2007.05.25. 

Mellébeszélt a brüsszeli biztos

Nem foglalkozik a Babes-Bolyai Egyetem ügyével az Európai Bizottság többnyelvűségért felelős biztosa. Leonard Orban, román brüsszeli biztos az Európai Parlament nemzeti kisebbségekkel foglalkozó bizottságának meghallgatásán több alkalommal is olyan konkrét ügynek nevezte az egyetem kétnyelvű tábláinak problémáját, ami nem tartozik hatáskörébe. A képviselők szerint a biztos mellébeszél.

Magyar egyetemi hallgatóból is jó román állampolgár lesz, bizonygatja Kelemen Attila, az RMDSZ képviselője, aki nem érti, miért van Romániában német, angol, vagy francia nyelvű egyetem, és miért nincs magyar? Az érzelmektől sem mentes parlamenti meghallgatáson a román biztos kemény kérdésekre kitérő válaszokat adott. A kolozsvári egyetemmel kapcsolatban például ezt: „Nem a mi hatáskörünk. Az Európai Bizottságnak ebben a kérdésben nincs hatásköre. Itt száz százalékban a tagállamoké a döntés joga.” A képviselők másként látják. Gál Kinga mellébeszélésnek nevezte a másfél órás eszmecserét, és ellentmondásosnak tartja, hogy miközben a biztos a nyelvi sokszínűséget hirdeti, az egyetemen történtektől távol tartja magát.

„Ha azt mondja magáról egy egyetem, hogy háromnyelvű, és azon a három nyelvű egyetemen a három nyelv körül az egyiken nem lehet kitenni például a dohányozni tilos feliratú táblát, akkor ez tipikusan az az eset, amiről kéne, hogy szóljon egy ilyen biztos” – közölte Gál Kinga EP képviselő. „Ne takarózzon azzal, hogy ez a szubszidiaritás alapján nemzeti kompetencia, hiszen a koppenhágai kritériumok óta egyértelmű és nyilvánvaló, hogy a kisebbségi ügy nem belügy, hanem egész Európa ügye” – hangsúlyozta Tabajdi Csaba EP képviselő. A csatának még nincs vége, a képviselők továbbra is napirenden kívánják tartani a Babes-Bolyai Egyetem és általában az erdélyi magyar nyelvű felsőoktatás ügyét Brüsszelben. A helyzetet nem látják reménytelennek, példaként három spanyol regionális nyelvet említettek, amelyek az ő erőfeszítéseik nyomán váltak néhány uniós intézményben elismert nyelvvé.

 (forrás: erdely.com)