vissza a főoldalra

 

 

 2007.11.09. 

Izraeli katonák kegyetlenkedései

Nufar Yishai-Karin, a jeruzsálemi héber egyetem pszichológusa a közelmúltban elbeszélgetett 21 izraeli katonával, akik őszintén megvallották neki a palesztinok ellen elkövetett bűncselekményeiket. A Haaretz című izraeli újság közzétette a bátor pszichológusnő jelentését. A megdöbbentő esetek még a 90-es években történtek ugyan, azonban a megszállt területeken a helyzet azóta inkább csak rosszabbodott. A „terrorellenes háború” örve alatt ugyanis szinte bármilyen aljasság elkövethető. Az ügy kisebbfajta vihart keltett Izraelben – bár valószínűleg semmiféle következménye nem lesz. Nem állítanak bíróság elé senkit, és a jogfosztott palesztinok elnyomása sem fog enyhülni.

A pszichológusnő írásában leszögezi: „A katonák többsége, akikkel elbeszélgettem, egy idő után élvezni kezdte az erőszakot…Tetszett nekik a rombolás és a káosz. Élvezték a hatalom ízét és a veszélyt”. Az egyik katona pedig a következőket mondta: „Szeretem a káoszt…Egy idő után, ha nem történt semmi rendkívüli esemény, kezdtem rosszul érezni magam. Olyan ez, mint a drog”. „A legfontosabb az egészben – mondta egy másik katona -, hogy akció közben nem vonatkozik rád semmilyen törvény és szabály. Te magad vagy a törvény. Mindenben te döntesz.” Az interjúalanyok elképesztő történeteket meséltek el. Az egyik alkalommal izraeli katonák egy páncélozott járműben haladtak, amikor egyikük belelőtt az út szélén békésen álldogáló 25 év körüli palesztin fiúba. A golyó a hasán találta el. Azonban a katonák nem álltak meg, mentek tovább. Egy másik alkalommal egy palesztin asszony egy fatuskót dobott az egyik zsidó katonára. Aki aztán teljes erővel a nő lábai közé rúgott. „Összetört ott minden – mondotta – aligha lesz neki valaha is gyereke. Legközelebb nem fog rám dobálni semmit. És amikor egy másik nő leköpött – folytatta ugyanez a „hős” hadfi -, a fegyveremmel az arcába csaptam egy hatalmasat. Most már nincs neki semmije, amivel köpni tudjon.” Mások a foglyul ejtett palesztinokkal szembeni kegyetlenkedések módjait ecsetelték. Az egyik beszámoló szerint vérfagylaló hidegben szállították a foglyokat egy buszon. Az egész út alatt őrzőik ütlegelték őket, majd a katonák leszálltak, és vizet locsoltak a szerencsétlenekre a jármű ajtaján és ablakain keresztül.

Ráadásul a beszámolók szerint a kegyetlenkedéseket a feljebbvalók nem csupán elnézték, de sok esetben elő is segítették. Az egyik interjúalany elmesélte, hogy a Gázai övezetben található rafahi támaszponton teljesített szolgálatot, amikor egy új parancsnok érkezett az alakulatukhoz. Az első alkalommal, amikor járőrözni mentek, éppen kijárási tilalom volt érvényben a környéken. Sehol nem lehetett látni senkit. Csak egy 4 év körüli kisfiú ült az út mellett, és játszott a homokban. Várat épített. Az egység parancsnoka váratlanul futni kezdett a gyerek felé. Megragadta őt. „Megőrülök, ha nem mondhatom el az igazat” – mondotta a hátborzongató esetet elmesélő katona. „A tiszt eltörte a kisfiú kezét a csuklójánál, majd eltörte a lábát is. Majd belerúgott a gyomrába, háromszor is, aztán otthagyta. Mi pedig a döbbenten, kétségbeesetten álltunk ott.”

Az eseteket nyilvánosságra hozó pszichológusnő szerint a túlkapások magyarázata főként a katonák hiányos kiképzésében rejlik. A besorozottak sok esetben nincsenek tisztában azzal, feljebbvalóik mit várnak el tőlük. Megfigyelhető az is, hogy minél tovább tartózkodik valamely egység a megszállt területeken, tagjai annál inkább hajlamosak lesznek az erőszakos cselekmények elkövetésére. Az izraeli hadsereg szóvivője a jelentés nyilvánosságra kerülését követően azt mondta, ha bármelyik katona is megsérti a hadsereg szigorú etikai normáit, ügyét kivizsgálják, és ha bűnös, felelnie kell tetteiért. Hozzátette még, hogy az utóbbi években sokkal kevesebb visszaélés történik a megszállt területeken, mint korábban. Bár csak így lenne. Az Kétségkívül dicséretes, hogy ez a jelentés egyáltalán nyilvánosságot kapott, és beszédtéma Izraelben. Még jobb lenne azonban, ha a zsidó állam hadserege felhagyna egy másik nép elnyomásával és terrorizálásával. Ha kivonulnának a jogtalanul elfoglalt területekről. Ha ez megtörténne, az izraeli katonák kegyetlenkedéseitől sem kellene senkinek tartania.

 Zábori László