2007.05.25. 

A Géniusz diadala

Valami oknál fogva – tényleg nem tudom, hogy mivel érdemeltem ki – egy-két éve abban a különleges megtiszteltetésben részesülök, hogy sms-ben kapok meghívást az MSZP valamennyi köztéri rendezvényére. Így volt ez idén május 1-jén is, amikor a szíves invitálásnak eleget téve élőszóban hallgattam meg a Városligetben országépítő Gyurcsány Ferenc merész terveit, nagyívű álmait a munkásságra váró csodás jövőről, majd alig néhány nappal később egy újabb meghívás érkezett mobiltelefonomra a szocialistáktól.

Ebben arra kért a vezető kormánypárt, hogy május 9-én – amit a szocialisták is a győzelem napjaként ünnepelnek – csatlakozzam a holokauszt áldozataira emlékező békemenethez, a pesti rakpart Lánchíd és Margit-híd közötti szakaszán. Ezúttal azonban nem tettem eleget az MSZP kérésének, bízva abban, hogy bölcs vezérük, a Rózsadomb Géniusza újra diadalmaskodik – még az én személyes közreműködésem hiányában is – a fasizmus sötét erői, a múlt ordas eszméinek hatalomátvételre készülő hívei felett.

Bátor, a napjaink antifasiszta harcosait jellemző halált megvető kiállásával Gyurcsány Ferenc már eddig is elévülhetetlen érdemeket szerzett az anti-antifasiszták elleni élet-halál küzdelemben. A Rózsadomb Géniusza elsősorban akkor vette fel a harcot a hazánkat elárasztó neonáci áradattal, amikor színre lépett Boglárka és csapata. Pontosabban Diánának neveztette magát az a rendkívül félelemkeltő, 40 kilós nőszemély, akinek karlendítéseitől reszketett az egész ország. Fletó azonban nem rettent meg. Elképesztő lélekjelenlétről tanúságot téve már akkor is aláírásgyűjtést szervezett, ami az addig akadálytalanul előrenyomuló szálasistákat meghátrálásra kényszerítette. Karlendítő Diána is illegalitásba vonult és nemzetbiztonságis papájánál keresett menedéket.

Ferink így győzött, ám őt és pártját is súlyos, pótolhatatlan veszteség érte. A hősi küzdelemben elbukott Zuschlag elvtárs, a párt ifjú harcosa, akit orvul tőrbecsaltak a tévékamerák előtt. Emlékét a holokauszt áldozataival együtt őrzik a szocialisták.

Gyurcsányt azonban különös anyagból faragták, nem bátortalanította el az MSZP-t ért fájó veszteség, és megújult erővel folytatta küzdelmét a fasiszta fenevad ellen. Az elmúlt év március 15-én is – amikor szélsőjobboldali terroristák fenyegették a nemzeti ünnepünk méltó megtartására készülődő vezetőinket – hősies bátorsággal, kisgyermekekkel és testőrökkel körülvéve állt ki a nyilvánosság elé a Nemzeti Múzeumnál tartott rendezvényen. Bizonyára azért, hogy a fasiszták elleni küzdelemhez hitet és erőt adjon a nemzetnek.

Bölcs vezérünk rendíthetetlen helytállása megingatta elbizakodottságukban a gyáva neonácikat, akik néhány hónapig a sötétben kushadva szövögették aljas terveiket, ám ez év elején ismét orvul támadtak rá a rettenthetetlen antifasisztára. Az Index nevű internetes hírportál zseniális riportja fényt derített a homályban meghúzódó és hátulról támadó szélsőjobboldaliak újabb hitvány mesterkedéseire. Elvetemült, gyáván a tévé képernyője mögé búvó alakok küldtek életveszélyes fenyegetéseket az elveit bátran felvállaló Gyurcsány Ferencnek, aki egy a nyilasok által üldözött zsidó ember vagyonának őrzőjeként személyes példamutatással állt ki az ordas eszmék áldozatai mellett. Az elnyomottak iránti empátiájával, mély humanizmusával a Rózsadomb Géniusza ezúttal is visszaverte az emberellenes eszmék híveinek támadását, akik kénytelenek voltak visszavonulni búvóhelyeikre, a pszichiátriára és a detoxikálóba.

Az MSZP Gyurcsány Ferenc által irányított önzetlen és áldozatkész munkájának eredményeként már-már úgy érezhettük, hogy sikerült végső csapást mérni a fasiszta fenevadra, ám a sötétség erői rendkívül találékonyak. Ezúttal a fasizmus feletti győzelem ünnepén, május 9-én rontottak rá lesből a szocialista békelánc élén álló Gyurcsány Ferencre. Miniszterelnökünk azonban a sírjából ismeretlen helyre távozott nagy elődjét, Kádár Jánost is megszégyenítő iróniával mutatott rá arra, hogy ami füttyel kezdődik az gyilkolással folytatódik. A rohamrendőrök dupla sorfalának is szellemi védelmet nyújtó Gyurcsány Ferenc ezután újra kézjegyével illette az általa kezdeményezett, Zéró tolerancia nevű kiáltványt, amit még a szélsőjobboldallal mutyizó ellenzéki képviselők is kénytelenek voltak aláírni.

Legyőzve a Zéró toleranciának behódoló Fideszt, maga mögött érezve Zoltai Gusztáv, Feldmájer Péter és a (Kolompár) Orbán támogatását Gyurcsány Ferenc a győzelem napján újabb fényes diadalt aratott a lesből, hátulról támadó hitvány neonácik felett, akik hős miniszterelnökünk érces hangjának hallatán megszégyenülten hátráltak meg, és egy lakótelepi vécébe telepített füstbombagyáruk feladására kényszerültek. A Rózsdomb Géniuszában emberére talált a demokratikus államrendet füstbombákkal megdönteni igyekvő fasiszta csőcselék. Nem szívesen lennék most az ő helyükben.

 Varga Imre