekkel járó törvényjavaslatokat.

 A Népesedési Világnap alkalmából is kiemeljük, hogy súlyos ellentét áll fenn az örvendetesen szaporodó családbarát önkormányzati intézkedések és a kormány politikája között.

 A kormány számára is - a felsorolás teljességének igénye nélkül - javasoljuk az alábbi -családbarát politikájukért díjazott - önkormányzatok szemléletének elsajátítását, intézkedéseik átvételét: Kaposvár, Esztergom, Alsónémedi, Nagynyárád, Fertőszéplak, Mártély, Sopron, Szolnok, Tápszentmiklós és Zalaegerszeg.

 Az önkormányzatok beigazolódott gyakorlata már egyértelműen megmutatta, hogy a családok, a gyermekek, a népesedéspolitika ügyét mindenképpen a pártpolitika fölé, a politikai prioritások közé kell emelni. Azt várjuk, hogy a koalíciós megállapodás egy következő kiegészítése ennek megfelelően már családpolitikai szempontokat is mutat majd, és prioritásként fogja kezelni a családpolitika, a népesedéspolitika ügyét.

 A koalíciós szerződés új mellékletében szereplő minden kérdésről kellő időben kifejtettük a véleményünket, ennek ellenére most is a fejünk felett döntöttek, az ország társadalmát hosszú távon alapvetően befolyásoló kérdésekben félresöpörték az érdekképviseletek álláspontját. Tiltakozunk!

 2007. július 13.

 Dr. Szabó Endre

elnök