2007.05.18. 

Magyarok a szerbiai válságban

Lehet, hogy a szerbiai belső megnyugvásból most sem lesz semmi, de egy biztos: Szerbiában Koszovó kapcsán döntéshozatali válság alakult ki. Nemcsak a tartomány leválásával előálló helyzetet kell kezelni, hanem arról is dönteni kell, elindul-e szerb nemzet Európa felé, vagy elutasítja a Hágával való együttműködést, vállalva az ezzel járó hosszú válságos időszakot is. A válság gyökere az oroszbarát nemzeti szárny bizonytalanságára vezethető vissza. A probléma az, hogy Oroszországtól a Koszovóval kapcsolatos (bizonytalan) vétótól eltekintve nem lehet túl sokat várni. Efelől Szerbiában senkinek nincsenek kétségei. Az EU-val más a helyzet.

Nem véletlen, hogy a parlamentben elhangzott egy radikális utalás, miszerint a szerb kormány Oroszország egyik guberniuma lehetne, a sajtóban is felháborodást keltett. Ezt már az átlagos szerb választók is sokallnák… Ebben a politikai közegben nekünk magyaroknak úgy kell helyt állni, hogy a saját történelmi érdekeinket demokratikus úton, de határozottan igyekezzünk érvényesíteni. Budapesten és itt a Vajdaságban is.

Még a történelmi VMDK-ban kimondtuk, hogy nem kívánunk részt venni a délszláv népek történelmi vitájában. Ehhez akkor, a háborús körülmények között is tartottuk magunkat. Most abban kellene egyességre jutni részt akar-e venni a vajdasági magyar politikai elit a szerb-szerb vitában vagy sem?

A VMDP szerint figyelni kell a történéseket, de szerb-szerb küzdelmekben nem kell részt venni. A vajdasági magyarságnak ebből haszna nincs, kára viszont lehet, mert a kétpólusú (az orosz- illetve az Európa-barát) szerb politikai elit egyik ága – szükségszerűen – ellenségnek tekint majd bennünket. Mi ezt az alapállásunkat Budapesten is hangoztatjuk és továbbra is azt kérjük, hogy a magyar kormány és a magyar diplomácia Belgrádban és a nemzetközi politikai színtéren is segítse a szerbiai (most már igencsak lelassult) demokratikus folyamatokat, de úgy, hogy határozottan támogatja a tényleges magyar autonómiára vonatkozó követelésünket.

 Ágoston András  

(forrás: vajdasagma.info)