2007.07.27. 

Aláírásokat gyűjtenek a népkerti állomásért

Hamarosan aláírásokat gyűjtenek a népkerti vasútállomás megmentése érdekében Vásárhelyen. Az önkormányzat támogatja a civil kezdeményezést, lévén, hogy az állomás a város szimbolikus épülete.

Egy hónapja írt a helyi média az egykor ékszerdoboznak számító vásárhelyi népkerti vasútállomásról, siralmas állapotáról. Akkor a MÁV Zrt. kommunikációs igazgatóságától azt a választ kapták, hogy a „Népkert állomás rekonstrukciója – forráshiány miatt – nem szerepel a közeljövő tervei között". A napi karbantartást és állagmegóvási munkálatokat elvégzi a vasúttársaság, amely nem zárkózik el attól, hogy az önkormányzatok anyagilag is hozzájáruljanak egy-egy vasútállomás felújításához. Ez persze elsősorban a tulajdonos feladata lenne, de a fent említettek miatt erre nincs lehetősége.

– Olvastam a Délvilágban az erről szóló cikket – mondta Nagy Rébék Ferenc nyugdíjas pedagógus –, több barátommal, ismerősömmel beszélgettünk erről, és úgy döntöttünk, valamit teszünk az ügy érdekében. A népkerti vasútállomás közelében lakunk, sokat utazunk vonattal, innen indulunk és ide érkezünk vissza. Emlékszem, hogy gyermekkoromban milyen szép volt az állomás. Sok tennivaló akadna a bútorok restaurálásától az épület csempézésén át a park rendbehozataláig. Talán ez utóbbival kellene kezdeni az ősszel. Mi munkával segítenénk. Tervezzük, hogy aláírásokat gyűjtünk, és megkeressük a MÁV Zrt. szakembereit, hogy készítsenek három-öt éven belül megvalósítható rekonstrukciós tervet.

-Az önkormányzat maximálisan támogatja a civil kezdeményezést – tudta meg a Délmagyarország Lázár János polgármestertől –, hiszen a népkerti állomás stílusában, jellegében szimbolikus épülete Hódmezővásárhelynek, és a város kapujaként szolgál. Várom a civil kezdeményezést megerősítő aláírásokat. Elhatároztuk, hogy anyagilag is támogatjuk a rekonstrukciót, annak egy részét a város magára vállalja. Ajánlatunkkal rövidesen megkeressük a MÁV-ot.

 

(forrás: delmagyar.hu)