vissza a főoldalra

 

 

 2007.11.09. 

III. Kárpát-medencei vőfélytalálkozó a magyar néphagyományok jegyében Földesen

2007. november 30.-december 1.

 

„ Ősi népszokásink garmadával vannak,

De ha nem őrizzük, szanaszét szaladnak.

Elkallódnak sorban, elfelejtjük mindet,

Pedig unokának emléket ez hirdet.

Néhányat közülük most mi összeszedtünk,

Abból el nem vettünk, inkább hozzátettünk.”

 Tisztelt Vőfély Úr!

 Az előző két vőfélytalálkozó sikerén felbuzdulva ismét megrendezzük a találkozót, ahová színes programokkal várjuk a kedves érdeklődőket. Hallhatnak itt a vőfélymesterség átalakuló szerepéről, de annak fontosságára is fel szeretnénk hívni a figyelmet. Ezáltal is szeretnénk megőrizni lakodalmi hagyományainkat a változó körülmények ellenére is. Sehol Európában nem olyan széleskörű a ceremóniamesterek feladatköre, mint a magyarságnál a vőfélyeknek. Az biztos, hogy a mai lakodalmakban a feladatkör átalakult és leszűkült, de vannak újabb feladatok is, melyeket a vőfélyeknek kellene betölteniük, felvállalniuk. Ezek többek közt a hagyományos lakodalmi szokások átmentése a mai világba, nemzeti viseleteink használata legalább ünnepeinken, színes menyegzői szokások ápolása, jó ügyért való összefogásra buzdítás, lakodalmi dramatikus játékok alkalmazása, ízes, választékos magyar beszéd fennmaradása….

Nyilván alkalmazkodni kell a mai korhoz, de ha jó mederbe tereljük a ma még megmaradt szokásokat, akkor sokáig tudjuk őrizni őket. Olyan találkozóra van szükség, amely nemcsak gálaműsort, ízléstelen mulatságba torkolló bált tud felmutatni, hanem a sokféle kiegészítő program által újra visszaszerezheti ennek a "szolgáltatásnak­"a fényét olyan formában, hogy az Európában már ritkaságszámba menő lakodalmi szokások öröklődjenek, és magyarnak maradjanak meg.

Alkalmanként közel száz vőfélyt (gazdát, köszöngetőt, szószólót) látunk vendégül, akik Moldvától Németújvárig, Pozsonytól Szabadkáig, Munkácstól Sopronig mindenünnen képviselik saját tájegységüket.

 Ízelítő az idei rendezvény eseményeiből:

 2007. november 30. péntek

 8-1200 Vőfélyek érkezése

1200-1300 Ebéd

1300-1400 Szállások elfoglalása

1400 Csigacsináló, amelyen számítunk a vőfélyek feleségeinek aktivitására

1500 Fotókiállítás megnyitója (életképek az előző találkozókról)

1600 Vőfélyek bemutatkozása a kérdőívben feltett kérdések szerint. Kíváncsiak vagyunk azokra az emlékezetes eseményekre, történetekre, amelyek az eddigi lakodalmakból nevezetes eseményként maradtak meg emlékeikben. Ezekből szeretnénk egy csokorra valót kiválogatni a szombat esti bemutatkozásra. Hogy kiknek a történetei kerülnek bemutatásra azt a vőfélyek közül kiválasztott zsűri fogja eldönteni.

2000 Vacsora, mulatság

 2007. december 1. szombat

 600 Disznóvágás földesi módra

800 Reggeli

800-1000 Színpadbejárás zenekaroknak, táncegyütteseknak

830-1400 Kézművesek bemutatója és vására (szűrrátétes, lószőrfonó, nemezelő, szövő, fazekas, gyöngyfűző, fegyverkovács, vesszőfonó, grillázskészítő, csuhéfonó, stb.)

900-1000 Erdélyi gazdák, vőfélyek bemutatkozása

1015 Gyermeklakodalmasok találkozója (Kunság, Hajdúság, Bodrogköz, Székelyföld)

1100 Néprajzi előadás Termékenységi szimbólumok a magyar lakodalmakban címmel

1200-1400 Ebéd, sajtótájékoztató, csoportképek készítése a vőfélyekről és a hagyományőrző csoportokról

1400 Vőfélyek bemutatkozása, dramatikus népszokások a lakodalmakban

1500 Bortörténeti előadás, borkóstoló és Kádár legények avatása a Szeredás Népzenei Együttes és a Tabak Színház közös műsora

1600 Vőfélyek bemutatkozása, borköszöntők, ifjú pár köszöntők

1700 Gorál hagyományőrző népi együttes lakodalmas műsora Zakopane környékéről

1800 Vőfélyek bemutatkozása, lakodalomban átélt, vagy hallott emlékezetes, vidám és pajzán események előadása

2000 Hegyközi lakodalmas a Szeredás Népzenei Együttes és a Hegyközi hagyományőrzők lemezbemutatója

2100 Vőfélyek bemutatkozása, vőfélyek táncai (emléklapok és emléktárgyak átadása)

2200 A Nagyecsedi Hagyományőrző Népi Együttes lakodalmas műsora (kísér a Szeredás Népzenei Együttes

2300 Bilétos bál, Andrások és Katalinok köszöntése, hetes lutri sorsolás, hagyományőrző bál reggelig

 Az események több helyszínen folynak. Az udvaron látványkonyha, csárda működik, ahol disznótoros ételek kaphatók. A találkozó zenekarai a Szeredás Népzenei Együttes, Bürkös Zenekar és a szilágynagyfalusi Zenekar.

Péntek déltől szombat délutánig a vőfélyek rigmusait a stúdióban archiváljuk, amit a kivetítőn figyelemmel kísérhetnek az érdeklődők, a csárda mellett felállított színpadon pedig a vőfélyek spontán bemutatkozásai láthatók. A szomszédos Árpád mozi épületében "etnomozi" működik, ahol folyamatosan régi lakodalmakról készült filmeket vetítenek különböző tájegységekről. A vőfélyek elszállásolása családoknál illetve téliesített faházakban történik. A határon túli gazdáknak, vőfélyeknek biztosítjuk az utazást, szállást és a két napi étkezést. A belföldi vőfélyeknek és étkezést és szállást biztosítunk, valamint párjaiknak napi díj ellenében szállást és étkezést biztosítunk. Ha valaki plusz vendéget szeretne hozni a számukra a tervezett napidíj 3000 Ft/nap. A nagy érdeklődésre való tekintettel október 31-ig kérjük jelezze részvételi szándékát. A nap folyamán hagyományos lakodalmi süteményeket lehet kapni, és látványpékség is működik természetesen speciális helyi kelt tészták várják a vendégeket. A vőfélyeket tájegységenként járművekbe csoportosítva utaztatjuk, amit telefonon és személyesen fogunk egyeztetni.

 További információ:

 Gyönyörű Zsigmond 06-30/858-6480, gyonyoruzsiga@t-online.hu

Karácsony Sándor Általános Művelődési Központ 06-54/531-008, muvhazfoldes@freemail.hu

Nagyné Lengyel Erika 06-20/946-1160

Fülöp Emília 06-70/382-6572

 (Forrás: folkradio.hu)