vissza a főoldalra

 

 

 2007.11.02. 

Halálirány

Gyorsan és biztosan válik egyre nehezebbé, mind több ember számára megfizethetetlenné Magyarországon a normális élet. Nem elég, hogy a tél közeledtével kényszerűen nőnek a fűtés és világítás költségei, tömegesen jelentkeznek az influenzás és egyéb meghűléses betegségek, kormányunk jóvoltából az infláció is drasztikusan meglódult.

Azt persze megszokhattuk az MSZP-SZDSZ kormányzás eddig eltelt több mint öt éve alatt – leszámítva a felelőtlen és ész nélküli osztogatással eltöltött kezdeti időszakot -, hogy a legalapvetőbb élelmiszerek, közszükségleti cikkek ára folyamatosan nőtt, ám az idei ősszel tapasztalható, minden korábbit meghaladó mértékű áremelések a legszegényebb embereknek már a létfenntartását, az életét veszélyeztetik.

Néhány napja, amikor bementem vásárolni a lakásomhoz közeli – és viszonylag olcsó – élelmiszerboltba, meglepődve tapasztaltam, hogy számottevően emelkedett az ára az általam megvásárolt összes terméknek. A korábban 120 forintos, műanyag zacskós tej ára 180-ra nőtt, a 160 forintos kenyér ára 210 lett, az eddig 29 forintos tojás darabjáért pedig 41-et kellett fizetnem. Hasonló mértékben drágultak a húskészítmények is.

Míg a tartós és rendkívül drága fogyasztási cikkek esetében – pld. plazmatévék, gépkocsik – inkább csökkenés tapasztalható, a megugrott infláció elsősorban azokat a termékeket érinti, amelyek túlnyomó részét teszik ki az alacsony jövedelmű emberek, családok fogyasztásának. Különösen a nyugdíjasok és a tartósan munkanélküliek helyzete válik egyre reménytelenebbé.

Amikor a Gyurcsány-kormány bevezette a 300 forintos vizitdíjat, ezt az összeget a hatalmat kiszolgáló médiában többen is jelképesnek nevezték, ami nem terheli meg számottevően a beteg, orvosi ellátásra szoruló emberek pénztárcáját. Csakhogy a létminimum alatt, mélyszegénységben élők milliós tömegének még ez a csekélynek tűnő összeg – főleg, ha az orvosi ellátás többszöri igénybevételével megsokszorozódik – is komoly kiadást jelent.

Márpedig az időjárás lehűlésével együtt járó betegségek fokozottan sújtják a rosszul táplált, vitaminszegény ételeket fogyasztó és fűtetlen lakásban élő kisjövedelmű embereket. Személyesen ismerek olyan nyugdíjasokat, munkanélkülieket, akik hideg, alig fűtött otthonukban igyekeznek a paplan alá bújva kifeküdni az influenzát, mert ha kifizetnék a vizitdíjat és kiváltanák a gyógyszert, hosszú napokig élelem nélkül maradnának a nyugdíj vagy a segély megérkezésig.

Ám országunk történelmének szociálisan legérzéketlenebb kormánya szerint a szegények még ennek ellenére sem szenvedtek eleget.

Az egészségbiztosítási pénzek feletti rendelkezés – jövőre tervezett – magántársaságoknak történő átjátszását követően az APEH fog lecsapni azokra, akik járulékfizetés nélkül veszik igénybe az egészségügyi ellátást. Normális viszonyok között ezt akár el is lehetne fogadni, de Magyarországon körülbelül másfélmillióra tehető a tartósan munkanélküli, napról napra tengődő, kényszerűségből feketemunkát vállaló emberek száma. Amennyiben a kormány szándéka megvalósul, számukra az lesz a kérdés, hogy esznek vagy tb-t fizetnek.

Megszaladó inflációval, folyamatosan romló és egyre kevesebb ember számára elérhető egészségügyi ellátással várjuk a 2007-2008-as évek telét, ami a szegény és legyengült emberek közül nagyon soknak fog az életébe kerülni. A Gyurcsány-banda ugyanis már elkötelezte magát a népirtás egy kevésbé látványos, ám annál hatékonyabb változata, az alanyi jogon járó, szolidaritás alapú és valamennyi állampolgárt megillető egészségügyi ellátás felszámolása mellett.

 Varga Imre