vissza a főoldalra

 

 

 2007.11.02. 

Emlékezés a „nagy szabadítóra”

A Debreceni Egyetem Néderlandisztika Tanszékének szervezésében, a Debreceni Egyetem Reformációkutató és Kora Újkori Művelődéstörténeti Műhelyének közreműködésével és a Debreceni Református Kollégium támogatásával 2007. október 26-án, pénteken került sor a

Michiel de Ruyter (képünkön) és Magyarország című konferenciára, mellyel a holland admirális születésének 400. évfordulójára emlékeztek.

A Gályarabok Emlékoszlopánál tartott megemlékezést Dr. Bölcskei Gusztáv, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke tartotta. Bölcskei püspök utalt arra, hogy Hollandia után Magyarország az a hely, ahol a legkülönfélébb formában emlékeztek a holland admirálisra ebben az évben. Egyházunk képviseltette magát a hollandiai Vlissingenben tartott ünnepségen is, ahol a Kántus énekelt.

De Ruyter admirális kiváló stratéga és kegyes, hívő ember volt. Sokan mondják, hogy a gályarab prédikátorok kiszabadítása de Ruyter életében csak egy parányi epizód volt, de nekünk, magyar protestánsoknak ez az "epizód" nagyon fontos. Az admirális is a "legfényesebb győzelemként" gondolt vissza erre a történelmi eseményre- mondta Dr. Bölcskei Gusztáv püspök.

A "nagy Szabadító" tettének köszönhetően az egymás iránti szolidaritás évszázadokon keresztül fémjelezte a holland-magyar kapcsolatokat mind a mai napig. A korabeli protestáns szolidaritásnak a XXI. században is üzenete van:" amit bárhol emberek rontottak el, azt emberek tegyék helyre"- ezekkel a szavakkal zárta ünnepi beszédét Dr. Bölcskei Gusztáv püspök. A koszorúzás után a Gályarabok emlékoszlopánál tartott megemlékezés a Kántus énekével zárult. A tudományos konferencia kezdetén a Holland Királyság Nagykövetsége részéről Ronald Mollinger nagykövet köszöntötte a résztvevőket. Ebből az alkalomból restaurálták- a Hollandiai Nagykövetség és négy, Magyarországon működő holland vállalat segítségével - Tamássy Miklós: Ruyter Mihály admirális az "Eendracht" hajón fogadja a Nápolyban kiszabadított magyar prédikátorokat-című festményét, amely a Kollégium képtárának darabja és ismét megtekinthető az intézményben. Dr. Fazakas Sándor, a DRHE rektora külön megköszönte a Holland Királyság Nagykövetségének a restaurálásban nyújtott segítségét. A tudományos konferencián tartott színvonalas előadásoknak köszönhetően megismerhettük Michiel de Ruyter admirális nem mindennapi életútját és azt a történelmi hátteret, mely ezt a korszakot jellemezte.

 Csonka-Kovács Abigail

 (forrás: reformatus.hu)