2007.05.25. 

A szimfonikusokba olvasztják a Nemzeti Színház zenekarát

A közgyűlés döntése nyomán június 1-jén a szimfonikusokba olvasztják a Szegedi Nemzeti Színház zenekarát. Az összevonás után augusztus 1-jei hatállyal 11 muzsikust bocsátanak el a létrehozott nagyzenekarból. Az átalakulás miatt a vállalkozókkal együtt összesen húsz zenekari művész veszíti el a munkáját.

Gyüdi Sándor szerint próbajáték után szakmai szempontok szerint döntik el, kik azok, akiktől megválnak.

Az év elején már beszámoltunk arról, hogy az önkormányzat a Szegedi Nemzeti Színház zenekarának megszüntetését tervezi, és a közalkalmazottként foglalkoztatott muzsikusok valószínűleg a szimfonikus együttesben játszhatnak tovább. A legutóbbi közgyűlésen megszületett a döntés: június 1-jén 37 muzsikus átkerül a teátrumból a szimfonikusokhoz. Ám azt is tartalmazza a határozat, hogy augusztus 1-jei hatállyal 11 muzsikust elbocsátanak az összevont nagyzenekarból. Mivel a színházban a vállalkozói szerződéssel dolgozó 9 zenekari művészt sem foglalkoztatják tovább, összesen 20 muzsikussal kevesebbnek lesz munkája. Nagy a bizonytalanság a zenészek között: egyelőre nem tudni, hogy a próbajáték során ki lesz az a 11, akit elküldenek.

A jövőben 98 muzsikust foglalkoztató Szegedi Szimfonikus Zenekarnál vannak nagyobb együttesek is Magyarországon. A Nemzeti Filharmonikusoknak vagy a Magyar Rádió Zenekarának is több tagja van, mint ahogyan az Operaház zenekara is nagyobb létszámú együttes. A színházban is játszó, vegyes profilú vidéki zenekarok közül a pécsi Pannon Filharmonikusok kicsit nagyobbak, a debreceni szimfonikusok kicsit kisebbek. Győrben és Miskolcon pedig továbbra is megmarad az önálló színházi zenekar is. Gyüdi Sándor (képünkön) azért tartja fontosnak, hogy Szegeden közel száz fővel működjön az együttes, hogy így akár egy kisebb és egy nagyobb létszámú zenekar is tudjon egymással párhuzamosan játszani. Erre a zenés színház probléma mentes működése és a túlterhelés elkerülése miatt is feltétlenül szükség van.

– Fontos hangsúlyozni: a Szegedi Szimfonikus Zenekar számára ez az átalakulás azt jelenti, hogy 26 muzsikussal több tagja lesz az együttesnek. A város a keretszámot úgy határozta meg, hogy maximálisan figyelembe vette a szakmai igényeimet. A színház műsorrendjéből kiindulva kiszámítottam, hogy a saját koncertezési aktivitásunk csökkentése nélkül hány muzsikusra van szükségünk a feladataink ellátásához. Ezek alapján készült el az a kalkuláció, hogy a jövőben 98 zeneművész álláshelyre van szükségünk. Ezt biztosítja az önkormányzat – mondja Gyüdi Sándor, a szimfonikusok igazgató-karnagya, aki szabad kezet kapott az augusztusi létszámcsökkentés végrehajtására, azaz nem kell feltétlenül a határozott idejű szerződéssel rendelkezőktől vagy a szakmai nyugdíjasként dolgozóktól megválnia.

- Kizárólag szakmai szempontok szerint a lehető legjobb csapatot állíthatom fel. Erre is van szükség, hiszen összességében jóval kevesebb muzsikus látja el majd el a jövőben ugyanazokat a feladatokat, amelyeket eddig a két zenekar teljesített. Ezért nemcsak a munkaszervezés terén, hanem szakmai szempontból is hatékonyabban kell dolgoznunk. A június 1-je után létrejövő egyesített zenekarból a koncertmester és a szimfonikusok első szólamvezetői kivételével ezért bárki belekerülhet abba a 11 fős csoportba, amely a csökkentésnek áldozatul esik. Erről csak próbajátékkal lehet korrektül dönteni. Bár a felelősség egyedül az enyém, nem egyedül döntök arról, hogy ki maradhat, hanem igyekszem olyan belső és meghívott, külső szaktekintélyeket is bevonni, akik majd közreműködnek a muzsikusok minősítésének kialakításában. Semmiképp sem szeretnék megalapozatlan vagy személyes szimpátián alapuló döntést hozni – hangsúlyozza az igazgató-karnagy. A próbajáték mellett számít majd a repertoárismeret és szólamban szerzett gyakorlat is.

(forrás: delmagyar.hu)