2007.05.18. 

Magyarellenes környezetvédelem

Úgy tűnik, a szlovák környezetvédelmi minisztérium egyáltalán nem a rászorultság, vagy a szükséglet alapján osztotta ki az idei állami támogatásokat, hanem inkább nemzetiségi szempontok szerint. A déli járásokban található települések ugyanis az előző évekhez képest alig kaptak támogatást a szennyvízelvezető rendszerek, vagy a vízvezetékek megépítéséhez, holott az északi járásoktól nagyságrendekkel kedvezőtlenebb helyzetben vannak. A környezetvédelmi minisztériumot Jaroslav Izák vezeti.

Miklós László, az MKP volt környezetvédelmi minisztere elmondta: egyértelmű, hogy a minisztérium elhanyagolja a déli településeket, pedig itt lenne a legnagyobb szükség a támogatásokra. Az MKP szakpolitikusa jelenleg is azon dolgozik, hogy járásonként feltérképezze a támogatások nagyságát és összevesse azt az előző évekkel, de már most teljesen egyértelmű, hogy a környezetvédelmi támogatások terén is kisemmizték a déli járások településeit. Miklós elmondta: a korábbi években például a dunaszerdahelyi járás 120 millió korona körüli összeget kapott. Idén viszont csak 10 millió körüli támogatás jutott ide.

A környezetvédelem minden területén kevesebb támogatás jut a déli településeknek, de a legfájóbb mégis az, hogy a szennyvíz-hálózat kiépítését alig támogatják a Csallóközben és a síkságokon, holott itt nagyon fontos lenne a talajvíz védelme.

Miklós minisztersége alatt egy pontrendszer szerint bírálták el a pályázatokat, ahol több szempontot is figyelembe vettek, így elsősorban a rászorultságot, azaz hogy a lakosság hány százaléka van rákapcsolva a szennyvízelvezetésre és a vízvezetékre. Ugyancsak megvizsgálták, hogy milyenek az egyes települések gazdasági lehetőségei. E két szempontból egyértelműen a déli járások voltak a leginkább rászorulva a támogatásra, mivel sok helyen csak a lakosság 30-40 százaléka van rákapcsolódva a szennyvíztisztító- vagy vízvezeték-rendszerre. Ezzel szemben a Zsolnai és Besztercebányai járásokban szinte 100 százalékos a rákapcsoltság, ám ezek a járások mégis több állami támogatást kaptak.

A pontozásos rendszernél figyelembe veszik még a pályázatok technikai kivitelezését is, de Miklós László szerint ezeket vízügyi szakemberek dolgozzák ki és minőségileg nincs igazán különbség a délről és északról érkező pályázatok között. Az exminiszter elmondta: számára mindig a pontozásos rendszer volt a mérvadó és ennek alapján döntött.

A pontozásos rendszer azonban csak egy segédeszköz, és végsősoron a miniszter dönthet a támogatásokról: valószínűleg így tett a jelenlegi miniszter is. Peter Visváder, a környezetvédelmi minisztérium szóvivője természetesen elutasította a kritikát, mondván: abszurdum, hogy a támogatásból szándékosan kihagyták volna a déli régiókat. Az Új Szónak így nyilatkozott: „Minden hasonló vádat határozottan elutasítok. A pályázatokat nem holmiféle etnikai kritériumok alapján bíráltuk el. Az sem volt fontos szempont, hogy a pénz északra, vagy délre ment-e. A benyújtott pályázatok minősége volt az elsődleges, ennek alapján ítéltük meg a támogatást.” Idén 174 pályázat kapott támogatást szennyvíztisztítók megépítésére vagy felújítására, ebből csupán kilenc van magyarok lakta régióban. A 837,6 millió koronából csak 33,3 millió jutott déli járásnak. Az összehasonlítás kedvéért: csak Varannó egymaga majdnem ennyit, 28,5 millió koronát kapott.

 (forrás: bumm.sk)