2007.03.23. 

Kostres: Vajdaságnak saját rendőrséget kell kapnia - az etnikai incidensek miatt is!

Vajdaságnak saját rendőrséget kell kapnia a szerbiai belügyminisztérium (MUP) keretein belül – jelentette ki vasárnap Bácskeresztúron (Ruski Krstur) Bojan Kostres, a vajdasági képviselőház autonomista elnöke.

Ennek a rendőrségi igazgatóságnak kapcsolatban kellene állnia a tartományi hatóságokkal, mert csak így tudnánk meghatározni a prioritásokat, amelyek között természetesen ott lenne a nemzetek közötti viszonyokkal való foglalkozás is – nyilatkozta Kostres (képünkön) , aki egyben a Vajdasági Szociáldemokrata Liga (LSV) elnökhelyettese is. Kostres azért látogatott el Bácskeresztúrra, mert március 11-én Militicsen (Srpski Miletic) nemzeti alapon sértegették és fenyegették a bácskeresztúri Ruszin labdarúgóit, a zombori körzeti liga találkozóján. A militicsi Zadrugar szurkolói több ízben is azt skandálták, hogy „Gázkamrákba a ruszinokkal”.

„Az ilyen incidensekre reagálni kell nemcsak politikailag, hanem a rendőrségnek és az igazságügynek is” – mondta Kostres, aki szerint az ilyen incidensek valóság és „időről időre megtörténnek”.

A tartományi hatóságok mindent meg fognak tenni a Vajdaság többnemzetiségű, többvallású és többnyelvű jellegének megőrzése érdekében – ezek képezik ugyanis Vajdaság legnagyobb kincsét, hangsúlyozta Kostres.

 (forrás: vajdasagma.info)