2007.03.30. 

Schengen veszélyei

A Vajdasági Magyar Demokrata Párt nem ellenzi az Magyarok Világszövetségének a kettős állampolgárságra vonatkozó figyelemfelkeltő kezdeményezését, de ebben a kérdésben nem a népszavazást tartja a jó megoldásnak. A nemzet egészét érintő döntésnek a Magyar Országgyűlésben kell megszületnie, írja Ágoston András, a VMDP elnöke Szili Katalin házelnöknek.

A Vajdasági Magyar Demokrata Párt választmányának meghagyása alapján Elnök Asszonyt arra kérem - írja Ágoston -, hogy még a nyári szünet előtt kezdeményezzen parlamenti vitanapot annak felmérésére, mit jelent a Schengenhez való csatlakozás a nemzet egységének megőrzése szempontjából. A pártelnök kéri tovább, hogy független budapesti kutatók bevonásával készüljön átfogó felmérés arról, milyen következményekkel járhat a schengeni vasfüggöny leereszkedése a vajdasági magyarok számára.

Ezeket a kéréseiket azért tartom indokoltnak - folytatja érvelését -, mert december 5-két követően több jelentős változás is történt. Közülük a legjelentősebb Románia EU-csatlakozása. Így a schengeni vasfüg­göny leereszkedése most már „csak” a vajdasági és a kárpátaljai magyarságot sújtja. Egyik nép­csoport esetében sincs esély a gyors megoldásra. Románia esetében a gyakorlatban is bebizonyosodott: a kettős állampolgárságnak nincs jogi akadálya és arról az EU elveivel összhangban maga az érdekelt ország dönt. Ezt a döntést az egész magyar nemzet érdekében Budapesten is mielőbb meg kellene hozni. Nem tudjuk, nem is értjük, mi készteti a magyarországi politikai elitet arra, hogy a környező országokkal ellentétben elzárkózzon a kettős állampolgárság intézményétől. Ami szerintünk nemcsak a nemzet egységének újraépítésére alkalmas, hanem alkalmas eszköz lehet Magyarország fenntartható fejlődése feltételeinek megteremtésére is. Egy parlamenti vitanap világossá tehetné ki hogyan viszonyul a problémához. S ha megoldás születik talán elkerülhető lenne a népszavazás. Ami, különösen akkor, ha netán nem lenne sikeres, a szomszédok szemében egyértelmű jelzés lenne a máris riasztó asszimilációs folyamatok mesterséges felgyorsítására. A kettős állampolgársággal kapcsolatos pozitív döntés a Vajdaságban, legalább részben, elháríthatna két másik veszedelmet is.

A kishatárforgalom bevezetéséről és a betelepítésekről van szó. Az ötven kilométeres zónában tervezett kishatárforgalom várhatóan radikálisan megváltoztathatja a térség nemzetiségi összetételét. Vélhetően a magyarok kárára. Gazdasági haszna sem lenne, hiszen a határmenti térségeket a belgrádi vadkapitalizmus „befektetői” saját vadászterület­üknek tekintik, amelyen nemigen osztozkodnak senkivel. A kettős állampolgárság bevezetése elhárítaná a zóna felállításának szükségességét és helyreállítaná a magyar közösség igencsak megtépázott tekintélyét. Erősödne közösségünk belső kohéziója is. A kettős állampolgárság és az ezzel járó utazási szabadság, akár a magyarországi ingázás, akár a németországi munkavállalás lehetősége, csökkentené a magyar községek és települések elnéptelenedésének veszélyét, áll a VMDP elnökének levelében.

 

(forrás:vajdasagma.info)