2007.05.04. 

Ülésezett a Generális Konvent elnöksége

Budapesten a Dunamelléki Egyházkerület Székházában üléseztek április 26-27-én a Kárpát-medencei Református Egyházak és Egyházkerületek Elnökségei.

Az elnökség meghallgatta az egyházkerületi beszámolókat. A Generális Konvent elnöksége aggodalommal kísérte figyelemmel a Szerbiai Református Keresztyén Egyház és a Kárpátaljai Református Egyház elnökségének helyzetképét a vízumkényszer okozta nehézségekről. Mások mellett szó esett még a lelkészi oklevelek honosításáról. A dunamelléki egyházkerület jelezte, hogy szeptember 28-30 között Kecskeméten, Budapesten és Leányfalun Ravasz- emléknapokat tartanak, kiállítással, előadással és emlék-istentisztelettel egybekötve.

Az ülésen kiemelten foglalkoztak a kárpát-medencei magyar református egyházaknak a III. Európai Ökumenikus Nagygyűlésen esedékes egységes megjelenésével. A szeptember 4-9. között Nagyszebenben megrendezendő nagygyűlésen a református egyházkerületek kulturális programokkal, a magyar református értékek bemutatásával, és magyar delegátusok munkájával kívánják felmutatni összetartozásukat. Az egyházkerületek elhatározták, hogy közös erővel felújítják a nagyszebeni templomot, és erre adakozást hirdetnek, hiszen a templom a helyi református megjelenés központi helyszíne lesz.

A Generális Konvent elnöksége meghallgatta a liturgiai és az egyházalkotmányi bizottságok beszámolóját. Az egyházalkotmányi bizottság benyújtotta a Kárpát-medencei egyházak közös alkotmányának tervezetét, amit az elnökség megtárgyalt. Azután, hogy az egyházkerületek szakbizottságai is kialakították véleményüket, a tervezet a sárospataki Generális Konvent ülése elé kerülhet.

Bölcskei Gusztáv beszámolt az áprilisi genfi tanácskozásról, ahol mintegy ötvenöt református teológiai professzor és egyházvezető tanácskozott arról, miként ünnepeljük meg a 2009-es Kálvin-évet.. A fórummal a közvélemény figyelmét kívánták felhívni a Kálvin-évforduló jelentőségére. Kiemelte, hogy több egyház új Insitutio-fordítással és könyvsorozattal készül a éves megemlékezésre. Bölcskei Gusztáv a genfi ülésen elmondta, hogy 2009-ben Kálvinnak az egyház egységét hangsúlyozó teológiai örökségét azzal is hangsúlyozni kívánjuk, hogy a Kárpát-medencei magyar református egyház egységét szorgalmazzuk.

Az ülésen beszámolót hallgattak meg a Magyar Református Szeretetszolgálattal való együttműködés lehetőségéről, és a július 17-21. között Sárospatakon megrendezendő Csillagpont Országos Református Ifjúsági Találkozó előkészületeiről.

A két napos tanácskozás végén a Generális Konvent közleményben hívta fel a figyelmet a nagyszebeni nagygyűlésre, véleményt fogalmazott meg a schengeni határok kiterjesztésével kapcsolatos helyzetről és a kettős állampolgárság kérdésének rendezéséről.

 (forrás: reformatus.hu)