2007.06.29. 

Holt tart Esterházy János rehabilitálásának ügye?

Az Esterházy János halálának 50. évfordulója alkalmából június 9-én rendezett mírovi kegyeleti megemlékezésen a Magyar Koalíció Pártját Duka Zólyomi Árpád (képünkön) képviselte. A Szabad Újság szerkesztője tőle érdeklődött, hol is tart ma Esterházy rehabilitálásának ügye.

– Másfél évtizednyi szélmalomharc után a közeljövőben lát-e esélyt Esterházy rehabilitálására?

– Amikor Magyar Koalíció Pártja kormánytag lett, Esterházy Alice közölte velem, hogy édesapja rehabilitációját vegyük le a napirendről, mert nem szeretne ártani az MKP-nek. De ez nem azt jelenti, hogy az ügy be van fejezve. Hiszen nemcsak egy szlovákiai vagy Kárpát-medencei nagy politikusról, hanem egy európai gondolkodású emberről van szó, aki egész életén keresztül az európai keresztény értékekért, az emberi és kisebbségi jogokért, a Duna-medence népeinek békés együttéléséért küzdött.

– A szlovák parlamentben legutóbb 2001-ben volt téma Esterházy, eléggé méltatlan vonatkozásban, amikor František Mikloškót az Esterházy Emlékérem átvétele miatt a szlovák nacionalista erők megleckéztették. Mikorra várható, hogy Esterházy ügye az őt megillető méltósággal kerül a tisztelt ház asztalára?

– Annyi haszna volt ennek a dicstelen visszhangnak, hogy a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) akkor kiállt Mikloško mellett, és remek felszólalásában Ján Carnogursky részletesen leírta, miért volt alkotmányellenes a népbíróság döntése, és jogilag hogyan lehetne ezt a kérdést megnyitni. De azt sem hallgatta el, hogy ha ezt a kérdést megnyitjuk, akkor elindulhat egy lavina, és sok más, nagyon zavaros kérdés felszínre kerül, beleértve a jogfosztottság időszakát is.

– A fentiek alapján azt gondolná az ember, hogy a KDH-sok elkötelezettnek érzik magukat Esterházy iránt...

– Esterházy Alice gondozásában az évfordulóra megjelent egy könyv szlovák és magyar nyelven, amelyet Brüsszelben a három kereszténydemokrata képviselőnek rögtön át is nyújtottam. Záborská asszony (szlovák EP- képviselő) megjegyezte, hogy nagyon örül a könyvnek, az édesapja (Anton Neuwirt) nagy tisztelője volt Esterházy Jánosnak. Viszont volt egy kolléga, aki ellenségesen reagált. Ajánlottam, hogy olvassa el, utána nagyon szívesen leülök vele egy beszélgetésre. Tudniillik javarészt a legfelsőbb szintű politika szereplői sem tudják, ki volt, mit tett Esterházy. Van egy-két betanult séma – szétdúlta a köztársaságot, háborús bűnös volt –, amit váltig szajkóznak.

– Pontosan ezekből a körökből sokan lekicsinylően intenek: túlértékeljük Esterházyt, tulajdonképpen nem is szavazott a zsidótörvény ellen, csupán tartózkodott, és az is inkább a magyarokat féltő magatartásával magyarázható. Hogy értékeli Esterházy magatartását a parlamenti képviselő?

– Egy embertelen korban egy erkölcstelen törvényt mindenki megszavaz, és valaki tartózkodásával egyedül marad a parlamentben, ez felér az ellenszavazattal! Azt pedig, hogy milyen belső indítékból döntött így, nyilatkozatai bizonyítják. Az említett könyv szó szerint idézi, amit Esterházy a magyar miniszterelnöknek írt, és Martin Sokolnak, a szlovák parlament elnökének mondott: „… azért nem szavazok a javaslat mellett, hanem ellene, mert mint magyar és keresztény és katolikus a javaslatot istentelennek és embertelennek tartom.”

– Ön nemrég az Esterházy-év kapcsán program előtti felszólalásban ismertette Esterházyt az Európai Parlamentben. Mi várható ettől, és volt-e visszhangja?

- Elmondtam, hogy Oroszországban már rehabilitálták Esterházyt, de a szlovák hatóságok erre mind a mai napig nem voltak képesek. Persze nem várható el, hogy az EP ezzel fog foglalkozni, de bizonyos körök odafigyelnek, és ezzel is egyengetjük az utat a jogi rehabilitáció felé. Hogy aztán mikor lesz Szlovákiában olyan politikai légkör, hogy teljes józansággal ismét foglalkozhatunk Esterházy János rehabilitálásával, nehéz megmondani. Tudjuk, milyen ma a politikai közeg, ha magyar kérdésről van szó, nyomban össze tud fogni az ellenzék a kormányerővel. Ez egy hosszú folyamat lesz.

 

(forrás: felvidek.ma)