2007.05.25. 

Állj elő vele! – Ifjúsági találkozó Nagymaroson

Május 19-én került sor az idei tavaszi Nagymarosi Ifjúsági Találkozóra, amelynek középpontjában a küldetés, a misszió témája állt, különös tekintettel az Esztergom–Budapesti Főegyházmegye szeptemberi kiemelkedő rendezvényére, a Városmisszióra.

A nap Farkas László gödöllői káplán, a Váci Egyházmegye ifjúsági referense által vezetett reggeli imával indult. A magvetésre és a magvetőről szóló jézusi példabeszédre felépített főelőadást Marton Zsolt, a Központi Papnevelő Intézet prefektusa tartotta. Előadása kezdetén felidézte a korábbi találkozók ívre felfűzhető témáit: a hit alapjainak tisztázása, döntés Krisztus mellett, a hit, remény, szeretet hármas egysége, az életrendezés, a megtérés, a folyamatos megújulás. Ebbe a füzérbe szervesen illeszkedik a mostani téma, a küldetés – hangsúlyozta. Szent Pál leveléből idézte azt a részletet, amely az idei Nagymarosi Levél mottóját is adta: „Hirdesd az evangéliumot, állj vele elő, akár alkalmas, akár alkalmatlan!” Ennek kapcsán kifejtette: az apostolkodásra készülni kell; tudatosítani magunkban, hogy mi az és ki az, amit és akit hirdetnünk kell, és kihez szól az üzenet. Önmagunkból kell kiindulnunk: vizsgáljuk meg, mit kell tennünk a felkészüléshez. A küldetés feladata a magvetéssel kezdődik – a mag pedig Isten üzenete, az örömhír, az evangélium. Isten ezáltal az üzenet által tud közöttünk élő valósággá lenni, ha termékeny talajra talál bennünk. Ehhez élő istenkapcsolatra, mély imaéletre, közösséghez való tartozásra, hitismereteink bővítésére is szükség van. Emlékeztetett: az úton nem vagyunk egyedül, s példaképeinket, segítőtársainkat, a magyar szentek és boldogok példáját is felelevenítette. Zsolt atya előadását két szeminarista tanúságtétele egészítette ki.

Az előadás után a fiatalok különböző fakultációkon vehettek részt. A Művelődési Házban Marton Zsolt atyával nyílt lehetőség közvetlenebb beszélgetésre. A plébániatemplomot most is zsúfolásig megtöltötték azok, akik Kerényi Lajos atya előadására voltak kíváncsiak. A plébániakertben Várnai Péter atya és Marik József, az idén szeptemberben megrendezendő budapesti Városmisszió kapcsán beszéltek a nap témájáról, a küldetésről, a misszióról. A szerzetesnővérek által vezetett kiscsoportos beszélgetések helyszíne ezúttal is a Duna-part volt. A plébánia altemplomában egész nap csendes szentségimádásra volt lehetőség. A férfi illetve női szerzetesek két helyszínen várták a megszentelt élet iránt érdeklődőket. A Kálvárián Brückner Ákos és Somogyi Sándor atyák válaszoltak a fiatalok kérdéseire. A református templomban a nap témájának biblikus kifejtését hallhatták a fiatalok Székely János atyától.

A délután 2 órakor kezdődő szentségimádás után, még a szentmise előtt a Kamaszmaros és a Diákmaros résztvevői énekeltek illetve adtak elő jelenetet Szent Erzsébet élettörténetéből a „nagy találkozó” résztvevőinek. A szentmisét a Brazíliából néhány napja hazatért Erdő Péter bíboros prímás, esztergom–budapesti érsek, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke mutatta be a jelenlévő paptestvérekkel. Erdő Péter prédikációjában Urunk mennybemeneteléről beszélt. A Városmisszióról elmondta: a rendezvénnyel II. János Pál pápa Európa újraevangelizációját sürgető felhívására kívánnak választ adni. A misszió fogalmával kapcsolatban úgy fogalmazott: a misszió azt jelenti, hogy „először nekünk magunknak kell komolyabban tanítvánnyá lennünk”. Dolgunk pedig az, hogy hallgassuk Mesterünk szavát és sajátítsuk el tanítását, Krisztussal való találkozásunk örömét pedig adjuk tovább azoknak az embertársainknak, akik még nem ismerik őt. A főpásztor arra bátorított: közösségeink ne legyenek magukba zárkózottak, hanem váljanak nyitottá a bennünket körülvevő világ és felebarátaink iránt. A Városmisszió egyik fő célja tehát ennek a küldetéstudatnak a felébresztése a plébániákon, amelyeknek olyan helyeknek kell lenniük, ahol „a szentírásban, a hit megtanulásában és az emberi szeretetközösségben a távolabb állók is találkozni tudnak Jézussal” – buzdította a fiatalokat. Erdő Péter bíboros szentbeszéde Dokumentumok rovatunkban olvasható. A szentmise keretében az ifjúsági találkozó fiataljai köszöntötték a 80 éves Kerényi Lajos atyát, és a 60. születésnapját ünneplő Sillye Jenőt. A „nagymise” végén bevonultak a kertbe a Gyerekmaros kisebb résztvevői – a nagyobbak ugyanis már részt vettek a szentmisén is. Az egyre komolyabb szerepet betöltő Gyerekmarosról az egyik szervezőt, Formanek Tamást kérdeztük. A beszélgetés hamarosan olvasható lesz Megkérdeztük… rovatunkban. A szentmisét lezáró Mária-köszöntés után a fiatalok még sokáig maradtak a plébániakertben Sillye Jenővel és barátaival együtt énekelni. Az őszi Nagymarosi Találkozó időpontja: október 6.

 (forrás: Magyar Kurír)