vissza a főoldalra

 

 

 2007.11.09. 

Mi történt a nahr al baredi menekülttáborban?

Nahr Al Bared Libanon északi részén található palesztin menekülttábor. Mielőtt el nem kellett menekülniük innen is, 40 ezer lakója volt. Többségük immár gyermeke illetve unokája azoknak, akiket 1948-ban, a zsidó állam születésekor kergettek el otthonukból. Ez év májusa és szeptembere között heves harcok zajlottak a menekülttáborban a libanoni hadsereg és egy Fatah al Islam elnevezésű fegyveres csoport között. Ez utóbbi szervezet néhány hónappal korábban fészkelte be magát Nahr Al Baredben – természetesen a tábor lakóinak a megkérdezése nélkül. A libanoni hadsereg egységei körülvették ezt a roppant lepusztult települést, és hosszú heteken keresztül ágyúzták. Már a legelső napokban megindult a menekültek áradata – a legtöbben csak a ruhájukat vitték magukkal. Az iszlám szervezet harcosai ugyanakkor nem adták meg magukat, és roppant keményen küzdöttek. Nem is volt más lehetőségük, mivel csakis a megadás illetve a halál között választhattak. Így azután igen sok libanoni katona is odaveszett. A harcok szeptember 2-án fejeződtek be, amikor is sikerült végleg felszámolni az ellenállást.

                Amikor azonban a nyugalom helyreállt, és a lakók kezdtek visszaszállingózni otthonaikba, igen csak elképedtek. Mert arra számítani lehetett, hogy a három hónapos heves küzdelem nyomán sok lakóház összedőlt, vagy legalábbis súlyos károkat szenvedett. Az sem okozhatott meglepetést, hogy a hátrahagyott értékeket – autókat, tévékészülékeket, hűtőszekrényeket, stb. – széthordták. Ezen kívül azonban világosan látszott: valakik a harcok befejeződésével behatoltak a házakba, és felgyújtották azokat. A különböző háztartási felszereléseket és gépkocsikat széttörték, illetve közvetlen közelről géppuska sorozatot adtak le rájuk. Egyes lakók értékeiket – ékszereket, értékesebb órákat, emléktárgyakat – kénytelenek voltak otthon hagyni. Ezek ellopták, sok esetben a széfeket felrobbantották, a szekrényeket, fiókokat felforgatták az értéktárgyak után kutatva. Így azután ami a harcok során épen maradt volna, galád emberek azt is romba döntötték, illetve ellopták. A szerencsétlen menekültek, miután hazatértek, döbbenten szemlélték a megdöbbentő pusztítást.

                Ki és miért tette ezt? A palesztinok elől a tábor le volt zárva, ők tehát nem lehettek a tettesek. De meg miért dúlták volna fel a saját tulajdonukat? Lehetséges továbbá, hogy a Fatah-Al Islam fegyveresei, még mielőtt meghaltak, zabráltak és pusztítottak. Lehetséges, de kevéssé valószínű. A bizonyítékok inkább a libanoni katonák bűnösségét támasztják alá. A falakon feliratok maradtak, némelyik az egységek neveit is feltünteti, amelyek ott garázdálkodtak.  A falfirkák általában a palesztinokat gyalázzák – kifejezve azt a hangulatot, amely Nahr Al Bared ostromának napjaiban eluralkodott Libanonban. Nagyon sokan ugyanis a palesztinokat hibáztatták a történtekért, mint ahogy korábban is, az 1975 és 90 között lezajlott polgárháborúért is sokan őket okolták. A táborból menekülő palesztinok is súlyos jogsértésekről számoltak be: a libanoni hadsereg egységei állítólag indokolatlanul feltartóztattak, sőt megkínoztak palesztinokat, sőt, egyes beszámolók szerint le is lőttek némelyeket. Azonban a menekülttábor területére a harcok befejeződése óta sem újságírók, sem emberjogi szervezetek képviselői nem léphetnek be. A palesztinok attól tartanak, a libanoni hatóságok idővel el fogják tüntetni azoknak a bűncselekményeknek a nyomait, amelyeket feltételezések szerint elkövettek.

                Az Amnesty International az elmúlt héten egy jelentést tett közzé a Libanonban élő palesztin menekültek helyzetéről. Azonban a Nahr Al Baredben uralkodó állapotokról nem esik szó benne, mivel a szervezet munkatársait a táborba be sem engedték. Eleve kérdéses egyébként, vajon nem kellett volna-e a libanoni hadseregnek nagyobb körültekintéssel eljárnia a tábor ostromakor? Hiszen a három hónapon át tartó ágyúzás során nemigen tettek különbséget a fegyveresek és a civilek között, holott ez minden hadsereg kötelessége lenne. A Libanonban élő palesztinok sorsa egyébként is roppant nehéz, mert igazságtalan megkülönböztetések sokaságának vannak kitéve. A menekülttáboraikban pedig áldatlan állapotok uralkodnak: borzasztó a szegénység, munkalehetőség nincs, a közbiztonság szinte nem is létezik. Nem csoda hát, ha különböző radikális csoportok, sőt terrorszervezetek telepednek meg bennük, és a zűrzavart és elkeseredést kihasználva soraikba csábítják a reményvesztett fiatalokat. Egy 1969-es egyezmény értelmében a libanoni hadsereg alakulatai nem léphetnek be a táborok területére. A polgárháború során, 1982-ben, falangista milíciák - az izraeli hadsereg támogatásával – borzasztó vérengzést rendeztek a sabrai és satilai menekülttáborokban. Ennek sem lett semmilyen következménye, bár a világ közvéleményének egy része legalább tudomást szerzett az esetről. Most azonban senki a világon még csak oda sem figyelt arra, mi történt a nahr al baredi palesztin menekülttábor lakóival. Az USA, az Európai Unió, sőt az Amerikát kiszolgáló arab rezsimek is minden segítséget megadtak a libanoni kormánynak, hogy leszámoljanak az Fatah Al Islam nevű terrorszervezettel. Hogy közben ártatlan palesztinok százai haltak és sebesültek meg, ezrek és ezrek veszítették el javaikat, és maradtak otthon nélkül ismét, senkit nem érdekel.

 Zábori László