2007.06.01. 

Tőkés László nemzetközi imatüntetést szervez

Nemzetközi imatüntetést szervez a Királyhágó-melléki Református Egyházkerület (KREK), hogy ezzel is tiltakozzék a Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnázium sportpályája ügyének rendezését akadályozó huzavona miatt – közölte május 29-én a sajtóval Tőkés László, a KREK püspöke.

Elmondta, hogy az év elején rendezett egyházi, polgári engedetlenségi mozgalmuk nyomán a nagyváradi városi tanács látszólag a magyar diákok számára kedvező döntést hozott. Annak megvalósítását azonban Tőkés László szerint szándékosan késleltetik.

A református egyház 2002-ben visszakapta azt az épületet, amelyben megalapították a Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnáziumot. Az iskolaépület melletti pályát azonban a városi tanács a szomszédos ortodox parókiának ítélte. Ezt a nagyváradi reformátusok igazságtalannak tartják, többször utcára vonultak már, Tőkés László királyhágó-melléki református püspök vezetésével pedig "békés egyházi-polgári engedetlenségi mozgalmat" is indítottak. Ennek keretében feltörték a pálya egyik lezárt bejáratát, és labdarúgó-bajnokságot tartottak. A kedélyek csillapítása érdekében a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) nagyváradi városi tanácsának frakciója kompromisszumos javaslattal állt elő, amelyet a városi tanács március elején el is fogadott. A határozat arra kötelezi a nagyváradi főépítészt, hogy harminc napon belül készítsen el egy olyan tervet, amely szerint kilencven fokkal "elfordítják", vagyis átrajzolják a vitatott telket. Ezt így kiegészíthetik a város tulajdonában lévő másik területtel, és az így keletkezett nagyobb telken mindkét iskola megépítheti saját sportpályáját.

A tanácsi döntésnek volt pontos határideje – mondta a püspök, emlékeztetve arra, hogy egy hónap alatt el kellett volna készülnie a helyzet végleges megoldására vonatkozó tervezetnek. Ehelyett csak a határozat második pontját teljesítették, amely arról rendelkezik, hogy a végleges megoldásig buszokkal szállítják a magyar diákokat a város egy távolabbi pontján lévő sportpályára. Csakhogy a szállítás oda-vissza összesen negyven perc, nem is illeszthető az iskola órarendjébe – panaszolta Tőkés László. Szerinte csupán porhintésről van szó, a megoldás helyett egy átmeneti látszatmegoldás született, a helyzet valódi orvoslására nincs meg a politikai akarat. "Torkig vagyunk ezzel a két és fél év óta tartó huzavonával!" – szögezte le a püspök. Utalt arra, hogy a KREK pereket is indított az ügyben, de a jogi úton zajló küzdelmét szeretné kiegészíteni a tiltakozás egyéb formáival is, ezért kíván imatüntetést szervezni csütörtökre. E megmozduláson számít a gyülekezet tagjaira, a város polgáraira, a diákokra és a szülőkre. Meghívták több civil szervezet képviselőit, várnak számos politikust, jeles sportembert is a tüntetésre, a meghívottak körét Románián kívülre is kiterjesztették – mondta Tőkés László.

 (Forrás: Népújság)