2007.06.08. 

Jászai Joli néni 100 éves

Pünkösd ünnepét a szülőfalujában, Rábatamásiban a családtagok, rokonok társaságában töltötte az ország Joli nénije.

Ott, ahol száz évvel ezelőtt meglátta a napvilágot. Ám azt megelőzően szombaton délelőtt a helyiek is illő tisztelettel köszöntötték a híres vendéget, aki május 21-én töltötte be századik életévét. Érkezésekor felcsattant a taps a községháza zsúfolásig megtelt nagytermében, ahol Szabó István polgármester kedves szavakkal, az általános iskolások versekkel, dalokkal, a helyi nyugdíjasklub tagjai nótával köszöntötték hazatérése és születésnapja alkalmából a falu neves szülöttjét. A mindig vidám, „jó beszédű" Joli néni meghatódott a fogadtatás láttán. Ott ült a kerekes székben, szemben az „övéivel" és a száz esztendő minden terhével, örömével és gondjával a vállán. Közben előkerült a zsebkendő is, különösen akkor, amikor a klubtagok körbeállták őt és felcsendült a nóta: „Messze van a kicsi falum, de a tornya mégis ide látszik..."

– Kijönnek a könnyeim a meghatottságtól. Alig tudok beszélni, azt, ami most az én kis szülőfalumban történt, kifejezni sem tudom. Sokszor elmondtam már, a szívem szeretete ide húz, veletek vagyok éjjel-nappal. Áldjon meg benneteket a Szűzanya, éljetek boldogan – köszönte meg Joli néni a megemlékezést. Arra az ilyenkor szokásos kérdésre, hogy mi a hosszú élet titka, így válaszolt: – Édes gyermekeim, csodálatos dolog ez a száz esztendő. Képzeljétek csak el. Én soha senkit nem bántottam, akin lehetett, segítettem és erre büszke vagyok. Higgyétek el, őszintén mondom. Boldogság tölti el a szívemet, hogy itt lehettem köztetek, hogy százévesen eljöhettem, a mosolygós szép arcotokat nézhetem.

Jászai Jolán, Jászai Mari színésznő unokahúga 1907. május 21-én született Rábatamásiban, 1950 és 2004 között Pécsett élt, nyugdíjazásáig napközivezetőként dolgozott. Előadói képességét és egyéni humorát a győri színház akkori igazgatója, Bor József fedezte fel Jászai Mari szobrának 1984-es avatóünnepségén, tőle később színházi szerepet is kapott. Aztán következett a film, a Szerelem első vérig, a Csók, anyu!, a Napló anyámnak, a Sztracsatella, na meg a show-műsorok. Humorát, előadói képességét számos televíziós műsorból ismerheti a közönség. Joli néni jelenleg a piliscsabai Nagyboldogasszony Ház lakója.

 

(forrás: kisalfold.hu)