vissza a főoldalra

 

 

 2007.11.02. 

Maradnak a kisebbségi médiumok?

Módosítják a hatályos szerbiai műsorszórási törvényt, olyan módon, hogy a kisebbségi nyelven is sugárzó médiumokat nem kell magánosítani, amennyiben a VMSZ képviselői bizonyítják, hogy uniós tagországokban van ilyen gyakorlat - ígérte a Demokrata Párt.

Pásztor Bálint, a VMSZ képviselője a parlamenti szószéknél elmondta, a házelnök nem tűzte napirendre e pártnak a műsorszórási törvény módosítására vonatkozó indítványát október 1-jén, a rendes ülésszak kezdetén, amivel megsértette az ügyrendet. Oliver Dulić házelnök erre azt válaszolta, hogy szerinte a VMSZ nem is akarja e problémát megoldani, csupán választási kampánycélokat szolgál a kezdeményezés. Ezt Pásztor cáfolta.

Nada Kolundžija, a demokraták frakcióvezetője azzal indokolta lépésüket, hogy a hatályos műsorszórási törvény európai nyomásra született, ahol nincsenek önkormányzati médiumok. Pásztor ezt cáfolta, elmondta, hogy Szlovákiában, Romániában és Magyarországon is van rá példa, hogy önkormányzati tulajdonban működnek médiumok.

- Nada Kolundžija nem a szószékről, hanem később, beszélgetés során egyrészt ígéretet tett arra, hogy a DP kezdeményezni fogja az ilyen rádióállomások privatizációs eljárásának leállítását. Ezt ugyan a VMSZ már elérte, de a támogatás nem árt. Emellett, ami sokkal fontosabb, arra is ígéretet tett, hogy amennyiben bizonyítani tudjuk, hogy valóban vannak olyan uniós tagországok, ahol működnek önkormányzati tulajdonban lévő médiumok, akkor egy beszélgetés során megegyezhetünk a törvény módosításáról - nyilatkozta lapunknak Pásztor Bálint.

Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy egyelőre felfüggesztik a Szabadkai, a Zombori és Szenttamási Rádió, valamint a többi érintett állomás magánosítási folyamatát is.

Pásztor áttörésnek tartja, hogy három év után a Demokrata Párt végre megértette a lényeget, és így elkerülhetővé válhat a kisebbségi nyelveken is sugárzó rádióállomások magánkézbe adása. Mint mondja, az egyes érintett médiumok privatizációjának elhalasztására eddig is azért került sor, mert ők közbenjártak a Privatizációs Ügynökségnél, most erre a DP is ígéretet tett, ami sokkal fontosabb, mert most esély mutatkozik a törvénymódosításra, amellyel tartósan megoldódhatna e kérdés.

 (forrás: Magyar Szó)