2007.05.11. 

Csokoládé bencés gyógynövénylikőrből

A középkori bencés szerzetesek receptjei alapján készülő gyógynövénylikőrökkel csokoládékat is megtöltenek. A latin nevet kapott finomságokkal bővült nemrégiben a pannonhalmi apátsági termékek köre.

A Pannonhalmi Főapátság termékeinek köre nemrégiben bencés likőrökkel töltött csokoládékkal bővült. Az étcsokoládéba gyógynövénylikőrből, a mazsolás tejcsokoládéba keserűlikőrből készült krém kerül. Így kapcsolódnak az évszázados hagyományhoz az új finomságok, hiszen a likőröket szerzetesek régi receptúrái alapján készítik. Az Atque csokoládéknak még sincs alkoholtartalmuk, gyermekek is megkóstolhatják. Magas azonban bennük a kakaó aránya – 32 és 65 százalékos –, ez járul hozzá ahhoz az ízélményhez, ami miatt nevüket kapták az édességek. Az atque latinul azt jelenti, „és". A latinban több szó is jelöli az „és"-t, az atque viszont mindig mondatösszetételekben és az utáni, következő részre teszi a hangsúlyt, ahogy Hortobágyi T. Cirill perjel magyarázata szerint a csokinál is az a lényeg, amit akkor érez az ember, amikor már beleharap. A csokoládékat a gyulai Kis Kézműves Kft. cukrászüzemében gyártják, amely a hazai kézi csokoládégyártás úttörőjének számít, exkluzív bonbonjairól híres. A bencés likőrök 95 grammos táblákba és 48 grammos szeletekbe kerülnek. Ezek is kézzel, tartósítószer nélkül készülnek, így nem tarthatók el sokáig. Emiatt is kuriózumnak számítanak és egyelőre csak apátsági ajándékboltokba kerültek. Várhatóan azonban a levendulaolaj, a gyógynövényteák, a likőrök, a borok, a borecetek és a csokoládék után kozmetikumokkal is kiegészül a bencés termékek sora, és más izgalmas, a hagyományokra és a helyi sajátosságokra alapozó terve is van az apátságnak.

 (forrás:kisalfold.hu)